Ce spune ministrul Rafila despre posibila relaxare în perioada următoare

14 februarie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că România se pregătește pentru ridicarea stării de alertă, însă nu în orice condiții, explicând că nu există un calendar al relaxărilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.  

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că România se pregătește pentru ridicarea unor restricții Covid-19, dar numai în condițiile în care va exista „un trend descrescător susținut timp de mai multe zile” al numărului de cazuri de infectări.

În țările europene în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții au puține persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Sunt țări care au un grad de acoperire mare, vaccinală, dar, lucru care este important când se ia această decizie de ridicare a retricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte dacă vreți o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse. Într-adevăr (…) sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate s-a ajuns la o situație care permite acest lucru. Și ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, încât să nu producem un număr mai mare de decese sau sau să supraaglomerăm spitalele din România” – a spus ministrul Sănătății.

 

În contextul în care premierul Nicolae Ciucă a anunțat joia trecută că pe 15 februarie ar urma să se discute în Guvern posibilitatea ridicării unor restricții, ministrul Sănătății a explicat că, având în vedere că situaţia din secţiile de Terapie Intensivă este în continuare „serioasă”, decizia unor relaxări se va lua „uitându-ne la cifre”, în funcție de modul în care fiecare dintre noi va respecta măsurile de protecție și de prevenție și dacă va exista „o tendinţă descrescătoare consolidată, care să permită luarea acestor decizii”. 

Subliniind că nu avem un calendar al relaxărilor”, Rafila a precizat că, deocamdată nici nu există motive pentru un astfel de calendar și a sugerat că, deși după weekend s-au raportat mai puține cazuri, lunea se înregistrează „întotdeauna un număr mai mare de cazuri”. Ministrul nu a exclus ca în cursul acestei săptămâni să se ajungă la scăderea numărului de infectări sun 25.000 de cazuri pe zi, dar a atras atenția că „situaţia în spitale este serioasă în continuare în secţiile de terapie intensivă. Totuşi, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricţii cum ar fi, de exemplu, utilizare măştii în aer liber s-ar putea renunţa la ele sau, ştiu eu, creşterea gradului de ocupare a unor instituţii care organizează evenimente, dar numai în corelaţie cu evoluţia reală. Evoluţia reală s-a schimbat. Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienţi din spitale şi cei din secţiile de terapie intensivă, a arătat ministrul.

 

Alexandru Rafila a subliniat că, deși media numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 este în scădere în ultimele şapte zile, o decizie de ridicare a restricţiilor va trebui să fie corelată cu scăderea constantă a numărului de persoane internate, în special la ATI, dar s-ar putea ca înainte de a se decide suspendarea stării de alertă să se renunțe la purtarea măștii de ăprotecție pe stradă.

Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent”, dar acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se mențină cel puțin o săptămână și „să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, a arătat ministrul Sănătății, menționând că și evoluţia numărului de decese are un trend descendent în prezent, dar „evoluţia numărului de cazuri care sunt în ATI are o stabilizare, o creştere uşoară” și, până când gradul de ocupare a secţiilor ATI nu o să scadă în mod susţinut, nu se poate vorbi despre măsuri de relaxare.

Rugămintea ministrului Sănătății a fost însă ca toată lumea „să mai aibă puțină răbdare și să respecte măsurile actuale, subliniind că „important nu este doar nivelul ci și tendința, trebuie să fie o tendință generalizată. Nu trebuie să ne hazardăm și să ridicăm restricțiile”, a atras atenția Rafila.

 

Ministrul Rafila a mai spus că în contextul în care doar 1 din 5 români care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-a vaccinat, iar peste 85% dintre cei care au ajuns la ATI au avut peste 60 de ani și au prezentat și comorbidități, ministrul a recunoscut că este „greu de realizat” revitalizarea campaniei de vaccinare, pentru că din păcate, românii nu au înțeles că deși vaccinarea nu previne infectarea, previne agravarea bolii în cazurile celor vaccinați, iar persoanele cu comorbidițăți, afându-se în categoriile cu cel mai mare risc, cu atât mai mult ar fi trebuit să se protejeze prin vaccinare.

Pe de altă parte, întrucât „bonusul” de 100 de lei acordat noilor vaccinați nu a încurajat vaccinarea, ministrul se gândește că acesta ar putea fi anulat. Despre ridicarea restricțiilor însă, spune că acestea nu vor avea loc în spațiile închise” decât „după ce lucrurile intră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile”.

În ceea ce privește testarea, ministrul Sănătății a subliniat că în contextul în care Ministerul Sănătății a recunoscut împortanța Medicinei de familie și a alocat acestui domeniu o creștere a bugetului de 22%, se așteaptă ca și din partea acestora să existe „un parteneriat” care ar trebui să se vadă mai ales în vremuri dificile, ca cea prin care trecem, și vor crește numărul de testări.

 


Adaugati un comentariu


 

*