Spitalul Metropolitan, faza consultărilor publice și a petițiilor on-line

23 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Cele două acțiuni sunt promovate de Cristian Bușoi, președintele PNL București, și  primarul Gabriela Firea, aflați pe poziții antagonice în ceea ce privește zona în care ar trebui construit spitalul.

 

Se pare ca va mai trece mult timp până când va fi pusă prima cărămidă la temelia viitorului spital metropolitan pe care administrația Capitalei intenționează să îl construiască. Deocamdată este nevoie să fie tranșată disputa între primarul Gabriela Firea și consilierii Opoziției, în ceea ce privește terenul pe care unitatea medicală va fi ridicată.

Dorința primarului general, cel puțin cea care a fost exprimată, este ca Spitalul Metropolitan să fie construit pe un teren din Pipera, însă solicitarea adresată Guvernului, privind trecerea unei suprafețe din proprietatea Societății Române de Televiziune în cea a Primăriei nu a primit niciun răspuns, în tomp ce un proiect ulterior referitor la preluarea unei autobaze a RATB din aceeași zonă a fost respinsă în ultima ședință a Consiliului General al Capitalei, după ce consileirii USR și PNL s-au abținut la vot.

Prin urmare, Primăria nu are la dispoziție, în acest moment, un teren pe care să se bazeze pentru a contura proiectul, ca să nu mai vorbim de posibilitatea de a începe lucrările, iar subiectul este doar motiv de dispută politică între Gabriela Firea și președintele PNL București, Cristian Bușoi, pe care îl acuză că sabotează construirea noului spital. De la faza schimbului de replici și a acuzelor reciproce, cele două părți au trecut la demersuri menite să atragă susținerea bucureștenilor.

 

Cristian Busoi

Astfel, Cristian Bușoi a anunțat că filiala PNL București, pe care o conduce, va demara o acțiune de consultare publică a bucureștenilor, cu privire la cea mai potrivită locație pentru Spitalul Metropolitan. Liberalul subiniază că nu se opune construirii acestui spital dar că își dorește ca acesta să funcționeze în oraș, nu la marginea Capitalei, pentru a servi intereselor pacienților și nu celor imobiliare.

Doamna Firea are, pentru Spitalul Metropolitan, cel puţin două locaţii în sectorul 3 şi 6. PNL va face o consultare a bucureştenilor în legătură cu cea mai potrivită locaţie. Ideea doamnei Firea că eu sau PNL sabotăm realizarea Spitalului Metropolitan este o gogoaşă umflată, iar indignarea televizată a doamnei Firea sprijină poza de primar care face. Susţin construirea Spitalului Metropolitan, cum de altfel chiar doamna Firea recunoaşte că am afirmat încă din 2016, iar PNL nu a blocat niciun spital. Dar acest spital trebuie să răspundă nevoii bucureştenilor de localizare accesibilă”, a declarat Cristian Bușoi.

Acesta mai spune că  ambele zone identificate în oraș au facilităţi de transport, de care zona Pipera nu dispune, şi că, în plus, există posibilitatea de a construi spitalul pe platforma Fundeni sau unde se află în prezent spitalul Colentina.

 

Gabriela Firea

De cealaltă parte, Gabriela Firea nu se arată delor dispusă să renunțe la decizia de a construi spitalul în Pipera. Mai nou, ea vehiculează și ideea că tot acolo ar urma sa se construiască și un campus pentru UMF Carol Davila, deși acest fapt nu este consemnat în niciunul din proiectele prezentate până acum Consiliului General. Astfel, dacă PNL București a anunțat o consultare publică pe tema locației spitalului, Firea a inițiat o petiție on-line pe care a intitulat-o „S.O.S Sănătatea românilor”, prin care strânge semnături pentru susținerea construirii celor două edificii în Pipera, „într-o zonă care respectă standardele europene, în proximitatea aeroportului, a autostrăzii, a transportului public subteran şi de suprafaţă, cu reţele de utilităţi funcţionale”.

Pentru a da un exemplu, Gabriela Firea și-a pus ea însăși prima semnătură pe această petiție, fără a ține însă cont de faptul că un astfel de demers nu are niciun fel de utilitate, din moment ce platforma respectivă nu necesită niște date precise de identificare a semnatarilor, astfel că o singură persoană poate semna de cate ori dorește această petiție, folosind date de identificare alese la voia întâmplării.

De altfel, nici inițiativa celor de la PNL București nu poate beneficia de multă credibilitate, rezultatele care vor fi anunțate la finalul consultării, fiind încă de pe acum previzibile.

 


Adaugati un comentariu


 

*