Se înființează Registrul Național al angajaților expuși la agenți cancerigeni

13 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

La începutul acestei săptămâni a fost promulgată și o lege care prevede că aceștia vor beneficia de supraveghere medicală și după încetarea activității.

 

Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede o serie de măsuri ce au ca scop depistarea precoce a cancerelor profesionale și a pneumoconiozelor. Legea îi vizează pe angajații care lucrează în medii în care sunt expuși la agenți cancerigeni sau mutageni, ori la pulberi minerale pneumoconiogene, cea mai importantă modificare constând în faptul că aceștia vor putea beneficia de supraveghere medicală și după încetarea activității.

Conform noilor prevederi, supravegherea post-expunere profesională se va realiza prin cabinetele de medicina muncii şi secţiile sau compartimentele de medicina muncii din structura spitalelor publice, care vor prelua dosarele acestor foști angajați de la structurile de medicină a muncii care i-au monitorizat în perioada în care erau în activitate.

Pentru angajații care deja și-au încetat activitatea în această perioadă, preluarea dosarelor trebuie să se facă în maxim 60 de zile de la data promulgări legii, respectiv 11 noiembrie 2019.

Supravegherea medicală post-expunere profesională a lucrătorilor expuşi se realizează diferenţiat, în funcţie de riscul profesional avut în vedere, conform unor ghiduri de specialitate elaborate de Comisia de Medicina Muncii a Ministerului Sănătăţii, iar în lipsa acestora, în conformitate cu ghiduri şi proceduri agreate la nivel european sau internaţional”, se mai arată în textul legii.

 

Cecilia Manolescu

Totodată, documentul legislativ prevede și înființarea, prin hotărâre de guvern, a Registrului naţional al expuşilor profesional la agenţi cancerigeni sau mutageni şi pulberi pneumoconiogene, care va funcționa în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Datele rezultate din supravegherea post-expunere a foștilor angajați vor fi transmise la institut de către cabinetele sau centrele specializate, pentru ca apoi să fie înscrise în acest registru.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, Cecilia Manolescu, a precizat că „marea majoritate a bolilor profesionale înregistrate la nivelul județului sunt de natură pulmonară și se datorează inhalării de pulberi minerale la locul de muncă”. Cele mai răspândite sunt fibrozele pulmonare, în speță silicoza și azbestoza, datorate inhalării de pulberi de siliciu respectiv de azbest, iar cei mai expuși riscului de a face aceste boli sunt angajații societății râmnicene Fermit S.A, unde se înregistrează anual cel mai mare număr de îmbolnăviri, dar există și alte profesii care implică riscul expunerii, precum cele de pompier, miner, muncitor în construcții, brutar, croitor, șofer și chiar medicii, asistenții medicali și infirmierii.

 

Despre noile prevederi legislative, Cecilia Manolescu spune că acestea sunt binevenite, precizând că „este firesc ca o persoană care și-a petrecut mai mulți ani din viață expusă unui astfel de mediu să beneficieze de asistență medicală de specialitate și după încetarea activității, pentru că efectele agenților cancerigeni pot apărea și mai târziu”.

Șefa ITM Buzău a reiterat importanța prevenirii pe cât posibil a riscurilor reprezentate de agenții cancerigeni și alte substanțe periculoase ce por genera boli profesionale. „Responsabilitatea revine în egală măsură, angajatorilor și angajaților, primii trebuind să asigure cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, iar ceilalți fiind obligați să respecte normele de protecție a muncii specifice sectorului în care lucrează”.

Cecilia Manolescu a reamintit că ITM Buzău a derulat, atât în cursul anului trecut, cât și în 2019, o serie de acțiuni de informare și control privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de substanțele periculoase, în special la producătorii de substanțe chimice periculoase. Campania „Locuri de muncă sănătoase, prin managementul substanțelor periculoase este încă în derulare la nivelul județului.

 


Adaugati un comentariu


 

*