ITM Buzău atrage atenția asupra riscurilor nerespectării securității și sănătății în muncă

6 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

O treime dintre transportatorii buzoieni de mărfuri periculoase verificați de inspectorii de muncă nu au respectat nici cerințele de securitate și sănătate în muncă în domeniu.

 

Modul în care angajatorii asigură condiții de securitate și sănătate în muncă angajaților lor, dar și felul în care angajații respectă aceste norme obligatorii la locul de muncă, astfel încât să se evite eventualele accidente sau îmbolnăviri profesionale și pentru a beneficia de drepturile conferite de legislația Muncii sunt verificate la fiecare control tematic sau sistematic dispus de Inspecția Muncii. Evenimentele rutiere înregistrate tot mai frecvent pe fondul neatenției, oboselii la volan sau a lipsei inspecției corespunzătoare a vehiculelor care transportă mărfuri periculoase și care pun în pericol atât viețile angajaților firmelor de transport cât și pe cele ale altor oameni, au determinat însă intensificarea verificărilor în acest domeniu, din partea tuturor instituțiilor de control.

Controalele privind respectarea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru transportul rutier al mărfurilor periculoase au fost desfășurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău în lunile aprilie, iulie și octombrie, conform Programului-Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul în curs. Acestea au vizat cu precădere verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul sănătății și securității în muncă privind   organizarea activității de securitate și sănătate în muncă, pregătirea și instruirea personalului în domeniul securității și sănătății în muncă, supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, utilizarea și întreținerea echipamentelor de muncă destinate transportului de marfă și de persoane”, transmite ITM, printr-un comunicat remis presei.

 

Potrivit oficialilor ITM, în cadrul acestor acțiuni de control, inspectorii de muncă buzoieni au verificat 18 angajatori, care aveau 392 de angajați, iar la șase dintre ei au identificat deficiențe privind respectarea legislației în domeniu. Pentru că au fost la prima abatere, cei șase angajatori au fost sancționați cu „avertisment” și li s-a stabilit un plan de mpsuri de remediere a deficiențelor constatate, cu termene precise.

Obiectivele urmărite prin aceste controale vizează diminuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea prevederilor legale în domeniu de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul transportului rutier de mărfuri periculoase, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legislației în domeniul securiotății și sănătății în muncă”, se subliniază în comunicatul ITM Buzău.

Printre cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii ITM Buzău se numără instruirea necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, nesupravegherea stării de sănătate a angajaților la intervale regulate, existența unor stingătoare pentru incendii cu termen de valabilitate expirat, instalația de punere la pământ a SKID-ului auto necorespunzătoare.

 

În cadrul acțiunilor de control tematice și sistematice desfășurate în trimestrul trei al acestui an, inspectorii de muncă buzoieni au efectuat 326 de controale, în urma cărora au sancționat 77 de angajatori. Au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale, din care 17 amenzi a căror valoare totală s-a ridicat la 347.500 de lei, iar în 77 de cazuri s-au dat avertismente. Totodată au fost dispuse 695 de măsuri de remediere a neconformităților, cu termene precise de realizare.

Potrivit unui comunicat remis de ITM Buzău, în cazul a 57 de agenți economici s-a depistat că nu aveau încheiate contracte individuale de muncă sau nu au transmis elementele acestor contracte în REVISAL până cel târziu în ziua începerii activității. Pentriu aceste abateri de la legislația muncii, aceștia au fost sancționați cu amenzi în valoare de 320.000 de lei sau cu avertismente și s-a dispus intrarea în legalitate. Totodată, pentru nerespectarea timpului de muncă și de odihnă, netransmiterea modificărilor intervenite în contractele de muncă individuale în regikstrul de evidența salariaților în termenul stabilit de șege și pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controalele anterioare, au fost aplicate amenzi de 27.000 de lei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*