Agenția Națională Antidrog pune la dispoziția spitalelor teste rapide pentru HIV și hepatită
Testele sunt oferite gratuit pentru a fi utilizate de personalul medical în cazul pacienților consumatori de droguri care ajung la spital din diferite cauze.
Unul dintre rolurile ce revin Agenției Naționale Antidrog (ANA) este cel de raportor către organismele internaționale a problemelor legate de consumul și traficul de droguri în România. În acest scop, agenția se ocupă și cu monitorizarea datelor privind indicatorul epidemiologic pentru bolile infecţioase asociate consumului de droguri injectabile. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt infecțiile cu virusul HIV și virusurile hepatitice de tip B și C (VHB și VHC), care se transmit prin intermediul seringilor folosite de mai mulți utilizatori.
Recent, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri a transmis tuturor agențiilor naționale o serie de recomandări privind îmbunătăţirea calităţii datelor rezultate din testarea consumatorilor de droguri pentru bolile infecţioase determinate de HIV, VHB şi VHC. Pe baza acestor recomandări, ANA anunță că şi-a propus creşterea accesului consumatorilor de droguri la servicii de testare în comunitate şi în sistemele privative de libertate.
Astfel, agenția a anunțat prin intermediul unui comunicat că pune gratuit la dispoziția unităților sanitare teste rapide de depistare a HIV, VHB şi VHC, în vederea testării persoanelor consumatoare de droguri aflate în asistenţă. Astfel, consumatorii de droguri care vor ajunge la unitățile medicale din diverse motive vor fi testați gratuit pentru detectarea prezenței virusurilor care provoacă SIDA și hepatita de tip B sau C, iar în caz că rezultatele vor fi pozitive, aceștia vor fi incluși în programele de tratament specifice acestor afecțiuni.
Un prim protocol de colaborare în acest sens a fost încheiat zilele trecute între ANA și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, acesta presupunând și desfășurarea altor activități, programe și proiecte pentru reducerea consumului de droguri.
La dispoziția spitalului au fost puse, cu această ocazie, 300 de teste rapide pentru depistarea HIV și câte 400 teste rapide de depistare a VHB şi VHC, pentru a fi utilizate în scopul testării persoanelor consumatoare de droguri aflate în servicii de asistenţă în cadrul spitalului.
Recent, ANA a făcut public și raportul național privind situația drogurilor în România la nivelul anului 2018, document din care reiese că, dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de 5,8%. După canabis, pe poziţia a doua în topul celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive – 2,5%. Urmează cocaina/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciupercile halucinogene – 0,4%, heroina, amfetaminele şi ketamina – câte 0,3%.
În privinţa solicitărilor de tratament ca urmare a consumului de droguri, în anul 2018 au fost înregistrate 4.266 de persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă. „În funcţie de tipul drogului care a cauzat problema medicală, deşi se menţine aproximativ aceeaşi distribuţie a solicitărilor de asistenţă, preponderent disputată între cele trei tipuri de droguri care domină tabloul asistenţei pentru dependenţa de droguri din România (canabis, opioide şi noi substanţe psihoactive), are loc o consolidare a poziţiei deţinute de canabis, care ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament. În mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparaţie cu cele trei droguri dominante: cocaină – 1,5%, MDMA/ ecstasy – 1,3%, inhalanţi/ substanţe volatile – 1%, benzodiazepine – 0,7%, amfetamine – 0,5%, halucinogene – 0,2%” – se arată în raportul ANA.
În ceea ce priveşte bolile infecţioase asociate consumului de droguri, pentru consumatorii de droguri înregistraţi în programe de tratament în anul 2018, se remarcă o uşoară creştere a prevalenţelor pentru infecţiile cu HIV şi VHC, în timp ce, pentru prevalenţa VHB are loc o scădere.