De Ziua Persoanelor Vârstnice, la Buzău s-a lansat un program de îngrijire la domiciliu cu fonduri europene

1 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul a avut loc la Consiliul Județean, iar cei mai mulți dintre beneficiari vor fi din comuna buzoiană Brădeanu,  implementarea proiectului fiind susținută de Asociația „Four Change” și Crucea Alb-Galbenă.

 

Se pune cădacă nu ai bătrâni, să-i cumperi”. Cât de actual mai este însă acest dicton, în acest secol al vitezei în care tinerii nu mai au timp nici pentru ei, în care natalitatea este din ce în ce mai scăzută, iar populația globală este tot mai îmbătrânită? Aflăm zilnic despre bătrâni uitați în casele lor sau în azile, de sate în care tinerii pot fi numărați pe degete, de autorități prea puțin implicate în sprijinul bătrânilor pe care alte state îi ajută să aibă o bătrânețe activă, frumoasă, lipsită de griji. Cele câteva fundații și asociații care se implică în sprijinul bătrânilor din România nu fac față nevoilor din ce în ce mai crescute pe care aceștia le au, iar guvernanții și politicienii cred că dacă au aprobat câteva măriri ale pensiilor și marchează, o dată pe an, Ziua Peranelor Vârstnice, s-au achitat de obligații.

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra, ziua de 1 octombrie, ca Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”.

Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

 

Anul acesta, cea de-a 28-a ediție a Zilei Internaționale a Vârstinicilor a fost celebrată la nivel mondial sub soganul Călătoria către egalitatea de vârstă” și s-a concentrat pe asigurarea egalităţii de şanse și promovarea incluziunii vârstnicilor, prin încurajarea participării active la viaţa economică, politică, socială şi culturală, obiective incluse în Agenda 2030 şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).  Se subliniază astfel datoria pe care statele o au de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învaţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos, facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.

În România, Ziua Internațională a Vârstnicilor a fost marcată printr-o serie de evenimente în cadrul cărora s-a subliniat că nevoia cea mai importantă a persoanelor vârstnice este aceea de a primi sprijin emoțional și de integrare în societate.

 

Carmen Androne, director CJP Buzau

La Buzău, Casa Județeană de Pensii a marcat Ziua Internațională a Vârstnicilor printr-o primire aparte a acestora la sediul instituției, unde li s-a oferit un fursec, un suc, li s-a spus o vorbă bună și li s-a urat „sănătate și viață lungă”.  Directorul executiv al instituției, Carmen Androne, a subliniat cu acest prilej că instituția pe care o conduce acordă o importanță deosebită persoanelor vârstnice nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi. „Avem datoria legală și morală să avem grijă de părinții și bunicii noștri, creând condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, atât prin asigurarea unor pensii decente, cât şi prin măsuri de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală  precum dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia etc. De asemenea, avem grijă de sănătatea lor, prin oferirea de bilete de tratament și recuperare în stațiunile cu care Casa Națională de Pensii are contract, în fiecare an, iar atunci când au nevoie de serviciile noastre, le rezolvăm cu celeritate. De ziua lor, împreună cu întreaga echipă a Casei Județene de Pensii Buzău, vreau să transmit recunoștința noastră față de cei cărora le datorăm, cu toții, ceea ce suntem astăzi și  le urez seniorilor, din toată inima, multă sănătate, o viaţă mai bună împreună cu generaţiile ce ne urmează, pentru ca împreună să dăm ani vieţii şi, mai ales, viaţă anilor!

 

Cu o zi înainte ca vârstnicii să fie omagiați la nivel internațional, Asociația Four Change și Fundația Crucea Alb-Galbenă Buzău au lansat, la Consiliul Județean Buzău, proiectul „Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, prin care 120 de persoane vârstnice din județul Buzău (comuna Brădeanu) și alte 45 din județul Giurgiu vor primi îngrijiri socio-medicale la domiciliu.

După prezentarea proiectului, Aurelia Pasăre, președinte Asociația Four Change, a precizat că „ne dorim ca prin serviciile oferite în cadrul proiectului să asigurăm o batrânețe demnă beneficiarilor noștri, să contribuim la creșterea speranței de viață a acestora și la scăderea gradului de instituționalizare a vârstnicilor dependenți, prin oferirea de servicii socio-mediale la domiciliul propriu”.

 

La rândul său, Cristina Vasile, director Crucea Alb-Galbenă Filiala Buzău, a subliniat importanța acordării de servicii medico-sociale în comunități și colaborarea cu reprezentanții autorităților locale, precum și „colaborarea mai veche cu asopciația Four Change, cu care am implementat la Buzău serviciul Butonul Roșu. Printr-un alt proiect cu fonduri europene, împreună cu DGASPC, am format la Brădeanu o echipă de îngrijitori la domiciliu pentru persoane vârstnice. Sunt niște fete pricepute și conștiincioase, care își fac bine treaba, sub coordonarea nostră și cu sprijinul Primăriei locale,  iar acesta este principalul criteriu pe baza căruia acest proiect a fost direcționat către această comunitate”.

Timp de 26 de luni, cei 165 de vârstnici vor primi servicii socio-medicale integrate la domiciliu, în concordanță cu nevoile lor specifice, în vederea depășirii situației de vulnerabilitate și îmbunătățirii calității vieții acestora.

 

La conferința de lansare a proiectului, care a avut loc la sala de conferințe a Consiliului Județean Buzău, au participat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, primarul comunei Brădeanu, Costel Nicolaie, reprezentanți ai DGASPC Buzău și, bineînțeles, ai Four Change și Crucii Alb-Galbene.

Totodată, a fost prezentat și pachetul legislativ terțiar, ca soluție pentru servicii sociale, disponibil în orice comunitate și adaptat nevoilor reale ale beneficiarilor.

Despre problematica vârstnicului în România a vorbit Loredana Dorobanțu, director executiv, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău, iar despre situația persoanelor vârstnice din comuna Brădeanu a vorbit primarul Costel Nicolaie.

Mariana Oancea, expert servicii sociale Asociația Four Change a amintit mecanismele de finanțare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, iar Nicoleta Amoisoaie, reprezentant al Primăriei Berca, a prezentat modelul de contractare a serviciilor de îngrijire la domiciliu în care această comunitate  excelează.

 

Petre Emanoil Neagu

Despre importanța serviciilor de îngrijire la domiciliu a vorbit Dumitra Drăghici, beneficiară a unor astfel de servicii.

Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a felicitat cele două asociații pentru implicare și le-a transmis vârstnicilor din județ că le mulțumește „pentru tot ce au făcut pentru țară și pentru generațiile de astăzi, pentru sacrificiul și efortul de a schimba multe lucruri dar și de a conserva tradițiile și de a promova bunul simț, cumpătarea și responsabilitatea. Le doresc  tuturor ani mulți cu sănătate, o bătrânețe frumoasă, lipsită de griji și de nevoi și le promit că nu vor fi niciodată uitați și li se va acorda tot sprijinul, la nevoie”.

Printr-o coincidență fericită, în aceeași zi în care s-a sărbătorit Ziua Internațională a Vârstnicului, în România s-a creat o punte între generații prin marcarea începerii anului universitar, dar și o legătură intrinsecă cu cei de care vârstnicii au cea mai mare nevoie, în aceeași zi fiind celebrată Ziua Internațională a Medicului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*