Un nou centru de îngrijiri paliative se va înființa în Capitală

27 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Proiectul de hotărâre a fost adoptat ieri, în ședința Consiliului General, urmând să se identifice un imobil care să îndeplinească toate condițiile pentru a găzdui noul așezământ.

 

Consilierii generali ai Capitalei și-au dat avizul pentru un proiect de hotărâre ce prevede înființarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Atanasie”, unitate medico-socială ce va funcționa în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Decizia înființării acestui centru a fost motivată și de faptul că în București nu există, la acest moment, decât o singură unitate de unitate de astfel de îngrijiri, lipsa centrelor de îngrijiri paliative fiind, de altfel, o caracteristică a întregului sistem sanitar din România. Proiectul a fost adoptat, ieri, cu majoritate de voturi, următorul pas fiind acum identificarea unui imobil adecvat derulării activității unui astfel de centru. Beneficiarii serviciilor care vor fi oferite aici vor fi pacienţi de toate vârstele, adulţi sau copii cu boli cronice progresive, cu suferinţă generată de simptome necontrolate, probleme psiho-emoţionale, sociale sau spirituale sau cu grad ridicat de dependenţă, precum şi familiile acestora, pe toată perioada de îngrijire.

Misiunea va reveni ASSMB, structură care va fi responsabilă și de organizarea și funcționarea viitorului centru.

 

În expunerea de motive, redactată de primarul general Gabriela Firea, se arată că „dreptul la îngrijirea sănătăţii este menit să asigure bolnavului starea de bine cea mai apropiată de normal, indiferent de vârstă, etnie, statut economic sau social şi natura bolii sau infirmităţii. Astfel, respectul şi protecţia demnităţii bolnavilor terminali sau a persoanelor muribunde implică asigurarea unei îngrijiri adecvate într-un mediu corespunzător”.

Aceasta invocă și o recomandare din 2003 a Consiliului Europei conform cărei statele membre trebuie să ia măsuri în vederea dezvoltării serviciilor şi politicilor de îngrijire paliativă, care trebuie să ofere o gamă largă de resurse, cum ar fi îngrijirea la domiciliu, îngrijire în unităţi cu paturi specializate sau convenţionale, spitale de zi sau ambulatorii de specialitate, servicii de urgenţă sau unităţi de respite.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), îngrijirile paliative sunt îngrijirile care îmbunătățesc calitatea vieții pacienților și a familiilor care se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață, prin prevenirea și alinarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizica, psiho-socială și spirituală.

Îngrijirea paliativă presupune o abordare medicală interdisciplinară și cuprinde în sfera sa atât pacientul și familia acestuia, cât și comunitatea. Intr-un anumit sens, paliația înseamnă asigurarea îngrijirilor de bază, adică satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului, oriunde ar fi acesta îngrijit – la domiciliu sau în spital.

Îngrijirile paliative dau valoare vieții și consideră moartea ca fiind un proces normal, nu grăbesc și nici nu amână moartea, ci își propun să mențină cea mai buna calitate posibila a vieții până la moarte.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*