Inca un numar pentru Apeluri de Urgenta, functional

26 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Incepand de astazi, la ora 13.00, devine operational numarul 113, la care persoanele cu dizabilitati de auz si vorbire pot trimite mesaje pentru a cere ajutor in situatii de urgenta.

 

serviciul-112Incepand de astazi dupa-amiaza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va operationaliza un nou numar pentru apeluri de urgenta. Acesta este special destinat persoanelor cu dizabilitati de auz si vorbire, carora le este foarte dificil sau chiar imposibil sa comunice verbal cu operatorii care raspund la numarul 112. Astfel, la dispozitia acestor persoane a fost pus numarul 113, la care se vor putea face apeluri de urgenta doar prin SMS. Numarul va putea fi folosit doar de cei care se vor inregistra in bazele de date ale STS, nefiind accesibil altor utilizatori. Pentru a putea utiliza acest nou serviciu, persoanele cu dizabilitati de auz si vorbire trebuie mai intai sa dovedeasca cu acte ca au astfel de probleme, urmand a fi apoi inclusi in baza de date a serviciului, numarul lor de telefon fiind inregistrat intr-o categorie speciala, care sa permita transmiterea de SMS-uri la 113.

Pentru a se inregistra in baza de date, persoanele din aceasta categorie au nevoie de o cerere de inregistrare, o copie a actului de identitate sau a actului de identitate al reprezentantului legal si de copiile documentelor care atesta dizabilitatea. De asemenea, acolo unde este cazul, este necesara si o copie a documentului care atesta calitatea de reprezentant legal.

 

dispeceratnumarurgenta112-1358436967Inregistrarea se poate face fie prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistenta sau la unul din sediile STS din tara, fie prin trimiterea prin posta, la adresa Splaiul Independentei nr. 323A, sector 6, Bucuresti, fie prin completarea unui formular on-line care va fi curand disponibil pe site-ul www.112.ro. In cererea de inscriere va fi trecut si numarul de telefon de pe care ar urma sa fie transmise SMS-urile la numarul de urgenta, ulterior putand fi trimise mesaje doar de pe aceste numere.

Odata trimise documentele necesare, acestea vor fi analizate, iar daca sunt indeplinite toate conditiile obligatorii, solicitantii vor primi un SMS de confirmare pe numarul de telefon indicat in cerere, iar din acel moment vor putea folosi numarul 113 pentru mesaje de urgenta.

 

smurd-politia-ambulantaIn ceea ce priveste modalitatea de operare a acestui nou serviciu care va deveni functional incepand cu ora 13.00 a zilei de 26 octombrie 2015, responsabilii din STS au precizat ca persoanele cu astfel de dizabilitati va trebui sa sune initial la 112, iar un operator le va raspunde fara a initia un dialog, intrucat numerele vor fi identificate imediat ca apartinand unui apelant cu probleme de auz sau de vorbire. Apelul se va incheia imediat, iar persoana in cauza va primi un mesaj prin care i se va solicita sa trimita la 113 un SMS in care sa specifice despre ce fel de urgenta este vorba si adresa la care sa se deplaseze echipele de interventie. Dupa trimiterea acestui SMS, este posibil ca apelantul sa mai primeasca, pe aceeasi cale, si alte mesaje de la operatorul 112, cu intrebari suplimentare, la care trebuie sa raspunda cat se poate de scurt si exact. Datele astfel obtinute vor fi transmise serviciilor de interventie solicitate, care vor fi trimise imediat la adresa indicata. Pentru a urgenta trimiterea mesajului, specialistii STS recomanda sa nu se foloseasca semne diacritice decat daca telefonul este setat pe acest mod si va scrie aceste semne automat.

ATENTIE! Si in cazul numarului 113, apelarea abuziva va fi sanctionata, conform legii, amenzile prevazute pentru aceasta contraventie fiind cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*