Exodul medicilor a intrat pe un trend descendent

Numărul solicitărilor venite pe adresa colegiului Medicilor din partea specialiștilor care vor să plece din țară s-a diminuat cu 40% în ultimul an.

 

După ani de zile în care numărul medicilor care au decis să plece să profeseze în străinătate, atrași de salariile mai mari și de condițiile de muncă net superioare, dând naștere unui fenomen ce a provocat o acută criză de profesioniști sistemului public de sănătate, sunt semne că lucrurile sunt pe cale să se îndrepte.

Confirmarea vine din partea Colegiului Medicilor din România, care a anunțat că numărul solicitărilor primite din partea specialiștilor care vor să plece să profeseze în străinătate s-a diminuat în cursul anului trecut, în special după ce autoritățile au decis majorarea salariiloe medicilor.

Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a anunțat că numărul solicitărilor primite de medicii care vor să plece din țară s-a redus pe parcursul anului trecut cu aproximativ 40%, precizând că este vorba de o diminuare considerabilă a fenomenului.

Astfel, dacă în 2010, pe adresa organizațeiei profesionale a medicilor erau primite peste 2.800 de solicitări de cereri pentru a pleca din țară, anul trecut, numărul acestora a depășit cu puțin 1.200 de cereri. Președintele CMR a subliniat însă că asta nu înseamnă neapărat că 1.200 de medici au plecat din țară în ultimul an, întrucât este posibil ca o parte din cei care au solicitat și obținut documentele necesare de la Colegiul Medicilor să nu fi plecat totuși.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Nu se poate ști cu mare exactitate nici numărul medicilor care revin să profeseze în țară, întrucât o bună parte din cei plecați continuă să își păstreze calitatea de membri ai Colegiului Medicilor, plătindu-și cotizațiile. Astfel, la revenirea în țară, aceștia nu mai sunt nevoiți să se adreseze organizației profesionale pentru a-și recăpăta dreptul să profezeze în România, drept pe care și l-au păstrat prin menținerea calității de membru al colegiului.

„Cifra exactă a medicilor români care se află undeva, nu corespunde matematic cu cifra solicitărilor. Cineva poate cere documentele în vederea plecării în altă ţară, obţine documentele, dar noi nu ştim dacă el pleacă până la urmă sau nu. Există şi un număr de medici care s-au întors, dar nu este ceva deosebit. O bună parte din cei care se întorc nici nu mai vin la CMR pentru că şi-au păstrat calitatea de membru al Colegiului în România, îşi plătesc cotizaţia, care este de 10 euro pe lună. Un medic, care merge în Germania şi are de plătit acolo o cotizaţie proporţională cu salariului lui, preferă să îşi menţină cotizaţia în România şi atunci, când se întoarce îşi redobândeşte poziţia ca şi cum nu ar fi fost plecat”, a explicat profesorul Borcean.

 

O evidență a medicilor plecați din țară este ținută de organizația profesională din România prin intermediul corespondenței purtate cu organizațiile similare din străinătate, care transmit numărul medicilor români care lucrează în țările respective. Potrivit acestor date, se pare că cei mai mulți medici români preferă Franța, unde profesează în prezent 328 de specialiști, Marea Britanie, cu 250 de medici, și Germania, cu 168. Un interes sporit manifestă medicii români și pentru Emiratele Arabe, Suedia, Irlanda și Spania.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că diminuarea acestui fenomen se datorează în mare măsură majorării salariilor medicilor, dar și dotării spitalelor cu aparatură performantă, astfel încât să li se creeze acestora condiții de muncă asemnănătoare celor din clinicile din străinătate.

„Una dintre măsurile care ar putea diminua libera circulaţie a medicilor, circulaţie pe care Ministerul Sănătăţii nu o poate opri, este creşterea salarială. Se pare că exodul medicilor s-a redus cu 40%. Această măsură poată să fie şi trebuie să fie completată şi de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci şi pentru condiţiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă. S-au dotat spitalele judeţene cu CT şi RMN, deci o aparatură medicală de înaltă specializare, va fi şi un program de dotare a spitalelor mici cu aparatură bazală pentru că medicii să poată să lucreze. Este foarte important să existe şi condiţii în care medicii să lucreze”, a declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*