Criterii noi pentru acreditarea institutiilor de invatamant medical

2 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Acestea sunt prevazute intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei, avand ca scop recunoasterea europeana a diplomelor si titlurilor obtinute de absolventi.

 

studenti medicina (1)Responsabili din Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa aduca unele modificari in ceea ce priveste criteriile minime pe care trebuie sa le indeplineasca institutiile de invatamant medical pentru a fi acreditate. In acest sens a fost elaborat chiar un proiect de Hotarare de Guvern, care se afla deja in dezbatere publica. Este vorba, mai precis, despre criteriile de autorizare si acreditare pentru specializarile medicina, medicina dentara, farmacie, asistenti medicali, moase si medicina veterinara, proiectul legislativ referindu-se atat la institutiile de invatamant superior cat si la colegiile de asistenti medicali generalisti. Este, in fapt, o actualizare si o completare  a hotararii de guvern adoptata inca din 2003, astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu prevederile europene privind recunoasterea calificarilor profesionale si criteriile minime de formare pentru cele sase specializari medicale reglementate sectorial, respectiv medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa si medic veterinar, iar diplomele si titlurile eliberate absolventilor sa fie recunoscute in spatiul Uniunii Europene, astfel incat absolventii sa nu mai fie nevoiti sa urmeze cursuri suplimentare pentru a obtine aceasta recunoastere.

 

studenti-umf-carol-davilaConform noilor norme propuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii, programul de studii universitare pentru Medicina va reprezenta formarea medicala de baza si va cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa. Aceasta inseamna 360 de credite de studii transferabile si cel putin 5.500 de ore de formare teoretica si practica.

In acelasi fel, in cazul Medicinei Dentare, studiile universitare vor reprezenta formarea medicala de baza pentru viitorii stomatologi, care vor petrece tot sase ani pe bancile facultatii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile si vor avea nevoie de cel putin 5.500 de ore de formare teoretica si practica.

Programul de studii universitare pentru Farmacie cuprinde cel putin cinci ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 300 de credite de studii transferabile, dintre care cel putin patru ani de formare teoretica si practica cu program integral. In cursul pregatirii, la finalul formarii teoretice si practice, vor fi necesare si sase luni de stagiu intr-o farmacie deschisa publicului sau intr-un spital, sub supravegherea serviciului farmaceutic al unitatii medicale respective.

 

studenti 2In ceea ce priveste asistentii medicali, programul de studii universitare consta in patru ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 240 de credite de studii transferabile si cel putin 4.600 de ore de formare teoretica si clinica.

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca perioada de formare teoretica va reprezenta cel putin o treime, iar cea de formare clinica cel putin jumatate din perioada minima de formare. Se pot acorda exceptari partiale profesionistilor care au urmat o parte din formarea lor prin cursuri de nivel cel putin echivalent.

Programul de studii universitare pentru profesia de moasa consta in patru ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, cuprinzand cel putin 4.600 de ore de formare teoretica si practica.

In fine, programul de studii universitare pentru Medicina Veterinara cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile, reprezentand formare teoretica si practica.

Proiectul mai prevede si ce cunostinte si competente trebuie dobandite pentru ca respectivele institutii sa fie acreditate si autorizate, dar si disciplinele cuprinse in fiecare program de studii, astfel incat dupa finalizarea studiilor, diplomele sau titlurile dobandite sa permita obtinerea calificarilor existente si in celelalte state UE.

 


Adaugati un comentariu


 

*