Avertismentul medicilor despre pericolele ascunse în cocaina eșuată pe plajele Mării Negre

11 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Medicii atrag atenția că o persoană care ar consuma droguri cu o puritate așa de mare ar putea muri subit. În contextul pachetelor cu stupefiante aduse de valuri și al apropierii vacanței de Paste și 1 Mai, la Constanța va fi demarată și o amplă campanie de informare.

 

Știrile referitoare la apariția unor pachete cu cocaină aduse de valurile mării pe plajele de pe litoral au aprins și imaginația unor aventurieri care, mai în glumă – mai în serios, au început să facă plimbări tot mai dese și mai lungi pe malul mării, în speranța că poate vor avea norocul să dea peste un astfel de colet.

Bineînțeles, același lucru îl fac și polițiștii care supraveghează permanent plajele, survolând zona și cu elicopterul, însă mulți aventurieri sunt tentați să își încerce norocul. Pe rețelele de socializare, utilizatorii și-au dat frâu liber imaginației, unii fabulând despre cum s-ar îmbogăți dacă ar găsi un astfel de pachet, alții susținând că ar folosi drogurile pentru consum propriu sau împreună cu prietenii.

Deși astfel de discuții nu par a fi demne de luat în serios la prima vedere, există și posibilitatea ca cineva să dea întâmplător peste un astfel de pachet, adus de valuri, iar atunci lucrurile s-ar putea complica și chiar ar putea lua o turnură tragică. Polițiștii au avertizat deja că orice încercare de comercializare a cocainei găsite pe plajă se încadrează automat la trafic de droguri și se pedepsește penal, la fel ca și deținerea de astfel de substanțe.

 

Medicii s-au arătat însă îngrijorați de faptul că cineva ar fi tentat să consume dintr-un astfel de pachet, chiar și din simplă curiozitate. Ei avertizează că acest gest ar putea fi fatal pentru un organism neobișnuit cu consumul de stupefiante, care poate ceda în momentul în care i se administrează o doză de mare puritate, cum este cocaina găsită pe plajă. Medicul Bogdan Gheorghe, din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), a explicat că o persoană care nu a consumat droguri, sau a consumat ocazional, poate muri subit dacă încearcă, fie și din curiozitate, cocaină cu un grad ridicat de puritate.

Semnalul de alarmă a fost tras în contextul „febrei” declanșate de apariția pachetelor cu stupefiante pe plajă, dar și ținând cont că se apropie vacanța de Paște și 1 Mai, când litoralul va fi asaltat de turiști, în special tineri, dornici de „senzații tari”, pe care o astfel de senzație i-ar putea costa viața. Există și posibilitatea ca o persoană rău intenționată să descopere un astfel de pachet înaintea autorităților, iar vacanța care se apropie ar constitui o oportunitate excelentă de a pune în vânzare cocaina. Astfel, substanța ar putea ajunge la consumatori, cu consecințe din cele mai grave.

Până acum, pe plajele de pe litoralul românesc au fost descoperite peste 130 de kilograme de droguri, cocaină pură, iar în perioada următoare e posibil ca noi pachete să fie aduse la mal de valuri.

 

Din această cauză, în perioada următoare, experții din cadrul filialei Constanța a Agenției Naționale Antidrog vor demara o campanie de informare pe litoral, adresată atât turiștilor, cât și deținătorilor de cluburi, barmanilor și polițiștilor locali din stațiunile de la malul mării. Aceștia vor fi instruiți în legătură cu modalitatea de identificare a unei persoane aflate în pragul supradozei sau al intoxicaţiei, fiindu-le prezentat și modul în care trebuie să acționeze în astfel de situații.

Drogurile precum heroina sau cocaina pot activa o serie complexă de afecţiuni ce pot pune subit viaţa în pericol consumatorilor moderaţi sau a începătorilor. O persoană care ar consuma droguri de puritate de peste 90 la sută, cum sunt cele aduse de valurile mării în această perioadă, ar putea muri subit, organismul său nefiind apt de a face faţă unui asemenea şoc. După constatarea unei supradoze în cazul unui consumator, persoana trebuie să fie aşezată într-o poziţie de siguranţă, după care trebuie sunat de urgenţă la 112. Desfășurăm această acțiune  în contextul apropiatelor sărbători de Paşte şi 1 Mai, când pe litoral sunt aşteptaţi mulţi turişti şi având în vedere situaţia din ultimele săptămâni cu drogurile aduse de valuri la mal”, a precizat dr. Bogdan Gheorghe.

 


Adaugati un comentariu


 

*