Noapte albă la SJU Buzău, în urma unei tragedii rutiere

La nivelul județului a fost declanșat planul roșu de intervenție, după ce un microbuz plin cu pasageri a fost lovit în plin, de un tren.

 

O trecere la nivel cu calea ferată de pe raza localității buzoiene Bâlhacu a fost, aseară, scena unui grav accident de circulație. Un microbuz plin cu pasageri a fost lovit în plin de un tren inter-regio și târât sute de metri pe calea ferată. Pasagerii erau locuitori din județele Vrancea, Galați și Brăila, care lucrau în Germania, iar în cursul zilei de ieri reveniseră în țară, pentru a petrece Sărbătorile Pascale alături de familie.

Au fost preluați de la Oradea de microbuzul condus de un șofer din județul Vrancea și au ajuns la orele serii pe raza județului Buzău, în drum către localitățile de destinație ale pasagerilor. Microbuzul a forțat însă trecerea la nivel cu calea ferată de pe raza localității Bâlhacu, deși barierele erau coborâte, iar semnalele de avertizare acustice și luminoase erau în funcțiune. Încă nu se știe exact dacă șoferul a adormit la volan sau a forțat cu intenție trecerea peste calea ferată, dar este cert că vehiculul a fost surprinse pe șine de un tren inter-regio care l-a izbit în plin și l-a târât câteva sute de metri, provocând un adevărat măcel.

La scurt timp după ce accidentul a fost anunțat la 112, la nivelul județului Buzău a fost declanșat planul roșu de intervenție, dat fiind numărul mare de victime și gravitatea leziunilor suferite de aflați în microbuz. În același timp a fost anunțat Spitalul Județean de Urgență, unde personalul medical de la UPU și de pe secțiile de Chirurgie, Ortopedie, ATI și Cardiologie s-a pregătit să preia pacienții, să-i trieze și să le acorde îngrijirile necesare, în funcție de patologie.

 

La locul accidentului au fost trimise peste 20 de echipaje medicale și 14 ambulanțe de la SMURD și Serviciul de Ambulanță Județean, în sprijinul lor fiind trimise și ambulanțe care deservesc localitățile brăilene Făurei și Ianca. Pe lângă ambulanțe, la locul tragediei a fost trimisă și o autospecială de descarcerare grea, o autospecială pentru transport victime multiple, o autospecială de stingere și alte două autospeciale de intervenție operativă.

În acțiune au intrat mai întâi echipele de descarcerare, care au eliberat răniții prinși în epava microbuzului. Salvatorii au constatat că erau 16 victime și, din nefericire, trei persoane erau decedate.

La fața locului a fost amenajat și un punct medical ambulant avansat, unde au fost duse, inițial, victimele, în vederea acordării primului ajutor și a efectuării triajului medical, de unde cei 13 răniți au fost preluați, ulterior, de ambulanțe, pentru a fi transportați la spital.

Trei dintre răniți, între care și șoferul microbuzului, se aflau în stare critică, astfel că aceștia au fost primii preluați de ambulanțe și transportați la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Între timp, odată cu declanșarea planului roșu de intervenție, mai mulți medici și asistenți medicali au fost chemați de acasă, pentru ca unitatea medicală să poată face față numărului de victime ce urma să sosească de la locul tragediei.

 

Dată fiind complexitatea leziunilor suferite de victime, la nivelul UPU s-a format o echipă multidisciplinară alcătuită din 15 medici urgentiști, chirurgi, radiologi, ortopezi și cardologi, care au început o cursă contra-cronometru pentru salvarea victimelor ce continuau să sosească la spital, aduse de ambulanțe.

Pasagerii răniți, majoritatea tineri, suferiseră traumatisme craniene, traumatisme toracice, numeroase escoriații și leziuni ale membrelor. Din păcate, în ciuda eforturilor medicilor, pe parcursul nopții, una dintre pacientele aflate în stare critică a decedat, astfel că numărul morților rezultați în urma accidentului a ajuns la patru.

O altă pacientă aflată în stare critică a fost transferată la secție de Neurologie a spitalului din Ploiești, în timp ce șoferul microbuzului și ceilalți 10 pacienți răniți au rămas internați în spital, pe parcursul nopții și în această dimineață fiind transferați de la UPU în secțiile ATI, Chirurgie, Ortopedie și ORL.

Potrivit medicilor, starea șoferului rămâne în continuare critică și se ia în calcul varianta transferului la un spital din București, în cazul celorlalți pacienți neimpunându-se transferul. Medicii sunt în continuare rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale șoferului și celeilalte paciente care a fost transferată la Ploiești, ambele victime suferind numeroase traumatisme și hemoragii craniene.

Planul roșu de intervenție a fost dezactivat puțin după ore 22.30, după ce toate victimele fuseseră scoase dintre fiarele contorsionate ale microbuzului și preluate de echipajele medicale.

În ceea ce îi privește pe pasagerii aflați în tren, aceștia au fost în afara oricărui pericol, fiind preluați de un alt tren, după ce au fost informați despre cele petrecute.

 


Adaugati un comentariu


 

*