Federația Solidaritatea Sanitară anunță noi proteste pentru luna viitoare

27 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că nu a fost negociat și semnat contractul colectiv de muncă la nivel de sector și avertizează că s-ar putea ajunge și la grevă generală.

 

Luna octombrie va debuta cu noi proteste în sănătate, anunțate de federația Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii avertizează ca s-ar putea ajunge chiar la grevă generală dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate și dacă această formă de protest va fi adoptată în ședința Consiliului de Coordonare al federației, care va avea loc în data de 12 octombrie.

Solidaritatea Sanitară a anunțat că s-a stabilit deja calendarul unor acțiuni de protest prealabile, care vor debuta în data de 5 octombrie, cu o grevă japoneză. O săptămână mai târziu, pe data de 12 octombrie, va avea loc și o pichetarea sediului Ministerului Sănătății, de către delegații care vor participa în aceeași zi la Consiliul de Coordonare.

Principalul motiv de nemulțumire al sindicaliștilor este blocarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector, aceștia reamintind că guvernul și-a asumat printr-un acord încheiat, obligația de a negocia și semna acest contract, de la care se așteaptă îndreptarea unor anomalii legislative care îi afectează în prezent pe salariații din sistemul sanitar.

 

 Pe lângă negocierea și semnarea contractului colectiv de muncă, lista făcută publică de sindicaliștii din sănătate mai cuprinde nouă revendicări. Astfel, aceștia solicită și acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie, pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază, precum și respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă – sau considerarea ei ca normă de hrană – şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

Un alt punct aflat pe lista revendicărilor se referă la eliminarea inechităţilor aferente sporurilor, prin negocierea şi acordarea sporurilor între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, sindicaliștii cerând și modificarea Legii salarizării conform solicitărilor înaintate de federaţia sindicală.

 

Solidaritatea Sanitară solicită, de asemena, plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă, acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază și acordarea drepturilor de hrană în gărzi.

Introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul, este o altă revendicare pe care sindicaliștii o doresc rezolvată, precum și acordarea voucherelor de vacanţă pentru toţi salariaţii, din toate unităţile sanitare, şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.

Nu în ultimul rând, Solidaritatea Sanitară solicită autorităților îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi a condițiilor de tratament al pacienţilor, prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*