Primăria Capitalei continuă finanțarea programelor sociale și de sănătate

24 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Primarul Gabriela Firea, deși admite că instituția pe care o conduce are dificultăți financiare, dă asigurări că va găsi resurse pentru continuarea acestor programe.

 

Primarul general al Capitalei a răspuns, printr-o postare pe Facebook, zvonurilor conform cărora instituția pe care o conduce ar urma să sisteze finanțarea unor programe sociale și de sănătate adresate bucureștenilor, pe fondul dificultăților financiare cu care se confruntă în ultima vreme.

Gabriela Firea a precizat că toate aceste programe vor continua și vor beneficia de finanțare din partea administrației Capitalei, admițând totuși că Primăria are probleme financiare. Anunțul vine în urma unei întâlniri pe care primarul a avut-o cu coordonatorii programelor sociale și de sănătate, în cadrul căreia s-a verificat stadiul acestor programe, s-au discutat problemele ivite și s-au stabilit cele mai bune soluții. Concluzia finală este că niciunul din aceste programe nu va fi întrerupt, continuând să primească finanțarea necesară din bugetul Primăriei Capitalei.

În ciuda zvonurilor alarmiste și a dificultăților financiare, nu voi opri plățile lunare pentru copiii și adulții cu dizabilități, gravide, copii nou-născuți, fertilizare in vitro, tineri căsătoriți, consultații stomatologice pentru copii, familii monoparentale, chiria pentru victimele violenței domestice etc. Ne dorim ca bucureștenii să acorde atenție sănătății, în general, și prevenției, în special, de aceea punem în practică și programe de screening, stomatologice sau de încurajare a mișcării”, a dat asgirări Gabriela Firea, în postarea de pe rețeaua de socializare.

 

În continuare, aceasta face o prezentare a stadiului programelor derulate până acum, multe dintre acestea vizând domeniul sănătății. Astfel, subliniază că programul de sprijin pentru cuplurile care doresc să apeleze la fertilizarea in vitro, demarat la jumătatea anului trecut, și-a derulat prima etapă, în cadrul căreia au fost depuse și aprobate 1.054 de dosare, dintre care 961 au primit până acum finanțări, în sumă totală de circa 2,6 milioane de euro. Procedurile de fertilizare in vitro au fost încununate de succes în 174 de cazuri, cuplurile care au apelat la această procedură văzându-și împlinit visul de a avea copii. Programul va continua și în perioada 2019-2020, fiind dimensionat pentru 2.000 de cupluri, iar până acum au fost deja aprobate 490 de dosare.

Un program asemănător se derulează și prin intermediul Spitalului Clinic de Obstretică-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu având un buget de 190.000 de euro, care vizează 138 femei și 175 bărbați, beneficiari ai unui sprijin financiar pentru prezervarea fertilității, înainte de a începe tratamentele oncologice.

Gabriela Firea amintește și de proiectul privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente, care se  adresează femeilor diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, ținta fiind de aproximativ 1.000 de beneficiari. Până în prezent, au fost aprobate 229 de cereri, iar valoarea totală decontată este de peste 630.000 de euro.

 

Programul „Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice” are ca beneficiari elevii din municipiul București cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani și se derulează până în anul 2021 prin Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu. Cu un buget total de aproximativ 200.000 de euro, programul prevede sprijin financiar pentru 1.234 de aparate ortodontice mobile. Până în prezent, au fost depuse și evaluate 686 de dosare, fiind aplicate 727 de aparate ortodontice unui număr de 398 de elevi, alți 280 de elevi fiind în diverse etape ale procedurii. Valoare decontată până acum se ridică la aproximativ 108.000 de euro. Primarul Capitalei a mai menționat alte două programe în domeniul stomatologiei, având ca beneficiari 2.000 de elevi și alți 20.000 de bucureșteni.

Un alt program care va fi continuat este cel denumit „Doctori pentru București” prin care  se acordă un sprijin financiar în cuantum de maximum 10.000 lei pentru fiecare beneficiar, pentru 100 de medici, angajați ai spitalelor din administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, prin facilitarea accesului acestora la cursuri de specialitate susținute de clinici de renume din Europa, Statele Unite și Israel. Nu în ultimul rând, Proiectul prin care cadrele medicale beneficiază de locuințe de serviciu, inițiat de Gabriela Firea, prin care Municipalitatea a achiziţionat 177 de apartamente cu trei sau două camere sau garsoniere, prevede un total de 600 de apartamente, pentru care este estimat un necesar de 20 de milioane de lei și reprezintă una dintre cele mai importante măsuri luate în ultimii ani pentru redresarea sistemului sanitar.

 


Adaugati un comentariu


 

*