Autoritățile refuză propunerea organizării unei sesiuni extraordinare de rezidențiat

Solicitarea a venit din partea unui grup de medici care au adresat un memoriu în acest sens către autorități.

 

Un memoriu întocmit în numele a 192 de medici a fost trimis recent pe adresa Ministerului Sănătății, cu solicitarea organizării unei sesiuni extraordinare a examenului de rezidențiat și anul acesta, ca o soluție pentru rezolvarea crizei de medici cu care se confruntă multe dintre spitalele din țară.

Deși datele Colegiului Medicilor relevă că fenomenul cunoscut ca „exodul medicilor” s-a diminuat în ultimii ani, reducându-se numărul specialiștilor care s-au adresat instituției pentru obținerea avizelor necesare profesării în străinătate, iar guvernanții s-au lăudat în numeroase rânduri că mărirea salariilor a stopat acest fenomen și a readus mulți medici în țară, semnatarii memoriului spun că cele mai multe spitale din țară se confruntă în continuare cu o criză de medici. Conform acestora, sistemul sanitar are, în prezent, un deficit de 15.000 de medici.

Sistemul sanitar este un pacient bolnav, care are nevoie de îngrijiri de la o echipă multidisciplinară, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă unităţile medicale din toată țara este lipsa de personal. O bună parte din colegii noştri, atât medici cu experienţă cât şi proaspăt absolvenţi, s-au îndreptat către alte sisteme de sănătate din afara ţării, unde sunt foarte uşor integraţi şi li se recunoaşte şi acordă statutul pe care îl merită, iar cei rămaşi dorim să profesăm în ţara noastră”, se arată în documentul trimis pe adresa Ministerului Sănătății.

 

Semnatarii memoriului mai spun că majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul universitar 2018-2019 a fost o măsură bună, însă cele 415 locuri în plus scoase la concurs nu vor acoperi necesarul de medici din spitale.

Din cei peste 8.400 de candidați care au susținut examenul anul trecut,1.151 nu au putut fi integrați în sistem, iar pentru aceștia, medicii semnatari ai petiției au solicitat ministerului organizarea unei sesiuni extraordinare a examenului de rezidențiat, astfel încât locurile vacante să poată fi ocupate, diminuându-se în acest mod deficitul de medici.

Solicitarea se bazează pe o prevedere din ordonanța privind organizarea rezidențiatului, conform căreia „în situaţia în care în sesiunea anterioară nu există candidaţi cu punctaj de promovare sau după redistribuire au mai rămas locuri neocupate/posturi neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a examenului de rezidenţiat”, dar și pe istoricul anilor precednți, în care s-au organizat astfel de sesiuni de examen de intrare în rezidențiat.

 

Reprezentanților din minister li s-a solicitat, în acest context, să organizeze o sesiune extraordinară a rezidențiatului în perioada aprilie-mai sau într-o altă perioadă încadrată în termenul legal, pentru ocuparea locurilor rămase neocupate și pentru a le acorda o a doua șansă celor care nu au putut fi integrați în sistem după sesiunea din noiembrie 2018.

Răspunsul primit de la Ministerul Sănătății este însă unul nefavorabil, reprezentanții autorităților anunțând că nu intenționează să dea curs acestei solicitări, iar următoarea sesiune a examenului de rezidențiat va avea loc în luna noiembrie a acestui an, conform calendarului deja stabilit.

Urmare a memorandumului dumneavoastră depus la Ministerul Sănătăţii, prin care aţi solicitat în numele unui grup de 192 de medici, care nu au semnat memoriul, organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidenţiat în perioada aprilie – mai 2019, vă comunicăm că Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să organizeze o astfel de sesiune extraordinară de rezidenţiat. Potrivit calendarului de examene şi concursuri organizate de Ministerul Sănătăţii în anul 2019, următorul concurs de rezidenţiat este programat în luna noiembrie”, se arată în adresa primită de la minister, ca răspuns la memoriul menționat.

 


Adaugati un comentariu


 

*