Buzoienii cu afectiuni grave ar putea fi tratati la Braila

26 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Autoritatile au in atentie infiintarea, aici, a unuia dintre cele noua Centre Regionale de Sanatate planificate pentru a fi realizate in cursul acestui an.

 

Francisk Iulian Chiriac

Francisk Iulian Chiriac

Majoritatea buzoienilor cu probleme deosebite de sanatate pentru tratarea carora nu exista posibilitati pe plan local, apeleaza la spitalele din Bucuresti. Capitala este cea mai la indemana destinatie, atat prin prisma distantei relativ mici fata de Buzau cat mai ales prin prisma posibilitatilor net superioare ale clinicilor de aici. In scurt timp, insa, daca e sa dam crezare secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Francisk Iulian Chiriac, buzoienii ar putea sa fie nevoiti sa apeleze pentru tratament si investigatii cu aparatura performanta intr-un alt centru, la fel de apropiat de localitatea de resedinta. Acestia ar putea fi indrumati catre un Centru regional de sanatate ce are mari sanse sa se  infiinteze pe parcursul acestui an, la Braila, tinand cont de dotarile performante pe care le-a primit in ultima perioada spitalul judetean de aici.

Autoritatile intentioneaza infiintarea a noua centre regionala de sanatate cu bani de la Banca Mondiala sau proveniti din fonduri europene, iar secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac a indicat, zilele trecute, judetul Braila ca eventuala varianta pentru unul dintre aceste centre. Interesant este insa ca sercetarul de Stat a uitat sa spuna si de unde va aduce medici la Braila pentru ca spitalul regional sa si functioneze cum ar trebui, in contextul in care unitatea medicala se confrunta deja cu o criza majora de specialisti.

 

SJU Braila

SJU Braila

Optiunea autoritatilor se bazeaza pe faptul ca Spitalul judetean Braila are, la acest moment, in dotare un angiograf, un computer tomograf si un aparat RMN, toate de ultima generatie. Centrul Regional de Sanatate ar putea deservi atat judetul Braila cat si judetele invecinate, printre care se numara si Buzaul, o parte dintre pacientii care iau drumul Capitalei putand astfel opta (sau putand fi obligati sa opteze) pentru aceasta varianta.

Prin infiintarea celor noua centre regionale, oficialii din Sanatate sustin ca urmaresc in special scaderea ratei mortalitatii datorata accidentelor vascular-cerebrale sau infarctului. In acest sens, secretarul de stat a mai afirmat ca spitalul din Braila va ramane in continuare in Programul national de sanatate privind tratamentul invaziv al infarctului miocardic, respectiv montarea de stenturi. „Spitalul Judetean Braila se afla, in continuare, printre spitalele care vor monta stenturi in Romania. Am reusit sa mentinem Spitalul Judetean Braila in Programul STEMI, pana in momentul in care investitia de la sectia de Cardiologie de la Spitalul Judetean se va finaliza. In momentul in care investitia se va finaliza, Spitalul din Braila va intra in programul national privind montarea de stenturi”, a declarat Francisk Iulian Chiriac.

 

ponta spital halatPromisiuni mari au venit zilele acestea si din partea premierului Victor Ponta, care a vorbit din nou despre cele trei spitale regionale ce ar urma sa se construiasca la Iasi, Cluj si Craiova. „Conform documentelor de la Comisia Europeana, avem alocati in perioada 2014-2020, din fonduri europene, in jur de 100 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale pe care noi le-am considerat importante, prioritati, si anume Iasi, Cluj si Craiova. Cu cele 100 de milioane de euro pentru fiecare, repet, in total 300, 300 si ceva de milioane de euro, depinde si cum va iesi licitatia, vom face un proiect comun, un tip de spital regional, un proiect tip, care dupa aceea sigur se realizeaza pe teren, cu sprijinul autoritatii locale care trebuie sa puna la dispozitie teren, infrastructura si cofinantare. Partea de dotare urmeaza sa fie asigurata fie din spitalele care nu vor mai functiona, fie din programul pe care Romania l-a semnat cu Banca Mondiala”, a declarat Ponta, avertizand insa ca in urma deschiderii noilor spitale regionale este posibil ca o parte din actualele spitale sa fie inchise.

 


Adaugati un comentariu


 

*