Primavara vine cu un val de controale in toate spitalele din tara

13 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut Inspectiei Sanitare sa efectueze controale tematice in unitatile medicale, ca urmare a tot mai deselor sesizari aparute in presa, referitoare la mizeria si conditiile precare din spitale.

 

asistente spitalNumeroasele cazuri semnalate in presa, implicit si in articolele publicate de Sanatateabuzoiana.ro, referitoare la conditiile jalnice din spitale, se pare ca i-au facut pe responsabilii din Santate sa inteleaga  ca nu este vorba de situatii izolate si ca lipsa conditiilor de igiena, a dotarilor si, nu in ultimul rand, a personalului, este o caracteristica pentru o buna parte a spitalelor de stat.

Acesta este motivul pentru care ministrul Eugen Nicolaescu a dispus efectuarea unor controale tematice in toate spitalele de stat din tara, controale ce vor fi efectuate de Inspectia Sanitara in perioada 1 martie-31 mai. Conform acestuia, controalele au ca scop impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corecta a prevederilor legilor sanitare. Ministrul recunoaste ca, in prezent, sistemul sanitar este nesatisfacator atat pentru pacienti cat si pentru cadrele medicale si pentru autoritati, insa, cu toate lipsurile, un standard elementar de curatenie si igiena trebuie si poate fi pastrat de catre manageri in fiecare spital, acesta fiind si un semn de respect pentru pacienti si pentru cadrele medicale care profeseaza aici.

Verificarile care vor fi demarate odata cu prina zi de primavara, vor viza in principal conditiile de igiena din spitale, insa vor fi consemnate si alte probleme ce vor fi constatate cu aceasta ocazie.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Exemplele negative semnalate in ultima perioada reprezinta pentru oficialii din minister un serios semnal de alarma, fapt pentru care a fost dispusa efectuare controalelor ce se vor desfasura pe parcursul primaverii, inspectorii care vor fi trimisi prin spitale urmarind ducerea la indeplinire a obiectivelor si actiunilor din programele de curatenie. „Impunerea aplicarii si respectarii regulilor si normelor de curatenie si dezinfectie in unitatile sanitare este obligatia conducerii unitatii sanitare. Controlul exigent si monitorizarea modului de respectare a acestora este obligatia noastra. O actiune de anvergura va fi declansata incepand cu 1 martie cu scopul ducerii la indeplinire a obiectivelor si actiunilor din cadrul programelor privind efectuarea curateniei, dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii in spitale, precum si pentru asigurarea, in cantitati suficiente, a materialelor si produselor destinate acestor activitati”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Cazurile de la spitalele judetene din  Ploiesti, Bacau si Satu Mare, precum si cele de la Maternitatea Radauti si cea din Drobeta Trunu Severin sunt doar cateva din exemplele care l-au determinat pe ministrul Sanatatii sa dispuna efectuarea controalelor de primavara.

 

interne-spital-satu-mare-8Totodata, Eugen Nicolaescu apeleaza si la sprijinul autoritatilor locale, in calitate de administratori ai spitalelor din teritoriu, trimitand in acest sens o scrisoare deschisa tuturor presedintiilor de consilii judetene din tara. Prin acest document, se solicita colaborarea la nivel local a structurilor de specialitate din consiliile judetene cu directiile de sanatate publica din teritoriu, pentru sustinerea demersurilor facute de Ministerul Sanatatii, in vederea asigurarii unor conditii optime de igiena in spitale. „Este de datoria noastra, ca autoritati centrale si locale, sa luam toate masurile pentru asigurarea celor mai bune conditii de organizare si desfasurare a activitatii medicale in toate unitatile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora. Un domeniu concret care trebuie avut permanent in atentie, de la care nu putem face nici cel mai mic rabat, este acela al mentinerii unei stari optime de curatenie, fara de care calitatea actului medical poate fi periclitata. In acest context, Ministerul Sanatatii, in colaborare directa si permanenta cu reprezentantii autoritatilor locale, va declansa o ampla actiune prin care isi propune sa formeze atitudini clare si ferme pentru realizarea, mentinerea si intretinerea unei curatenii ireprosabile in toate componentele unitatilor sanitare. In acest scop, va propun si, totodata, va adresez rugamintea de sustine demersurile Ministerului Sanatatii prin asigurarea colaborarii dintre structura de specialitate a Consiliului Judetean si Directia de Sanatate Publica din judeţ”, se mentioneaza in scrisoarea trimisa presedintilor consiliilor judetene.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Mariana Caltu spune:

    Poate ii trece prin minte ministrului sa dispuna niste controale si la cabinetele medicilor de familie din zonele rurale, in special acolo unde batranii care nu se pot deplasa sunt ignorati de cei pe listele carora se afla…

Adaugati un comentariu


 

*