Patru din cei cinci medici reținuți la Piatra Neamț au primit mandate de arestare

Întrucât secția de Ortopedie în care lucrau a mai rămas cu doar doi medici care nu pot face față, președintele Consiliului Județean Neamț spune că anchetatorii au pus viața pacienților în pericol.

 

Situația rămâne în continuare critică la secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț în urma verdictului instanței, care a decis ca patru din cei cinci medici reținuți de ofițerii Direcției Generale Anticorupție marți seară să fie arestați preventiv, în timp ce al cincilea a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Printre medicii arestați se află și cel care lucra la cabinetul de Ortopedie din policlinica spitalului, care este acuzat că ar fi eliberat în fals certificate medicale necesare pensionării pe caza de boală sau obținerii unor concedii medicale, pentru aceste „servicii” primind mită de la pacienții închipuiți. Ceilalți patru medici, care lucrau în secția de ortopedie a spitalului, sunt acuzați că ar fi condiționat exercitarea actului medical de primirea unor sume de bani, unul dintre aceștia fiind chiar recidivist, după ce a primit o condamnare cu suspendare în 2015 pentru același gen de fapte.

Ca atare, în urma sentinței pronunțate aseară de judecători, cei cinci medici nu vor reveni în zilele următoare la locul de muncă, secția de Ortopedie a SJU Piatra Neamț rămânând de deservită doar de șeful de secție și încă un medic, ce nu pot face față pentru a asigura buna desfășurare a activității.

În cursul zilei de ieri, la Piatra Neamț a ajuns și ministrul Sorina Pintea, care avea programată aici o întâlnire cu managerii de spitale din județ și reprezentanții autorităților locale, pentru a discuta despre master-planul pe Sănătate.

 

Sorina Pintea si Ionel Arsene

Inevitabil, a fost luat în discuție și subiectul referitor la situația din secția de Ortopedie a spitalului județean precum și cazul celor cinci medici acuzați de fapte de corupție. Întrucât cei doi medici rămași pe secție nu pot face față tuturor cazurilor s-a stabilit ca primă soluție redistribuirea cazurilor de urgență la alte unități sanitare, fiind luată în calcul și varianta aducerii unor rezidenți de la Iași care vor fi angajați aici temporar. Ministrul a precizat că inconvenientul major este faptul că a fost grav afectată activitatea pe secție, în timp ce președintele Consiliului Județean a fost mai vehement, acuzându-i pe anchetatori de „heirupism” și de faptul că au pus în pericol viața pacienților. „Fără să iau apărarea nimănui, cred că orice om poate încă în România să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. Cred că heirupismul acesta în a plimba oamenii cu cătuşe prin faţa camerelor ar trebui să înceteze în România, pentru că metodele astea bolşevice nu cred că mai au sens în anii noştri. Cred că aceşti medici, dacă au greşit, vor fi traşi la răspundere, vor fi cercetaţi şi judecaţi. Trebuie să ne uităm prima dată dacă nu cumva punem în pericol viaţa oamenilor, pentru că a lăsa o secţie întreagă doar în doi medici nu ştiu dacă a fost cea mai bună măsură pe care au putut să o ia cei care au intervenit acolo”, a declarat  Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț

 

Sorina Pintea s-a referit și la faptele de care cei cinci medici sunt acuzați, precizând că fenomenul corupției în spitale s-a mai diminuat după mărirea salariilor, însă mai există cazuri punctuale de medici care încă nu s-au dezvățat de acest obicei, deși veniturile le-au crescut considerabil. Aceasta a sugerat că o parte din vină o au și așa-zișii pacienți care se adresează medicilor pentru a obține certificate medicale în fals, caz în care trebuie să plătească pentru acest „serviciu” ilegal.

„Am mai declarat că încă avem o problemă cu plăţile informale, că încă avem o problemă cu modul în care ne comportăm cu pacienţii dacă nu primim ceva. Este un lucru care este evident. Eu cred şi sper că este în scădere, dar mai sunt cazuri punctuale. Ce s-a întâmplat la Neamţ nu aş dori să comentez foarte mult, deja sunt organe de anchetă care verifică aceste aspecte. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă cineva nu ar fi vrut să fie pensionat ilegal, pe nedrept. Vorbim de o cârdăşie între unii şi alţii. Pacienţii care se duc la medic pentru că sunt cu adevărat bolnavi nu au de ce să aibă încrederea zdruncinată. Medicii au salarii corespunzătoare de la 1 martie 2018. Şi de o parte, şi de alta s-a greşit. Mesajul meu este să ne comportăm corect, în limitele legalităţii”, a mai precizat ministrul.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*