Vaccinarea anti-Covid se va face și în cabinetele medicilor de familie

23 martie 2021 | 0 comentarii |

Peste aproximativ o lună se va întâmpla acest lucru, iar pentru imunizarea în aceste cabinete, care se va face cu vaccinul Johnson&Johnson, nu va mai fi nevoie de programare prin platforma online.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Spre sfârșitul lunii aprilie, activitatea de vaccinare împotriva Covid-19 se va extinde și la nivelul cabinetelor medicilor de familie, unde pacienții se vor putea imuniza fără a mai fi nevoiți să se programeze prin intermediul platformei on-line, așa cum se întâmplă în cazul centrelor comunitare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că s-a ajuns la o astfel de decizie din dorința de a crește și mai mult capacitatea de vaccinare, dar și pentru că vaccinul Johnson&Johnson va fi disponibil și, la fel ca și cel produs de AstraZeneca, nu necesită condiții de depozitare speciale, puând fi păstrat la un frigider obișnuit.

Astfel, de luna viitoare etapa a treia a campaniei de vaccinare, destinată populației generale, demarează în toată țara, concomitent cu deschiderea de noi centre de vaccinare comunitară. În prezent, această etapă se derulează doar în localitățile cu o incidență ridicată a cazurilor de infectare, în restul județelor fiind disponibile doar liste de așteptare.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că totodată va fi crescută și capacitatea centrelor deja existente, dar și a celor care vor fi deschise, în sensul că pe fiecare flux vor putea fi vaccinate zilnic 90 de persoane, față de 60, în prezent.

 

În legătură cu la decizia de a include și cabinetele medicilor de familie în campania de vaccinare, comitetul național de coordonare a activității de vaccinare a solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să facă evaluări la nivelul fiecărui județ și să întocmească liste cu medicii de familie care pot și doresc să fie incluși în programul de imunizare împotriva Covid-19.

O adresă în acest sens a fost trimisă la începutul săptămânii, iar pe baza rezultatelor transmise din teritoriu, va fi realizată o catagrafiere pentru fiecare județ a cabinetelor medicilor de familie unde se vor administra aceste vaccinuri.

Odată incluși în campanie, medicii de familie îşi vor evalua listele proprii de pacienţi și vor stabili numărul de persoane care doresc să se vaccineze, imunizarea făcându-se pe rând și respectându-se criteriile de prioritizare. Astfel, vor avea întâietate pacienții vârstnici și cei cu boli cronice, care fac parte din principalele categorii de risc.

 

În cazul lor dar și al celorlalte persoane care doresc să se vaccineze la medicul de familie nu va fi nevoie de programare pe platforma on-line, aceasta făcându-se direct la cabinet. Pacienții au astfel șanse mai mari să le vină rândul mai repede la vaccinare. Se estimează că, în ipoteza în care cel puțin jumătate de medicii de familie din țară se vor alătura campaniei, aceștia ar putea vaccina zilnic circa 50.000 de persoane.

Se știe că vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt bazate pe tehnologie ARN Mesager și necesită condiții speciale pentru depozitare, motiv pentru care vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face doar cu seruri bazate pe vector viral, care sunt mai puțin pretențioase în această privință

În prezent, singurul produs din această gamă care se administrează este cel de la AstraZeneca, însă de luna viitoare i se va adăuga și vaccinul produs de Johnson&Johnson. Marele avantaj al acestuia este că se administrează într-o singură doză și poate fi păstrat timp de trei luni într-un frigider obișnuit.

 

Pe de altă parte, șeful CNCAV a anunțat că Platforma de vaccinare, cu ajutorul căreia se pot face programările, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, este într-o permanentă schimbare, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor. „Sunt câteva elemente esenţiale care vor fi schimbate la platforma de programare. Primul aspect care urmează să fie disponibil este estimarea timpului probabil al vaccinării, perioada, intervalul de timp în care persoana care se înscrie pe lista de aşteptare va putea fi vaccinată efectiv. Al doilea lucru, încercăm să transparentizăm tipul de vaccin din respectivul centru de vaccinare, pentru că o persoană care stă poate 30 de zile pe lista de aşteptare, ajunge să se programeze într-un centru şi îşi dă seama că nu vrea să se vaccineze cu acel vaccin, ceea ce pentru noi nu ar trebui să se întâmple. Mi se pare firesc ca omul să ştie de la început pe ce listă de aşteptare se programează şi pentru ce tip de vaccin, chiar dacă până la urmă disponibilitatea mai multor tipuri de vaccinuri nu este neapărat un obiect care să permită alegerea vaccinurilor, ci să permită programarea şi accesul într-un număr mai mare de persoane la vaccinare, plecând de la premisa că cele patru vaccinuri până la urmă au beneficii maximale faţă de forme severe, faţă de complicaţi ale bolii, decese”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

 


Adaugati un comentariu


 

*