Plaja terapeutică de la Mamaia nu tratează și nesimțirea

Spațiul destinat persoanelor cu dizabilități a început să fie invadat de turiști ocazionali care profită de faptul că accesul este gratuit și se folosesc fără nicio reținere de facilitățile puse la dispoziție pentru copiii cu nevoi speciale.

 

Un proiect unic în Europa, menit să le ofere copiilor și adulților cu dizabilități șansa de a-și petrece pe plajă câteva zile din sezonul estival, având la dispoziție o serie de facilități care nu există pe celelalte plaje de pe litoralul românesc, este exploatat, din păcate, cu maxim de lipsă de bun simț specific unora dintre turiștii care populează în această perioadă stațiunile de la malul Mării Negre. Este vorba de plaja terapeutică inaugurată de curând în stațiunea Mamaia, care a început să fie invadată de tot mai mulți turiști care ar putea merge să se bronzeze oriunde altundeva, dar care preferă acest loc, în ciuda faptului că la tot pasul sunt amplasate anunțuri în care se precizează că este vorba de o plajă specială pentru persoanele cu dizabilități, iar dotările acesteia sunt puse la dispoziție exclusiv acestor persoane și însoțitorilor acestora.

Profitând probabil și de faptul că inițiatorii proiectului au decis să nu perceapă nicio taxă, tot mai mulți turiști aflați în vacanță la Mamaia vin să stea la plajă chiar în perimetrul respectiv. Asta nu ar fi nimic, plaja incluzând și o zonă destinată cearșafurilor, însă nesimțirea unora nu cunoaște limite, aceștia neavând nicio reținere în a utiliza pentru propriul confort dotările puse la dispoziție pentru cei cu nevoi speciale.

 

Situația a fost semnalată în spațiul public de psihologul Adrian Gemănaru, inițiatorul acestui proiect, care s-a arătat consternat de lipsa de bun simț manifestată de acești turiști ce invadează spațiul special pus la dispoziția persoanelor cu dizabilități, cărora le este foarte greu sau chiar imposibil să aibă acces pe o altă plajă „normală”  pe care ceilalți turiști își pot întinde cearșafurile unde doresc și se pot lăfăi la soare cât vor.

Acesta a postat o fotografie care ilustrează cât se poate de explicit lipsa de bun simț a unor astfel de turiști, care zilele trecute au invadat tocmai principalul punct de atracție al copiilor cu nevoi speciale care ajung pe această plajă.

Este vorba de pontonul plutitor amplasat pe apă, cu acces de pe plaja terapeutică, ponton pe care, câțiva turiști care puteau merge oriunde în altă parte pe tot litoralul, au găsit de cuviință să îl acapareze pentru a sta întinși la soare, leganați de valuri.

„Să râzi sau să plângi? Suntem fără scăpare! Deşi am prezentat şi afişat în mod clar că această plajă frumoasă este realizata pentru persoanele cu nevoi speciale şi pentru toţi copiii, există adulţi ce trec peste orice limită de bun simţ. Cum să ocupi un ponton destinat strict copiilor doar ca să faci plajă? Cât de lacom şi egoist poţi să gândeşti să blochezi distracţia copiilor la mare doar ca să faci plajă pe pontonul plutitor? Din ce în ce mai greu!!”, este comentariul lui Adrian Gemănaru, la fotografia postată pe Facebook.

 

Mai mult de atât, psihologul amintește un alt episod trist petrecut zilele trecute, când pe plajă și-a făcut apariția un grup de tineri exuberanți, care nu au avut o reținere în a consuma alcool, ignorând total plăcuțele de avertizare pe care se preciza că acest lucru este interzis în incinta plajei terapeutice, la fel ca și fumatul. Acestora părea să nu le pese nici de faptul că în jurul lor erau foarte mulți copii, iar dovada nesimțirii supreme au făcut-o în momentul în care psihologul Adrian Gemănaru le-a cerut să părăsească plaja, întrucât nu respectaseră regula care interzice consumul de alcool. În loc să încerce să „dreagă busuiocul” și să își ceară scuze, unul dintre ei i-a replicat că au venit pe plaja terapeutică deoarece medicul lor din Călărași le-a prescris „terapie cu bere”.

Dincolo de aceste aspecte de-a dreptul jenante, proiectul lăudabil se bucură de tot mai multă popularitate și în rândul celor cărora le este adresat, zeci și chiar sute de copii și adulți cu nevoi speciale bucurându-se zilnic de facilitățile care le sunt puse la dispoziție, cu toate ca uneori mai sunt împiedicați de turiștii din categoria celor enumerați mai sus, pentru care nu s-a găsit încă o terapie eficientă să-i vindece de nesimțire.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*