Al doilea accelerator liniar de particule a fost pus în funcțiune de SCJU Galați
La eveniment a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a lăudat conducerea SJU Galați și autoritățile locale pentru investiții și a profitat pentru a promova din nou investițiile ce se vor realiza prin PNRR.
Cel de-al doilea accelerator liniar de particule de care dispune Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” din Galați a fost inaugurat vineri, de conducerea unotății medicale, împreună cu autoritățile locale, în prezența ministrului Sănătății Alexandru Rafila.
Noul echipament medical, care a fost deja pus în funcțiune, este de proveniență americană și este unul dintre cele mai performante din lume. Galați-ul devine astfel, de astăzi, un centru medical oncologic important, cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. Primul accelerator, cumpărat prin același program al Ministerului Sănătății, a tratat, din decembrie 2019 până în prezent, peste 2.200 de pacienți.
„Noul accelerator liniar este un aparat de radioterapie de ultimă generație, care permite tratamentul modern de înaltă precizie al tumorilor maligne. Acceleratorul va fi folosit pentru tratarea a aproximativ 60 de pacienți oncologici zilnic”, informează Ministerului Sănătății, printr-un comunicat.
Galațiul este unul dintre puținele centre medicale din țară ce deține două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării, a spus președintele CJ Galați, Costel Fotea, la conferința de presă care a urmat inaugurării noului accelerator de particule și vizitării unor unități medicale, menționând că, zilnic, medicii secției de Radioterapie a SCJU Galați au realizat cu primul accelerator de particule, aproximativ 50 de ședințe.
„Mă bucur că am reușit să convingem Ministerul Sănătății să doteze spitalul cu încă un accelerator de particule, astfel încât cât mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice să beneficieze de tratamente de ultimă generație și inovațiile tehnologice din domeniul medical. Radioterapia realizată cu acceleratorul liniar de particule crește foarte mult șansele de vindecare, acesta fiind principalul motiv pentru care am luptat ca Galațiul să devină un puternic centru în domeniul diagnosticării și tratării cancerului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Valoarea investiției, care include achiziția acceleratorului liniar și lucrările de amenajare necesare pentru instalarea acestuia s-a ridicat la 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, printr-un program derulat de Ministerul Sănătății, implementat în perioada 2018-2022, prin care se urmărește atingerea mediei europene de 3,5 acceleratoare la 1 milion de locuitori. Ministrul Sănătății a afirmat că, în ultima perioadă s-a dublat numărul acestor echipamente la nivel național (de la 1,4 acceleratoare la un milion de locuitori, la 3 acceleratoare la 1 milion de locuitori).
„Echipamentele specifice de radioterapie, în număr de 15, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, pentru 11 locații din întreaga țară. Două sunt instalate deja aici, la Galați. Galațiul este un oraș important, dincolo de numărul mare de locuitori, care are și resursă umană calificată în acest domeniu, iar Facultatea de Medicină din Galați poate să pregătească specialiști și o face, pentru ca aceste aparate să poată fi utilizate. Este importantă această regionalizare, care permite accesul la radioterapie de înalt nivel, lucru care se întâmplă aici. Mă bucur că pacienții au acces la astfel de soluții terapeutice”, a spus ministrul Alexandru Rafila, la conferința de presă de la Galați.
Pe lângă participarea la inaugurarea noului accelerator liniar de particule, care „permite tratamentul modern, de înaltă precizie, al tumorilor maligne”. ministrul Sănătății a vizitat și alte câteva investiții realizate de Consiliul Județean Galați în domeniul sănătății, precum ambulatoriile de specialitate ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Spitalului Județean, Unitatea de Primiri Urgențe sau secția de Neonatologie a Materintății de gradul III din Galați, „unde au ajuns în acest an 9 incubatoare pentru copiii care se nasc înainte de termen. În acest an, am reușit să dotăm maternitățile din țară cu 190 de incubatoare, echipamente care vor duce la salvarea a mii de vieți”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, care a menționat că una dintre prioritățile Ministerului Sănătății este suplimentarea cu 382 a numărului de incubatoare din maternitățile și secțiile de neonatologie ale unităților medicale din întreaga țară, printr-un program al Ministerului Sănătății.
Ministrul Sănătății nu a scăpat prilejul de a vorbi din nou despre PNRR, menționând că tocmai s-au închis două apeluri, cel privind investițiile în ambulatoriile de specialitate, pentru care există o finanțare de peste 80 de milioane de euro și cel pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, pentru care s-au alocat peste 150 de milioane de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență. „Ca să putem reduce numărul acestor infecții, pentru că eliminarea lor este imposibilă, am avea nevoie de cât mai multe saloane cu un singur pat”, consideră ministrul, care recunoaște însă că acest deziderat este imposibil de realizat în spitalele publice din România.
Alexandru Rafila a subliniat însă că în contextul în care „circa 75% din prezentările la UPU pot fi rezolvate în unitățile prespitalicești, Ministerul Sănătății are ca prioritate dezvoltarea serviciilor ambulatorii. M-am bucurat că și la Galați se extind aceste tipuri de servicii medicale. Pacienții au nevoie să fie examinați, investigați și să fie diagnosticati și tratati cât mai rapid. Am văzut noua clădire a Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie, care are spații generoase și cabinete moderne pentru consultații și tratamente pentru copii și adulți”.
Cu același prilej, președintele CJ Galați, Costel Fotea a anunțat și că au fost demarate și demersurile în vederea construirii unui nou spital, cu secţii moderne, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, care va avea şase etaje şi aceeaşi înălţime cu actualul corp de clădire al Spitalului Judeţean, o suprafaţă desfăşurată totală de peste 96.000 de mp, 20 de săli de operaţie şi 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 54 pentru spitalizarea de zi şi 61 de paturi pentru secţia ATI.
Ministrul Sănătății a admis că este nevoie de un spital nou în Galați, deoarece Dunărea de Jos este a doua cea mai aglomerată zonă a țării după București, iar „un spital care are 50 de ani, cum este și cel din Galați, are nevoie de o reabilitare profundă sau de o clădire nouă. Ca să faci o reabilitare profundă este mai complicat, deoarece trebuie să-l închizi parțial. O opțiune este construirea unui spital nou, dacă există teren. Și cred că există la Consiliul Județean”, a afirmat Rafila, menționând că pentru asta trebuie găsite alte fonduri decât cele din PNRR, unde spitalul din Galați nu figurează, iar lista nu mai poate fi modificată.