Bugetul pentru extinderea și dotarea UPU-SMURD Buzău, actualizat pentru a treia oară

14 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Valoarea totală a acestuia a crescut de la aproape 16,5 milioane de lei cu TVA, la peste 22,7 milioane de lei inclusiv TVA.

 

În ședința extraordinară din această dimineață, Consiliul Județean Buzău a aprobat o nouă rectificare a bugetului alocat proiectului de extindere și dotare a secției UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență, a treia operată în decursul acestuia an. Proiectul beneficiază de o finanțare europeană, însă cea mai mare parte sumei totale reprezintă cheltuieli neeligibile, pe care Consiliul Județean și-a asumat sarcina de a le suporta din bugetul propriu, împreună cu contribuția de 2% din valoarea eligibilă. Din fonduri europene, proiectul beneficiază o finanțare de 6,8 milioane de lei, în timp ce valoarea totală estimată inițial era de aproape 16,5 milioane de lei.

Devizul general inițial s-a făcut raportat la standardele de cost aprobate la nivelul anului 2010, care erau valabile și la momentul întocmirii studiului de fezabilitate. Însă, după finalizarea proiectului, standardele de cost au fost eliminate printr-o hotărâre de guvern adoptată în 2018, astfel că a fost nevoie de o actualizare a proiectului. Între timp, s-a modificat și legislația în construcții, care prevede o creștere a salariului minim în acest sector, fapt ce a generat și o serie de alte modificări la nivelul costurilor.

 

Astfel, o primă actualizare a costurilor proiectului pe care Consiliul Județean  le va suporta a avut loc în luna martie, ca urmare a creșterii salariului minim în construcții, urmată de o altă rectificare în luna septembrie, datorată creșterii costurilor de proiectare.

Prin urmare, se impunea modificarea devizului general în concordanță cu noile costuri, iar o hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de azi. Valoarea totală a proiectului a crescut astfel de la aproape 16,5 milioane de lei cu TVA, la peste 22,73 de milioane de lei cu TVA, diferența urmând să fie alocată din bugetul Consiliului Județean. Astfel, de la 9,63 de milioane de lei, reprezentând valoarea neeligibila a proiectului, s-a ajuns la aproape 16 milioane de lei, aceasta fiind suma ce va fi plătită de administrația locală. La aceasta se adaugă 136.740 de lei, reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în timp ce finanțarea europeană rămâne tot de 6,8 milioane de lei, conform contractului semnat în luna iulie.

 

Tot în cursul ședinței de azi, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că buzoienii vor avea parte de o paradă mai fastuoasă de 1 Decembrie, cu mai multă tehnică militară care va participa la defilare. Inițial, administrația locală aprobase alocarea sumei de 500.000 de lei pentru organizarea paradei de 1 Decembrie și pentru Sărbătorile de Iarnă. Între timp, pe adresa Consiliului Județean a venit o solicitare din partea Diviziei 2 Infanterie Getica, prin care se anunță intenția de a scoate la defilare mai multă tehnică militară, pentru care va fi nevoie de mai mult combustibil decât se calculase inițial. Prin urmare, azi s-a aprobat suplimentarea cu 100.000 de lei a sumei alocate în primă instanță, pentru achiziționarea a 6.000 de litri de combustibil necesar pentru vehiculele militare care vor participa la paradă.

De asemenea, spre deosebire de anul precedent, când administrația județeană a împărțit 5.000 de pachete cu cadouri copiilor din municipiu, cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă,  anul acesta vor fi distribuite 7.000 de cadouri, de care vor beneficia și copiii din mediul rural.


Adaugati un comentariu


 

*