Ministrul Sănătății și președintele CNAS, la discuții cu medicii de familie

11 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Pe lângă subiectele „arzătoare” despre activitatea medicinii primare, s-a convenit ca în luna ianuarie a anului viitor să fie continuate consultările cu reprezentanții medicilor de familie și să fie demarate pregătirile pentru campania de vaccinare antigripală din sezonul 2020/2021.

 

Pentru prima dată de la preluarea mandatelor de ministru al Sănătății și cel de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Victor Costache și Adela Cojan au avut, ieri, o întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie, considerând că medicina primară ar trebui să fie o verigă principală a sistemului de sănătate.

La discuții au participat membri ai echipelor de conducere ale Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF), Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF) și Federației Naționale a Patronatelor din Medicina de Familie (FNPMF), iar temele abordate au vizat principalele probleme cu care se confruntă specialiștii din acest domeniu.

Unul dintre subiectele dezbătute a fost cel legat de renunțarea la protocoalele de prescriere a unor medicamente, medicii de familie sesizând, în nenumărate rânduri, că acestea limitează practica medicală pentru asigurarea tratamentului în cazul pacienților cronici. Totodată, s-a discutat și despre alte măsuri ce ar trebui luate pentru a debirocratiza cât mai mult activitatea în cabinetele medicilor de familie, acesta fiind un alt aspect de care specialiștii din domeniu sunt nemulțumiți.

 

Nu în ultimul rând, finanțarea sectorului medicinei de familie dar și activitatea de vaccinare în cadrul cabinetelor au completat agenda întâlnirii, Victor Costache precizând că discuțiile vor fi reluate luna viitoare, pentru că mai sunt de pus la punct și alte detalii. Ministrul și-a declarat deschiderea pentru rezolvarea problemelor din acest sector și pentru creșterea finanțării, anunțând și lansarea Programului Operațional pentru Sănătate, care va beneficia de fonduri europene. „Există toată deschiderea și preocuparea actualei echipe, a mea personal,  de a dezvolta medicina de familie. Urmărim creșterea finanțării pentru acest sector și am identificat deja fonduri externe, atât prin Banca Mondială, cât și fonduri europene nerambursabile, prin care vom suplimenta bugetul destinat medicinei de familie. Mai mult, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene vom lansa Programul Operațional pentru Sănătate în care vor exista multe proiecte destinate domeniului. Vom lucra împreună cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai medicilor de familie pentru finalizarea elaborării acestor programe necesare medicinei de familie”, a declarat acesta.

 

Un alt subiect intens dezbătut a fost cel legat de vaccinare, Victor Costache dând asigurări că se va implica, personal, alături de medicii de familie, în viitoarele campanii de imunizare dar și în cele de informare și conștientizare a populației cu privire la beneficiile vaccinării.

Un capitol aparte a fost cel al vaccinării antigripale. Ministrul a precizat că pregătirile pentru campania de imunizare din sezonul 2020/2021 vor începe chiar de luna viitoare. În acest sens, o nouă întâlnire cu medicii de familie va avea loc în luna ianuarie, când se va stabili necesarul de vaccin gripal care se va achiziționa pentru viitoarea campanie, dar și calendarul de aprovizionare.

La începutul lunii ianuarie ne vom întâlni, din nou și vom stabili împreună necesarul de vaccin gripal care se va achiziționa, calendarul de aprovizionare și toate detaliile necesare pentru derularea campaniei de vaccinare gratuită antigripală, dar și pentru îmbunătățirea acoperirii vaccinale în cadrul calendarului de vaccinare. Am cerut ca anul viitor să nu se mai repete situația ultimilor ani, în care au existat disfuncționalități frecvente în aprovizionare și sincope în derularea campaniei de vaccinare antigripală. Vom începe din prima lună a anului să organizăm campania de vaccinare antigripală, împreună cu toți cei implicați”, a mai spus ministrul, la finalul întâlnirii cu medicii de familie.

 

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții români să beneficieze de aceleși drepturi cu cei din spațiul european, iar personalul medical de la toate nivelurile să aibă condiții pentru a oferi servicii medicale de calitate. La începutul acestei săptămâni, prof. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății a participat, alături de miniștrii sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, la lucrările Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori/ EPSCO.

Au fost dezbătute subiecte de interes propuse de Președinția finlandeza a Consiliului pentru sistemele de sănătate din UE, precum necesitatea elaborării unei Strategii de sănătate mintală la nivelul UE, economia bunăstării, întărirea cooperării pentru asigurarea accesului la medicamente și tratamente inovatoare, digitalizarea sistemelor de sanatate dar si acțiuni care pot fi puse în aplicare având în vedere îmbătrînirea populației.

Susținem orice acțiuni și măsuri europene care duc la asigurarea calității serviciilor medicale în beneficiul pacienților. Echipa actuală a Ministerului Sănătății consideră că pacienții români au aceleași drepturi la tratament ca cei din spațiul european și este nevoie de colaborare și măsuri comune privind dezvoltarea de politici pentru  îmbătrînirea activă, compatibilizarea sistemelor digitale care să asigure creșterea calității serviciilor medicale, dar și de măsuri suplimentare la nivel european în vederea asigurării  accesului la medicamente și evitarea discontinuităților  în aprovizionare”, spus prof.dr. Horațiu Moldovan.

 


Adaugati un comentariu


 

*