Consiliul Județean Buzău a prezentat proiectele pe Sănătate pentru perioada următoare

Reabilitarea și dotarea Blocului Operator de la Spitalul Județean de Urgență Buzău este primul dintre ele, contractul pentru demararea lucrărilor fiind semnat săptămâna aceasta.

 

Așa cum anunțase saptămâna trecută, la finele ședinței extraordinare a Consiliului Județean Buzău, președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, a oferit astăzi mai multe detalii despre cel mai recent proiect în domeniul sănătății, care vizează reabilitarea și modernizarea Blocului Operator al Spitalului Județean de Urgență Buzău. Într-o conferință de presă la care au mai participat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, reprezentanții administrației locale au făcut și o prezentare a viitoarelor proiecte pe care intenționează să le demareze în domeniul Sănătății, considerat în continuare un sector prioritar.

Petre Emanoil Neagu a anunțat, cu această ocazie, că azi a semnat contractual de atribuire a lucrărilor pentru Blocul Operator cu firma Hidro Salt B-92, aceeași care a câștigat și licitația pentru reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 3,5 milioane de euro, bani care vor fi alocați din bugetul propriu al județului.

„Proiectul se va derula în două etape distincte, vizând atât reabilitarea Blocului Operator din punct de vedere al construcției, cât și dotarea acestuia cu aparatură și echipamente moderne, la nivelul anului 2018. Bineînțeles, se va începe cu reabilitarea construcției, urmând ca între timp să demarăm și licitațiile pentru achiziția de aparatură. Avem alocate 6 milioane de lei în acest sens, însă este posibil ca suma plătită să fie ceva mai mică, pentru că tocmai de aceea se organizează licitațiile, pentru a selecta cea mai bună ofertă. Principalele lucrări care se vor executa in prima etapă vor fi reabilitare totală a sălilor de operaţii, se va construi un ascensor pentru evacuarea deşeurilor medicale, se vor executa lucrări de instalaţii sanitare, termice, ventilare, climatizare şi instalaţii electrice. De asemenea se va construi un compartiment tehnic care să asigure funcţionarea echipamentelor din Blocul Operator ”, a precizat președintele Consiliului Județean.

 

Durata proiectului este de 12 luni, perioadă despre care managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, spune că va fi una destul de dificilă, pentru că în acest timp trebuie asigurată continuitatea actului medical în cadrul Blocului Operator. Acesta a precizat că începerea lucrărilor va fi precedată de o perioadă de pregătire de 40-45 de zile, astfel încât intervențiile chirurgicale să poată fi efectuate și în timpul lucrărilor de reabilitare.

„Pentru noi urmează o perioadă destul de dificilă, din 8 săli  de care dispune în prezent Blocul Operator, urmând să avem 7 sali complet reabilitate și utilate cu aparatură de ultimă generație. M-am sfătuit cu medicii din secțiile care au și componentă chirurgicală și am decis, împreună, relocarea a trei din aceste săli. Se va lucra în ture, vom avea două ture pe zi, prima de la 8.00 la 13.00, urmată de o pauză de o oră pentru igienizare și dezinfectare, apoi va intra cealaltă tură, de la 14.00 la 19.00. Urmează o perioadă de pregătire, după care vor începe efectiv lucrările, iar în paralel vom asigura și continuitatea actului medical, pentru că nu se pune problema să nu se mai facă intervenții chirurgicale în această perioadă”, a declarat managerul SJU Buzău.

 

Alte două proiecte importante în domeniul Sănătăţii, pe care adinistraţia locală le va demara în vitorul apropiat, vizează reabilitarea și extinderea secției UPU și a secției exterioare Dermato-Venerice.

Primul dintre acestea se va face cu bani europeni, la acest moment documentația fiind întocmită, proiectul urmând a fi depus în vederea obținerii finanțării. Petre Emanoil Neagu spune că există toate șansele ca proiectul să fie aprobat, iar dacă nu vor exista niciun fel de probleme, este posibil să fie demarat în primăvara anului viitor. Președintele CJ Buzău a mai precizat și că este posibil ca o parte din investițiile în sectorul sanitar făcute de administrația județeană din bugetul propriu să fie recuperate din bani europeni. „Avem toate șansele să recuperăm câteva milioane de euro din banii investiți de la bugetul propriu. Dacă vom primi acești bani, în mod sigur vor merge tot în sectorul Sănătății, pentru că mai sunt multe de făcut. Spre exemplu, la spitalul Gârlași trebuie neapărat schimbat gardul, apoi mai trebuie făcute niște lucrări în curte, să le oferim pacienților un mediu mai primitor, mai plăcut. Cu arhiva Spitalului Județean, avem iar o mare problemă, pentru ca sunt tone de documente care se tot adună și trebuie găsită o soluție pentru păstrarea lor, iar la Pârscov mai vrem să reabilităm o clădire a Centrului de Sănătate, deci vom avea în ce să investim acești bani”, a detaliat Petre Emanoil Neagu.

 

Managerul SJU Buzău a vorbit, în cadrul conferinței de presă, și despre  noul centru RMN deschis la începutul acestei luni în cadrul compartimentului de Radiologie și Imagistică Medicală, precizând că primii pacienți s-au prezentat aici încă din primele zile de funcționare. Astfel, până acum au beneficiat, de investigații RMN, 21 de pacienți internați la SJU Buzău și alți 28 de pacienți  în ambulatoriu. Există însă și o listă de aștptare, pe care sunt înscriși la acest moment 210 pacienți, unii din aceștia provenind și din alte județe unde nu există un astfel de aparat.

Claudiu Damian a mai precizat că, în cazul pacienților asigurați, investigațiile RMN sunt decontate din fondurile pe care CNAS le pune la dispoziția unității medicale în acest sens, dar există și posibilitatea efectuării acestei proceduri contra cost. „În acest caz, costurile investigației sunt exact aceleași pe care le decontează CNAS, nu percepem niciun leu în plus. Mai precis este vorba de 450 de lei pentru fiecare partea a corpului investigată, fără substanță de contrast, iar pentru investigațiile cu substanță de contrast, costul ajunge la 700 de lei”, a explicat managerul SJU Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*