La Iași va fi gata primul Spital Regional din România

13 martie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până la finanlul lunii martie se încheie proiectarea, urmează achizițiile pentru cnstrucție, iar până la finalul anului va începe construcția efectivă a Spitalului Regional din capitala Moldovei.

 

Spitalele regionale, anunțate cu surle și trâmbițe de toate guvernările din ultimii 7-8 ani, par să aibă, în sfârșit, șanse de realizare. După 6 ani de la aprobarea proiectului, Spitalului Regional Iași a ajuns în ultima etapă de proiectare, iar utilajele de construcție ar trebui să intre pe şantier în a doua jumătate a acestui an. Este primul proiect care pare să aibă șanse de realizare în viitorul apropiat.

Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, într-o conferință de presă, că proiectarea Spitalului Regional Iași va fi gata până la finalul acestei luni, iar construcția ar putea începe spre finalul anului. Spitalul ar urma să dispună de 6 centre medicale cu peste 960 de paturi pentru spitalizare continuă și de zi, 20 de săli de operaţie și heliport H-3.

Este vorba despre un spital care asigură spitalizare continuă cu 752 de paturi grupate în 6 centre medicale. Deasemenea, separat este Unitatea de Terapie Intensivă cu 86 de paturi care deservește serviciile medicale, chirurgicale, de mare arși, transplant și neonatologie. În plus, ambulatoriul de specialitate asigură 113 paturi de spitalizare de zi și pentru departamentul de primiri urgențe” a declarat Alexandru Rafila, care a menționat că investiția totală este de 2,4 miliarde de lei ( fară TVA), iar termenul de finalizare este anul 2027.

 

Alături de ministrul Sănătății, la conferința de presă au fost prezenți și prefectul de Iași, Bogdan-Petru Cojcaru, prof. dr. Florin Mitu -vicepreședinte Colegiul Medicilor Iași și Iulian Cozianu – lider Sanitas Iași, care și-au exprimat satisfacția că în Capitala Moldovei va fi gata primul spital reginal din țară.

Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii își doreşte la Iași și un Institut Regional de Boli Cardiovasculare, dimensionat conform nevoilor pacienţilor. Chiar dacă Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi nu a fost selectat pentru finanţare din PNRR, ministrul a spus că se discută despre soluțiile prin care acesta „să devină finanţabil şi să putem să îi dăm într-adevăr caracterul de institut regional”, a menționat Alexandru Rafila, care a lansat și un apel către toți factorii locali să sprijine acest proiect, indiferent de culoarea politică, amintind că la finalul săptmânii trecute, profesorul Grigore Tinică s-a aflat la Ministerul Sănătății tocmai pentru a identifica împreun sursele de fianțare și de realizare a proiectului.

 

Dimensionarea corectă, controlul costurilor și transparența procedurilor în proiectare și în construcție sunt esențiale pentru reușita proiectului, a amintit ministrul Sănătății. „Actualul Institut de Boli Cardiovasculare din Iaşi este în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar în mod paradoxal, pentru acest institut a aplicat Consiliul Judeţean Iaşi, pentru că terenul alocat acestui institut cu valenţe regionale a trecut la Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi a fost aplicantul. Proiectul a fost evaluat conform grilei despre care discutăm, a primit punctajul pentru institut regional, cu toate că aplicantul era Consiliul Judeţean Iaşi. Ne dorim un parteneriat real cu autoritățile locale ieșene, în folosul pacienților din regiunea Moldovei. Respingem tentativele de politizare a proiectului noului Institut de Boli Cardiovasculare și îi chemăm alături pentru realizarea lui pe toți oamenii de bună credință din administrația și instituțiile ieșene”, a subliat Rafila.

 

Referitor la celelalte două spitale regionale promise, ministrul Sănătății a precizat că proiectarea „pentru Cluj ar putea fi gata în aprilie-mai, iar pentru Craiova, la care licitația pentru proiectare s-a terminat mai târziu, este luna noiembrie-decembrie 2023. Construcția, cum vă spuneam, durează 4 ani pentru fiecare dintre aceste trei spitale regionale, a declarat ministrul Sănătății luni, în conferința de presă organizată pentru a anunța finalizarea proiectării Spitalului Regional Iași.

În ceea ce  privește finalizarea lucrărilor, ministrul a spus că își dorește ca acestea să se realizeze, atât la iași cât și la Cluj și Craiova „cât mai rapid, dacă se poate exact cum a fost planificat, până la finalul anului 2027, cele trei spitale să devină funcţionale. În paralel lucrăm şi pentru o politică de resurse umane, care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale, pentru că altfel… Nu facem construcţii doar de dragul construcţiilor, ci construcţii şi dotări medicale pentru pacienţii din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Pe de altă parte, Ministrul Sănătății a anunțat că în această lună ar putea începe și semnarea contractelor pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de asistenţă medicală spitalicească.

În paralel, în această lună, începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente şi lucrul acesta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Depinde foarte mult şi de aplicant, ca să aibă succes”, a afirmat ministrul.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*