Începe modernizarea Blocului operator al SJU Buzău
Președintele Consiliului Județean a anunțat că procedura de licitație a fost finalizată, iar săptămâna viitoare va fi parafat contractul, care beneficiază de finanțare europeană.
Întârziată mai multe luni din cauza procedurilor greoaie de licitație privind atribuirea lucrărilor, demararea proiectului de modernizare a Blocului operator al Spitalului Județean de Urgență Buzău devine certitudine, odată cu semnarea contractului dintre Consiliul Județean și firma câștigătoare a licitației, care va efectua lucrările.
Președintele consiliului județean, Petre Emanoil Neagu, a anunțat, la finalul sedinței extraordinare care a avut loc în această după-amiază, că, la fel ca și în cazul proiectului de reabilitare a cladirii fostului spital Brătianu, procedura licitației de atribuire a lucrărilor a fost în sfârșit finalizată și a fost desemnată firma câștigătoare, cu care administrația locală va semna contractul, săptămâna viitoare.
Neagu a reamintit că proiectul prin care se realizează modernizarea Blocului operator beneficiază de finanțare europeană, iar lucrările vor viza și extinderea acestuia, urmând ca noi detalii despre derularea proiectului să fie oferite săptămâna viitoare, după semnarea contractului de atribuire.
Proiectul de modernizare și extindere a Blocului Operator a fost aprobat, în Consiliul Județean, încă din octombrie 2016, dar abia acum a ajuns în faza de realizare. Conducerea unității medicale a explicat că extinderea și modernizarea înseamnă și „o recompartimentare a corpurilor C și D ale spitalului, astfel încât să se creeze spațiul necesar pentru extinderea Blocului Operator și asigurarea funcționării acestuia la standardele impuse de normele europene. Va fi o remodelare în totalitate, astfel încât atât personalul medical cât și pacienții să beneficieze de cele mai bune condiții de lucru și de îngrijire. În plus, va fi construit şi un spaţiu pentru un ascensor care va asigura evacuarea deşeurilor medicale și o incintă destinată descărcării deşeurilor, la subsol, iar reţelele de utilităţi din incinta şi subsolul clădirii spitalului vor fi reamenajate”, așa cum au declarat managerul Claudiu Damian și directorul medical, dr. Dragoș Porumb. Managerul SJU a menționat că în perioada în care se vor executa lucrările, intervențiile chirurgicale se vor face doar în trei săli de operație care vor rămâne în funcțiune, dar pentru ca pacienții să nu aibă de suferit, în toată această perioadă se va opera în două schimburi, nu numai dimineața, așa cum se întâmplă în mod obișnuit.
Președintele Consiliului Județean a mai spus că, la momentul actual, județul Buzău ocupă primul loc la nivel național, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. „Până la acest moment au fost atrase finanțări de aproximativ 60 de milioane de euro pentru proiecte de interes local. Suma va crește însă până la sfârșitul anului”, a menționat Neagu, estimând că se va ajunge la valoarea de aproximativ 100 de milioane de euro, o parte dintre proiectele aprobate pentru finanțare fiind în domeniul Sănătății.
Convocarea ședinței extraordinare din această după-amiază a avut însă ca scop urgentarea procedurilor pentru alte două proiecte, demarate inițial cu fonduri din Programul Național de Dezvoltare, dar pentru care a apărut oportunitatea finanțării din bani europeni. Pentru schimbarea sursei de finanțare din fonduri de la bugetul național, pe fonduri europene, era nevoie de avizul Consiliului Județean, aviz care a fost dat de consilieri, în cursul sedinței de azi.
În acest context, o altă veste importantă pe care a dat-o președintele Petre Emanoil Neagu a fost cea legată de demararea lucrărilor de modernizare a DJ 203K, pe sectorul cuprins între Mărăcineni și Podu Muncii. Acest lucru se va întâmpla vineri, 13 iulie, după ce președintele Consiliului Județean și reprezentanții firmei care a câștigat licitația, Oil Company, au semnat în această după-amiază contractul de atribuire.
„Termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani de la momentul demarării, însă este posibil ca acestea să fie finalizate mai devreme. Și acest proiect va beneficia de finanțare europeană, la fel și cel care vizează modernizarea aceluiași drum, pe segmentul Podu Muncii – Plaiul Nucuclui”, a mai spus Neagu. Acesta a menționart că și segmentul cuprins între localitatea Buda și limita cu județul Vrancea, de pe DJ 203H, va fi modernizat tot din fonduri europene, după ce sursa de finanțare a fost modificată, proiectul fiind inițial aprobat pentru finanțare de la bugetul de Stat.