Alexandru Rafila întrevede o criză de medici de familie, în viitorul apropiat

20 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta recunoaște ceea ce medici de familie spun de vreo 10 ani, respectiv, că majoritatea medicilor din această specialitate au peste 50 de ani și se vor pensiona în câțiva ani, iar doctorii tineri nu sunt atrași de această specializare.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a aflat în acest week-end la Bistrița, unde a participat la inaugurarea noi secții UPU a Spitalului Județean. Cu această ocazie, ministrul a vorbit și despre criza de personal din spitalele, precizând că aceasta se poate rezolva doar cu o strategie solidă în domeniul resurselor umane.

Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Eu  că abia am venit la Ministerul Sănătăţii și sigur, avem o strategie cadru în cadrul căreia să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de Medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta s-a declarat însă îngrijorat de iminenta criză de medici de familie și a menționat că „trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinei de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”, a precizat ministrul.

 

Acesta a lăudat Spitalul Județean din Bistrița, pe care l-a dat ca model pentru că a reuțit, în ultimii ani, să atragă medici tineri, cărora li s-au oferit condiţii mai bune de muncă, aparatură de ultimă generaţie, dar şi posibilitatea de a locui în blocuri construite prin ANL, prin proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. În ultimii 8 ani, datorită acestor măsuri, spitalul din Bistrița a atras aproape 90 de medici tineri, care au venit să lucreze aici.

În ceea ce privește secția inaugurată la finele săptămânii trecute, aceasta a fost extinsă și modernizată, ajungând să aibă o suprafață de 2.000 de metri pătrați, de la cei 300mp pe care îi avea inițial.

Investiția s-a ridicat la aproximativ 4,2 milioane de euro, iar autoritățile locale au în vedere să continue investițiile în unitatea sanitară, prin construirea unei aripi noi a spitalului.

 

Ministrul Alexandru Rafila a apreciat totodată implicarea autorităților locale, precizând că astfel de investiții arată responsabilitate față de comunitate.

Am vizitat noua Unitate de Primiri Urgenţe, am văzut că ea face parte dintr-o gândire, nu dintr-un proiect limitat, ci dintr-o gândire pe termen mediu, pentru a asigura resurse pentru îngrijirile medicale ale oamenilor din acest judeţ. Cred că este vorba, însă, şi de un alt lucru: este vorba despre oameni responsabili pentru comunitatea lor. Cred că acesta este mesajul care ar trebui să ne călăuzească în activitatea noastră, indiferent de domeniul de activitate pe care îl practicăm, pentru că responsabilitatea pentru comunitate duce la proiecte de succes”, a mai declarat ministrul Sănătății, cu ocazia vizitei efectuate la SJU Bistrița-Năsăud.

 


Adaugati un comentariu


 

*