Un militar buzoian a căzut la datorie în Afganistan

5 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta și-a pierdut viața în urma unui atentat cu mașină capcană în timp ce se afla în misiune în Kabul, fiind al doilea român care moare în capitala afgană în cursul acestei săptămâni.

 

Slt. post mortem Ciprian Stefan Polschi

Un nou atentat a avut loc în cursul zilei de azi, îndreptat împotriva forțelor NATO care acționează în Afganistan și, din păcate printre cele 10 victime anunțate de forțele internaționale se numără și un militar buzoian, care se afla la volanul unui autovehicul aflat într-un convoi ce executa o misiune de patrulare pe străzile din Kabul.

Atentatul a avut loc în jurul orei 11.40, când o mașină capcană a explodat în centrul capitalei afgane, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite şi sediul misiunii NATO, în momentul în care convoiul militar trecea pe lângă ea. Cel puţin zece persoane au murit şi alte 40 au fost rănite, transmite Reuters.

Vehiculul, condus de caporalul clasa a III Ciprian Ștefan Polschi, se afla foarte aproape de locul deflagrației, iar explozia a avut un efect devastator asupra acestuia, militarul fiind ucis pe loc.

Incidentul a fost anunțat la scurt timp după ce a avbut loc, de Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat, iar după înștiințarea familiei, a fost precizată și identitatea militarului.

 

Subofițerul, în vârstă de 38 de ani, era originar din Buzău și lucra în Armată din anul 2004. Era încadrat  la o unitate de operațiuni speciale din Buzău și avea experiență în teatrele de război, fiind la a treia misiune în Afganistan. Avea calitatea de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul. În comunicatul MApN se mai precizează că militarul buzoian era căsătorit și avea doi copii.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ştefan Polschi şi a înaintat preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul NaţionalSteaua Românieiîn grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război și a transmis condoleanțe familiei militarului.

 

Totodată, mâine, în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii vor fi organizate ceremonii de comemorare a sublocotenentului post-mortem căzut la datorie.

Mesaje de condoleanțe au fost transmise și din partea președintelui Iohannis și a premierului Dăncilă.

Atentatul a fost deja revendicat de talibani, iar bilanțul provizoriu indică cel puțin 10 morți și 40 de răniți.

Este al doilea atac comis de talibani în aceeași zonă, la interval de doar câteva zile. Luni, într-un alt atentat, îndreptat împotriva ambasadei României și a altor misiuni diplomatice din Kabul, soldat cu 16 morţi şi peste 120 de răniți, și-a pierdut viața un diplomat român, iar altul a fost rănit.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis condoleanțe familiilor îndoliate, condamnând atacurile teroriste.

Președintele Klaus Iohannis, odată cu mesajul de compasiune „pentru pierderea vieţii militarului român” și condoleanțele transmise familiei, a subliniat că „Armata României este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor şi care-şi va face în continuare datoria, alături de aliaţii şi partenerii noştri, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*