Au inceput pregatirile pentru controalele de primavara din spitale

5 februarie 2014 | 0 comentarii |

Dupa cum a dispus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de la 1 martie vor fi efectuate inspectii in toate unitatile sanitate publice din tara, pentru verificarea conditiilor igienico-sanitare. In judetul Buzau sunt cinci spitale publice si doua private. 

 

bolnav spitalA ramas mai putin de o luna pana cand va fi declansat valul de controale ce va viza toate unitatile medicale din sistemul public de Sanatate, directiile de sanatate publica din tara avand termen pana la 15 februarie sa comunice catre Ministerul Sanatatii  planul de desfasurare a actiunii de control, care va cuprinde unitatile sanitare publice cu paturi in care vor fi efectuate inspectiile, perioada efectuarii controlului si echipa de inspectori pentru fiecare spital in parte.

Decizia de efectuare a controaleleor ce se vor desfasura in perioada 1 martie-31 mai a fost luata de ministrul Eugen Nicolaescu la inceputul acestui an, ca urmare a numeroaselor exemple negative semnalate in presa, referitoare la conditiile precare de igiena din mai multe spitale din tara. Anuntul a fost facut la jumatatea lunii trecute, ministrul precizand ca respectivele controale au  ca scop „impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corecta a prevederilor legilor sanitare”.

La inceputul acestei saptamani a fost anuntat si programul dupa care se vor derula controalele, oficialii din minister neexcluzand varianta ca unele unitati sanitate  sau sectii ale acestora sa fie inchise daca se va constata ca nu corespund normelor igienico-sanitatre.

 

Eugen Nucolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nucolaescu, ministrul Sanatatii

Astfel, conform unui comunicat remis redactiei Sanatateabuzoiana.ro, in perioada 3-22 martie inspectorii sanitari vor verifica unitatile sanitate, cu exceptia spitalelor de urgenta si a institutelor, iar rezultatele vor fi trimise spre centralizare din teritoriu catre Ministerul Sanatatii. Apoi, pana la data de 5 aprilie se va intocmi o lista cu unitatile medicale neconforme si deficientele intalnite cu ocazia controlului, pentru fiecare unitate fixandu-se termene pentru remedierea respectivelor deficiente.

Spitalele Judetene si institutele vor fi verificate in saptamana 24-31 martie, cand vor fi desfasurate controale incrucisate, ale caror rezultate trebuie transmise pana pe 7 aprilie. Planurile, echipele de inspectori si datele exacte la care vor fi programate controalele vor fi stabilite de catre minister.

Perioada cuprinsa intre 1 aprilie si 31 mai va fi destinata actiunilor de recontrol, pentru a se verifica conditiile igienico-sanitare si modalitatea de respectare a masurilor dispuse. La sfarsitul fiecarei luni din perioada de recontrol, toate directiile de sanatate publica vor transmite catre minister rapoarte intermediare ale actiunii de recontrol.

 

interne-spital-satu-mare-8Inspectorii sanitari trimisi in controale vor urmari mai multe aspecte, vizand verificarea normelor privind asigurarea conditiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectarii normelor de supraveghere, de prevenire si control al infectiilor nosocomiale, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curatenie si produse biocide si a modului in care sunt gestionate deseurile sanitare.

Conform declaratiei ministrului Sanatatii, va fi verificat fiecare compartiment al unitatilor sanitare, „fiecare sectie in parte, blocurile operatorii, salile de mese, locul in care se depoziteaza lenjeria curata si materialele sanitare, dotarea cu materiale de igiena personala, respectarea normelor de amplasare a paturilor, respectarea normelor privind grupurile sanitare, spatii frigorifice şi monitorizarea temperaturii, farmacia, laboratoarele, statia de sterilizare si respectarea etapelor sterilizarii, respectarea normelor la nivelul spalatoriei, depozitarea reactivilor si mediilor de cultura”. Planul tematic de control, metodologia, responsabilitatile si competentele cor fi trimise maine in teritoriu de catre Directia de Sanatate Publica  din cadrul Ministerului Sanatatii.

 

Spital zapadaIn finalul comunicatului transmis pe adresa redactiei, ministrul Sanatatii reitereaza apelul facut catre autoritatile locale de a sprijini aceasta actiune, mentionand ca  scopul principal nu este  sanctionarea unitatilor sanitare, ci impulsionarea managerilor de spitale si a directorilor de ingrijiri, pentru aplicarea corecta a prevederilor normelor sanitare si efectuarea unor activitati pentru care este nevoie in primul rand de respect pentru pacienti. Doresc sa fac un apel catre autoritatile publice locale, pentru a ne sprijini in demersul nostru major de remediere a unei situatii cu care se confrunta unitatile sanitare publice. Este de datoria noastra, autoritati centrale si locale, sa luam toate masurile pentru asigurarea celor mai bune conditii de organizare si desfasurare a activitatii medicale in toate unitatile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora”, se specifica in document.

La Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, controlul din primavara va fi efectuat de o echipa din alt judet, iar in acest an va trebui sa fie supus si evaluarii in vederea acreditarii, pentru care s-a depus documentatia de promovare de gradul II la IIB , care ar presupune si o mai buna finantare.

 


Adaugati un comentariu


 

*