Scandalul de la Spitalul Socola, o poveste de amor cu tradari si denunturi la DNA

Procurorii au dezvaluit care a fost mecanismul ce a facut posibila angajarea si apoi sanctionarea unei persoane care nu a pus niciun minut piciorul in spital.

 

socola

Institutul Regional de Psihiatrie Socola

Dupa ce si-a petrecut cateva ore bune in arest, fiind retinut de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu si fals intelectual, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola a fost eliberat aseara, in jurul orei 22.00. Judecatorii au luat, in cazul sau, decizia de a fi cercetat sub control judiciar.

In schimb, Sebastian Popa, fostul sef al Serviciului de Achizitii, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru abuz in serviciu, trafic de influenta, fals intelectual, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals.

Intre timp au iesit la iveala si detaliile scandalului in urma caruia singurul institut regional de psihiatrie din tara a ramas temporar fara manager, scenariul fiind demn de o telenovela damboviteana cu toate ingredientele necesare. Se pare ca denuntatorul in acest caz nu a fost Sebastian Popa, fostul director de achizitii, ci chiar cel care a beneficiat de concursul trucat pe care acesta, impreuna cu directorul  si cu alti angajati l-au pus la cale, motivul care l-a trimis pe denuntator la DNA fiind orgoliul ranit si dorinta de razbunare, dupa ce a descoperit ca il inseala sotia.

 

arestari-socolaTotul a pornit de la o idila extraconjugala infiripata intre Alina Deaconita, o angajata a Serviciului de Achizitii de la spitalul Socola si seful sau, Sebastian Popa, aflat pe atunci la conducerea acestui serviciu. In acest timp, sotul femeii era plecat la munca in strainatate, insa la un moment dat isi manifestase dorinta de a se intoarce acasa, intrucat nu mai suporta sa traiasca departe de sotie, printre straini.

Afland acest lucru, sotia a considerat ca poate sa profite de relatia amoroasa pe care o avea cu seful sau, pentru a-l convinge pe acesta sa traga sforile astfel incat sotul ei sa fie incadrat la intoarcerea in tara pe un post de referent, care tocmai ce fusese scos la concurs in cadrul spitalului. Intrucat sentimentele pe care cei doi le nutreau reciproc nu erau suficiente pentru ca aceasta manevra sa poata fi efectuata gratis, sotia infidela a pus la bataie 8.000 de lei pe care i-a dat amantului superior ierarhic, care era membru in comisia de examen si trebuia sa distribuie banii mai departe, astfel incat sotul femeii sa aiba postul asigurat.

 

socolaPresedintele comisiei era managerul Lucian Burlea care, impreuna cu o alta angajata si cu Sebastian Popa, in calitate de membri ai comisiei, au facut in asa fel incat concursul sa fie castigat de Daniel Deaconita, care la acel moment nici nu se afla in tara. Comisia a intocmit procesul verbal conform caruia acesta obtinuse punctajul maxim si. chiar promovase proba de interviu la care nu participase. Ulterior, managerul Lucian Burlea a semnat si contractul de munca al candidatului-fantoma.

Curand avea sa se convinga de veridicitatea zicalei referitoare la facerea de bine, devenind vicrtima colaterala in scandalul iscat in triunghiul amoros in care erau implicati subalternii sai. Concret, intors acasa de pe meleaguri straine, Daniel Deaconita a aflat despre relatia infiripara intre sotia sa si seful ei direct si, in loc sa le multumeasca acestora ca ii facilitasera angajarea „pe blat” in spital, a mers direct la DNA si a dat totul in vileag.

Ancheta a fost demarata in cursul anului trecut, cand au avut loc si primele perchezitii, insa procurorii nu au luat masuri pana zilele trecute.

 

Lucian Burlea--Sebastian Popa

Lucian Burlea–Sebastian Popa

Dupa primele perchezitii, simtind ca sotul inselat a „sifonat” la DNA, Alina Deaconita a intocmit in fals o cerere de participare la concurs, semnata de sotul sau si chiar a redactat lucrarea de concurs a acestuia, la indemnul lui Sebastian Popa, care a preluat apoi documentele si le-a depus la dosarul de canditat. Totodata, acesta i-a returnat femeii spaga de 8.000 de lei, pentru a sterge orice urma.

La randul sau, managerul Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie nedatata, suspendarea contractului de munca pe o perioada de 4 luni, pentru a acoperi lipsa de la serviciu a candidatului declarat admis. Ideea i-a apartinut tot lui Sebastian Popa, care a intocmit ordine de serviciu prin care atesta situatia nereala ca persoana respectiva fusese trimisa, in interes de serviciu, la o sectie externa a spitalului.

Ulterior, cand deja se cunostea faptul ca DNA face cercetari in acest caz, Lucian Burlea a dispus chiar si cercetarea disciplinara a presupusului angajat, pe motiv ca acesta nu se pprezentase inca la serviciu.

Cu ocazia audierilor la Parchet si in sala de judecata, Sebastian Popa se pare ca a luat toata vina asupra sa, recunoscand ca el a pus la cale toata inscenarea si ca singura vina a managerului Lucian Burlea este aceea ca a semnat documentele „ca primarul”, fara sa citeasca in prealabil ce semneaza.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Sanssin Bunicuta spune:

    Cu povești amoroase sau doar cu sume de bani, din pacate, asa se fac multe angajari in spitalele publice! Lipsesc doar denuntatorii… deocamdată

Adaugati un comentariu


 

*