Expoziție de fotografie dedicată eroului sanitar buzoian Mădălin Stoica

11 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Vernisajul a avut loc în cadrul manifestărilor organizate în Garnizoana Buzău pentru a marca Ziua Veteranilor și a omagia militarii buzoieni căzuți la datorie în misiuni externe.

 

Cea de unsprezecea zi a celei de unsprezecea luni din an are o semnificație aparte în istoria României, marcând un eveniment de o importanță capitală, legat pentru Unirea de la 1918, dar și data la care țara noastră a pierdut primul militar căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan.

Astfel, la 11 noiembrie 1918 se încheia, oficial, primul război mondial, iar armistițiul semnat la acea dată între puterile Antantei și Germania au creat condițiile realizării unirii de la 1 Decembrie 1918.

Mulți ani mai târziu, în 2003, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași cădea la datorie pe frontul din Afganistan, tot pe 11 noiembrie, el fiind primul militar român ucis în acest teatru de operații.

Din aceste considerente, data de 11 noiembrie a fost declarată, în 2014, Ziua Veteranilor, iar evenimentul a fost marcat în această dimineață și la Buzău, pentru a-i omagia pe cei cinci militari buzoieni căzuți la datorie în misiuni externe. Este vorba de sublocotenenții post-mortem Dan Ciobotaru, Mădălin Stoica, Iulian Dumitrescu, Adrian Vizireanu și Ciprian Ștefan Polschi, toți decedați în Afganistan, din 2010 până în acest an.

 

Mormântul eroului sanitar Madalin Stoica

În memoria lor, la Cimitirul Eroilor a avut loc astăzi un ceremonial militar religios, urmat de depunere de coroane la mormintele celor 5 militari care odihnesc aici.

A urmat apoi un eveniment dedicat sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, asistentul medical buzoian care participa, în 2017, ca sanitar la o misiune în Afganistan, în cadrul Batalionului 280 Infanterie Focșani. La data de 15 septembrie, în acel an, Mădălin devenea victima unui atentat cu mașină capcană, în timp ce participa la o misiune în provincia Kandahar.

Din cei șase militari surprinși de explozie, sanitarul buzoian a fost singurul care și-a pierdut viața, alți doi camarazi fiind grav răniți. A fost cel de-al 29-lea militar român ucis în teatrele de operații, și din păcate, nu ultimul. Chiar in urmă cu două luni, sublocotenentul post-mortem Ciprian Ștefan Polschi – un alt militar buzoian participant la misiunile din Afgaistan, și-a pierdut viața în același mod, în urma unui atentat cu mașină capcană.

Consiliul Județean i-a conferit, post-mortem, titlul de „Cetățean de onoare”. Aceeași distincție i-a fost acordată și de Primăria Buzău care a decis, totodată, ca o stradă din municipiu să-i poarte numele.

 

Ilie Pintea

Evenimentul dedicat eroului sanitar buzoian a constat într-o expoziție de fotografie a corespondentului de război Ilie Pintea. În decursul misiunilor la care a participat în calitate de corespondent al postului național de radio, acesta l-a cunoscut Mădălin Stoica și i-a dedicat expoziția care a fost vernisată prima dată în baza românească din Afganistan, pe 1 Decembrie, la două luni și jumătate după ce acesta fusese ucis în atentatul din Kandahar.

Ulterior, cele 38 de fotografii prezentate sub titulatura „Afganistan, chipuri ale războiului” au fost expuse și la Los Angeles, Institutul Cultural Român și la sediul Radio România Actualități, iar astăzi pot fi vizionate în incinta bisericii Pogorârea Sfântului Duh, din curtea Diviziei 2 Infanterie Getica.

Ilie Pintea a precizat că expoziția a fost dedicată încă de la primul vernisaj lui Mădălin Stoica, și a considerat firesc ca periplul celor 38 de fotografii expuse în diferite locuri în ultimi doi ani, să se încheie la Buzău, „acasă” la acesta. Expoziția prezintă atât portrete ale militarilor români surprinse în timpul misiunilor din Afganistan cât și ale localnicilor din zonele măcinate de război.

La festivitate a fost prezent autorul expoziției, alături de Aura Stoica – soția eroului buzoian, militari din Garnizoana Buzău, reprezentanți ai autorităților locale și, bineînțeles, jurnaliști – mulți dintre ei cunoscători ai teatrelor de război, în anumite perioade însoțindu-i pe militarii români aflați acolo în misiune.

 

Sursă foto: MApN/ Facebook

Tot astăzi, în Capitală a avut loc un ceremonial militar și religios, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, la care au participat militari și reprezentanți ai autorităților centrale. Un mesaj emoționant a fost postat pe pagina de socializare a Ministerului Apărării: „Vorbim cu voi, eroii. Vorbim în numele întregii Românii. V-ați adunat 30 în ceruri. Ne-ați lăsat 30 de goluri. Ați plecat neașteptat, luptând așa cum ne-am antrenat – împreună, crezând în idealurile naționale. Dacă am putea, v-am spune că nimic nu s-a schimbat și, în același timp, s-a schimbat totul. Nu s-a schimbat puterea jurământului nostru și misiunile continuă cu același profesionalism. S-a schimbat, însă, modul de a privi cariera militară și au venit printre noi doar cei care și-au asumat că țara ne poate cere orice sacrificiu. Dacă ne-ați putea vorbi, oare ce ne-ați spune? Ne priviți de sus și știm că avem mereu alături de noi un “Guardian Angel” pe drumurile pline de praf și urme de explozibil. Am vrea doar să știți că, pentru noi, cuvântul sacrificiu începe cu numele vostru și se termină cu “pentru România”. Respect etern, eroi naționali, frații noștri!

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

 

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, militar de carieră, care s-a remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în Irak, Afganistan sau Bosnia, care a condus Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), prima la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial, a declarat, cu acest prilej, că nimic nu poate fi „mai onorant decât să ai în față, vorbind despre faptele lor cu atâta modestie, veterani ai teatrelor de operații și veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, două generații care stau față în față și ne dau o pildă nouă, tuturor, care astăzi, la fel ca dumnealor, avem datoria de a sluji țara sub drapel”. 
Subliniind că 11 noiembrie a devenit prin tradiție o zi cu o însemnătate deosebită pentru militarii Armatei României, fiind „ziua în care cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, veteranii teatrelor de operații” și în același timp „o zi tristă în conștiința Armatei României, atunci când am pierdut pentru prima dată un camarad în teatrul de operații din Afganistan”, Nicolae Ciucă a reamintiti că tot la 11 noiembrie, dar în 1918, armele „au amuțit în Europa” și, după patru ani s-a încheiat „una dintre cele mai sângeroase conflagrații în care omenirea a fost implicată, Primul Război Mondial”, în care și-au pierdut viața peste 330.000 de militari români.

 

Chiar dacă acum este civil, ministrul Apărării le-a promis militarilor că, împreună cu ei, acum, mai mult ca niciodată „vă prețuim sacrificiul și vă asigur că ne străduim, prin toate demersurile, să fim la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră legitime și să vă arătăm respectul care vi se cuvine”, exprimându-și totodată compasiunea față de familiile celor care și-au pierdut viața și față de ceii care au fost răniți.

Vom continua să vă fim aproape, găsind cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul veteranilor”, a promis Nicolae Ciucă, mulțumindu-le tuturor și adresându-le, de Ziua Veteranilor „în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale. La mulți ani! Am onoarea să vă salut!, le-a spus ministrul.


Adaugati un comentariu


 

*