123 de veterani și văduve de război buzoieni au primit ajutoare de la Casa de Pensii

19 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Valoarea acestora este de 400 de lei/persoană și se acordă anual, pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice.

 

Împovărați de boli și suferințe, dar cu o demnitate rară în priviri, adevărate cărți vii de istorie, veteranii de război, cărora le datorăm recunoștință și respect pentru importanța covârșitoare pe care fiecare soldat din tranşee, fiecare infirmieră aflată în spatele fronului și fiecare cercetaș consemnând din umbră acțiunile inamice au avut-o în apărarea teritoriului pe care astăzi îl numim „acasă” au primit, odată cu pensia aferentă lunii decembrie, 400 de lei în plus.

Potrivit prevederilor art.16, lit. g) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare, veteranii şi văduvele de război beneficiază de acordarea unui ajutor bănesc anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.

La nivelul județului Buzău au beneficiat de acordarea acestui ajutor un numar de 123 de persoane, valoarea acestuia fiind de 400 lei/persoană. Prin Ordonanța de Guvern nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, s-a stabilit ca în perioada 2019 – 2021, drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, cu excepția drepturilor prevăzute la art. 11, să se mențină în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018”, precizează Ionuț Constantin, purtătorul de cuvânt al CJP Buzău.

 

La nivel național, de ajutorul anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice beneficiază 10.066 persoane, din care 9.438 persoane plătite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, 327 persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale, 300 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informaţii.

La începutul acestei luni, Executivul a propus un proiect de ordonanță de urgență prin care pensionarii, veteranii, văduvele și invalizii de război vor beneficia în continuare de facilitățile de transport la care au dreptul, prin prelungirea termenului până la care vor putea fi folosite tichetele de călătorie gratuite sau taloanele speciale de călătorie, până la 1 ianuarie 2022, întrucât infrastructura necesară pentru folosirea cardului nu a fost asigurată, se arată în expunerea de motive. Totodată, ar urma să se prelungească termenul de asigurare a cadrului pentru folosirea cardurilor în vederea utilizării facilităților de transport, până la 31 decembrie 2021.

În caz contrar s-ar fi ajuns în situația în care tichetele și taloanele menționate ar fi „expirat” începând cu 2020, când facilitățile acordate categoriilor menționate ar fi putut fi folosite doar pe baza unui card personalizat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*