SANITAS a dat startul „Primăverii protestelor”
Sindicaliștii din sănătate au pichetat Ministerul Finanțelor și spun că pe 13 martie vor protesta în fața Ministerului Sănătății, iar dacă nu se ajunge la o înțelegere se va declașa greva generală.
Gata! A trecut gerul, a venit primăvara, au început protestele sindicale, așa cum se întâmplă în fiecare an. Startul a fost dat de Federația Sanitas, care a pichetat, miercuri, 6 martie, Ministerul Finanțelor Publice.
Aproape 200 de membri ai Federației sindicale din județele Alba, Buzău, Caraș-Severn, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Vrancea „au deschis seria protestelor pentru susținerea drepturilor salariale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială”, potrivit conducerii Sanitas.
Sindicaliștii și-ar fi dorit să discute cu premierul Dăncilă, dar n-au avut noroc. „Am cerut întrevederi cu doamna Dăncilă, le-am avut la un moment dat, în anii trecuţi, acum nu le-am mai avut, şi poate dânsa este unul dintre guvernanţi, fiind prim-ministru, care poate rezolva această problemă. E o problemă foarte delicată pentru noi, şi poate mai puţin delicată pentru dumnealor”, a afirmat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu.
Reprezentanții Sanitas spun că au insistat ca Ministerul Finanțelor Publice să dea curs solicitărilor repetate ale conducerii organizației sindicale din ultimele luni și să prezinte impactul bugetar estimat, în baza căruia s-a fundamentat O.U.G. 114/2018 – actul normativ care a afectat semnificativ veniturile salariaților din Sănătate și Asistență socială, începând cu 1 ianuarie 2019.
Liderul Federației sindicale a subliniat că „ministrul de Finanţe are nevoie să vorbească cu noi, pentru că ştie că nu ne vom opri aici, şi că mişcările noastre pot duce la lucruri mult mai grave pentru sistem în general”, dar pentru că și Teodorovici era ocupat, sindicaliștilor s-au mulțumit să-și argumenteze revendicările în fața secretarului de Stat Daniela Pescaru.
Potrivit președintelui Sanitas, la Ministerul Finanțelor, discuțiile s-au purtat „în special pe subiectele care, în opinia noastră, sunt de competența acestui minister, respectiv, pe eliminarea din plafonul de 30% a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, pe raportarea sporurilor la salariul de bază din 2019 pentru toți salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială și asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”.
Leonard Bărăscu susține că protestul a fost solicitat de colegii din toată ţara, în care consideră că „această ordonanţă 114 împietează creşterea salarială şi pentru colegii care ar fi trebuit să primească. Infirmieri, brancardieri, farmacişti, chimişti – poate nu i-am numit pe toţi – trebuie să primească şi ei 25% din bucata care a rămas ca salarizare între 2018 şi 2022. Să spunem că a fost 1.000 de lei, se împărţea la 4, deci trebuia să primească 250 de lei. Ei primesc aceşti bani, dar toate drepturile pe care le aveau peste, inclusiv sporurile, sunt raportate la salariul din 2018 şi nu la salariul crescut din 2019. Nu ştiu cum poţi să acorzi ceva. Aşa sunt plătite şi gărzile, şi toate alte drepturi pe care le avem. Nu mi se pare corect să aplici la 2018 în această ordonanţă şi să strici un întreg eşafodaj pe care ne-am bazat, tot împreună cu ei, şi prin legea salarizării, care şi acum arată, o dată în plus, cât e de proastă, ca unii dintre colegii noştri să nu primească aceste gărzi”, a explicat Bărăscu.
Liderul sindical a cerut, totodată, eliminarea inechităţilor existente la acordarea sporurilor și, nu în ultimul rând, a explicat importanţa finalizării Contractului Colectiv de Muncă, care bate pasul pe loc de doi ani.
Federația Sanitas avertizează Guvernul că acțiunile de protest vor continua conform programului stabilit, până când „guvernanții vor înțelege să-și asume efectele negative generate de reglementările în materie salarială din ultimii doi ani și să găsească soluții reparatorii”.
Următoarea acțiune de protest va avea loc pe 13 martie, când va fi pichetat Ministerul Sănătății. Va urma pichetarea Ministerului Muncii pe 20 martie, iar la începutul lunii aprilie va avea loc un miting de amploare în Capitală și nu este exclusă greva generală.
„Oricum rămâne stabilit un miting uriaş în aprilie. Şi apoi, dacă lucrurile stau tot aşa, facem grevă. Grevă, pentru că vrem să facem Parlamentul să înţeleagă că nu trebuie să te joci cu sănătatea pacienţilor, a oamenilor, şi să nu îţi baţi joc de cei care trebuie să ofere sănătate – bună, rea, cum o consideră unii, ea trebuie oferită tuturor. Dacă vom avea un miting în 9 aprilie şi comunicarea va rămâne la fel de proastă şi dialogul social va fi la fel de prost, sigur ajungem la grevă generală”, a mai spus Leonard Bărăscu.
Sindicaliștii consideră că protestele lor ar putea crea mai mult loc „în zona vidului care se formase la momentul acesta şi să putem fi interpelaţi şi să vorbim într-un dialog social despre cum putem rezolva problemele”.