S-a lansat primul ghid de bună practică în infertilitate

20 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Inițiativa aparține Societății de Obstetrică și Ginecologie, al cărei președinte, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, a anunțat lansarea ghidului în cadrul unei conferințe pe tema infertilității.

 

În cadrul unei conferințe organizată de Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, cu tema „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, ministrul sănătății, Victor Costache, prezent la eveniment, a declarat că toate programele de sănătate, inclusiv cel pentru fertilizarea in vitro, au fost subfinanțate până la acest moment, motiv pentru care toate sectoarele din sistemul de sănătate au ajuns în situație critică.

Referindu-se strict la programul pentru fertilizarea in vitro, ministrul a precizat că, în România, costul mediu alocat fiecărui cuplu este mult mai mic decât în celelalte țări europene, în jur de 6.000 de lei, față de 3.000 de euro, cât ar fi necesar. Ministrul a menționat că bugetul Sănătății poate susține o suplimentare a fondurilor pentru subprogramul de fertilizare in vitro și că vor fi introduse noi proceduri, astfel încât cuplurile să nu mai fie nevoite să apeleze la serviciile unor clinici din străinătate.

Prezent la eveniment, directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a propus crearea unui grup de lucru, format din specialiști, care să reevalueze din punct de vedere medical criteriile de eligibilitate pentru FIV.

 

Victor Costache, ministrul Sănătății

Pentru ca numărul femeilor care beneficiază de sprijin din partea statului să crească, autoritățile vor să acopere întreaga sumă necesară unei proceduri de fertilizare. Ministrul Sănătății a promis că subprogramul de fertilizare in vitro va fi regândit, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. El a mai precizat că decizia trebuie luată rapid, pentru că trebuie să se stabilească dacă subprogramul va rămâne la Ministerul Sănătății sau va trece la CNAS, când va fi creat un registru național, precum și ce alte măsuri pot fi luate pentru ca demersul să fie un succes.

Declinul demografic al ţării este major, îngrijorător. Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie. Noua comisie de specialitate se va întâlni săptămâna viitoare pentru a prezenta soluţii care, ulterior, vor fi adoptate rapid. Ştiţi foarte bine că din aprilie începe un nou contract cadru, şi dacă am ratat această etapă, iar intrăm într-un an în care se perpetuează aceleaşi greşeli. Vă promit că în 2020 vom ieși din marasmul din 2019. Practic, programul a fost subfinanțat. Și, deși avem cerere foarte mare, rata de execuție a programului a fost undeva la 40%. Deci, evident sunt disfuncțiuni majore”, a declarat Victor Costache.

 

Prof. dr. Radu Vlădăreanu

Profesor dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, a precizat la rândul său că, deși criteriile de finanțare a subprogramului de fertilizare in vitro sunt rămase mult în urmă, numărul procedurilor realizate în ultimii ani a crescut. „În România a crescut clar, în ultimii 10 – 13 ani, numărul de proceduri. Conştientizarea că se poate face acest lucru a crescut în rândul femeilor din România. A fost şi un boom în ultimii ani, datorită programului Primăriei Municipiului Bucureşti. Lumea a devenit mult mai citită, mai cunoscătoare asupra problemei şi accesează aceste programe. Considerăm că subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere. Legea este în aşa fel făcută acum încât nu funcţionează cum trebuie”, a declarat acesta, menționând că, în 2019, în România, au fost în jur de 10.000 de reproduceri asistate, dar ar fi nevoie de aproximativ 30.000.

 

Cu aceeași ocazie, președintele SOGR a anunțat și lansarea primului ghid de bună practică în infertilitate din România. „Noi, ca societate am generat acest ghid de bună practică în infertilitate. Este prima dată când există un astfel de ghid. Clinicile trebuie ca prin protocoalele pe care le fac, să fie cât mai etice față de pacient și cât mai transparente. Sperăm să reușim. S-a stabilit prin ordin de ministru ca fiecare clinică să facă protocoale după acest ghid și să le aplice. Asta înseamnă o responsabilizare a tuturor clinicilor, publice sau private, să răspundă acestor ghiduri. Pacienții vor ști de aceste ghiduri, malpraxisul se va judeca în funcție de aceste ghiduri, așa cum se judecă de mult timp în ecografia obstetricală și ginecologică”, a mai precizat acesta, subliniind că un proiect de lege privind reproducerea „stă în diverse sertare”, de mai mulţi ani.

În aceșași context, preşedintele Agenţiei Naţional de Transplant, dr. Radu Zamfir, a spus că anumite legi care privesc reproducerea asistată sunt blocate în Parlament. „Noi sperăm să se deblocheze, fiind la nivelul Comisiilor de sănătate”, a adăugat Zamfir. Potrivit acestuia, România ar trebui să ţină pasul cu noutăţile tehnice și medicale care apar în domeniu. „Inclusiv transplantul de uter poate fi o alternativă pentru anumite cupluri”, a mai spus medicul.

 

În cadrul aceleiași conferințe, dr. Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a făcut un bilanț al programului „O şansă pentru cuplurile infertile”, derulat la nivelul Capitalei. De acest program au beneficiat până acum 996 de cupluri, iar în urma procedurilor de fertilizare in vitro s-au născut 241 de copii, alte 148 de sarcini fiind în evoluție.

Solicitările sunt din ce în ce mai numeroase, dar şi rata de succes pare să fie în creştere. Primăria Capitalei acordă o importanţă deosebită acestei probleme şi ne-am uitat să realizăm, să ajungem să găsim cât mai multe soluţii pentru rezolvarea acesteia. Proiectul a debutat în 2018 pentru 1.000 de cupluri bucureştene care îndeplinesc criteriile medicale stabilite de echipa de profesionişti de la Spitalul Panait Sârbu, Clinica de ginecologie, în care a început povestea fertilizării in vitro. În elaborarea proiectului, am încercat să permitem accesul cât mai larg al acestor cupluri şi nu am ţinut cont de tipul de servicii medicale incluse în procedurile din fertilizarea in vitro, de apartenenţa lor la reţeaua de stat sau la cea privată de sănătate. Astfel, am reuşit în mai puţin de şase luni, să ocupăm cele 1.000 de locuri şi, în urma solicitărilor deosebit de emoţionante ale asociaţiilor de pacienţi care au atârnat greu în decizia primăriei de a continua acest proiect, s-a născut proiectul tip 2 care acordă şansa de a realiza procedurile pentru 2.000 de cupluri în perioada 2019 – 2020”, a declarat dr. Turkes Ablachim.

 


Adaugati un comentariu


 

*