Sorin Oprescu, acuzat de catolici ca apara Cathedral Plaza (A)

2 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Primarului Capitalei i se reproseaza ca nu aplica decizia definitiva a instantei privind demolarea constructiei din imediata vecinatate a Catedralei Sf. Iosif din Capitala.

 

cathedral-plaza-sf.iosifIntr-o scrisoare deschisa, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) il acuza pe Primarului Capitalei, Sorin Oprescu, ca prin declaratiile sale publice, facute in cursul unor emisiuni televizate, apara ilegalitatile comise la autorizarea cladirii Cathedral Plaza din Bucuresti.

Domnul Primar General vorbeste din 2013 de grija pe care o are pentru Catedrala Sf. Iosif, povestind mereu despre specialistii care ii spun ca nu se poate demola edificiul ilegal, neprezentand niciun studiu in acest sens”, se arata in scrisoare deschisa a ARCB.

Ii raspundem domnului Primar ca la cabinetul dansului este inregistrata traducerea in limba romana a Studiului realizat de compania germana Luxemburger Team GmbH, «Cathedral Plaza Bucuresti, Studiu pentru dezmembrarea cladirii Cathedral Plaza si estimarea orientativa a costurilor pentru masurile necesare». Concluziile acestui studiu sunt clare: constructia ilegala Cathedral Plaza poate fi desfiintata fara a pune in pericol Catedrala Sf. Iosif, iar costurile acestei operatiuni se ridica la suma maxima de 7.389.180 de euro”, se arata in documentul transmis de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.

N.R.: Oprescu a spus ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, dar demolarea cladirii si felul cum aceasta se va face depinde de mai multe proceduri judiciare aflate in derulare.

 

plangere penalaRecent, ARCB a depus la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) o plangere penala impotriva lui Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti. Acestia sunt acuzati de „apartenenta la un grup infractional organizat”, iar functionarii publici si de „abuz in serviciu”, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de desfiintare a cladirii ilegale si de a proceda la demolarea imediata a acesteia.

Grupul infractional urmareste cu consecventa obtinerea unui castig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a cladirii ilegale (conform informatiilor din piata), prin mentinerea acesteia in fiinta si eventuala sa punere in functiune, astfel incat aceasta sa poata fi valorificata ulterior”, se arata in plangerea penala.

ARCB ii solicita ferm primarului Sorin Oprescu sa renunte la atitudinea duplicitara, sa respecte suprematia Justitiei, sa puna de indata in executare sentinta de demolare nr. 2520/2012 a Tribunalului Dambovita, devenita irevocabila prin decizia nr. 456/2013 a Curtii de Apel Ploiesti, care dispune: „Tribunalul (…) in numele legii hotaraste (…) obliga pe parat (nn. Primarul Municipiului Bucuresti) sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza (…) Dispune obligarea paratului (nn. Primarul Municipiului Bucuresti) la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”.

N.R.: Proprietarii Cathedral Plaza ii cer la randul lor, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit, Arhidieceza Romano-Catolica Bucuresti, sa inceteze „demersurile denigratoare” si sa lase „autoritatile statului sa se pronunte asupra cererii noastre de regularizare a cladirii”, invitandu-l totodata la dialog.

*Articol transmis de Radu GEORGESCU – Compania de Comunicare DOMUS M & D


Adaugati un comentariu


 

*