UMFST Târgu Mureș, cea mai sustenabilă universitate din România

11 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, aceasta figurează pe locul 79 într-un top mondial al sustenabilității universităților din întreaga lume privind implementarea de politici și programe prin care comunitățile academice devin un model de comportament față de mediul înconjurător.

 

În anul 2010, la inițiativa Universității din Indonezia a fost lansat proiectul UI Green Metric, în cadrul căruia este realizat anual un clasament al celor mai sustenabile universități din întreaga lume, pe baza unor criterii bine stabilite. Acestea țin cont de eforturile pe care universitățile le fac pentru protejarea mediului și pentru consumul rațional la resurselor. În acest sens, sunt colectate anual date de la universități din întreaga lume, care sunt prelucrate pentru a se ajunge în final la un punctaj unic, care să reflecte eforturile depuse de fiecare instituţie pentru a implementa politici şi programe sustenabile pentru mediul înconjurător.

Apoi, universităţile sunt clasificate în funcţie de acest scor, clasamentul fiind util liderilor acestor instituții de învățământ în eforturile lor de a pune în aplicare politici ecologice şi de a gestiona schimbările de comportament în rândul comunităţii academice.

Luna aceasta a fost dat publicității clasamentul pe anul 2019, în care Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș a obținut cea mai bună clasare dintre toate universitățile românești participante în acest proiect.

 

Prin urmare, UMFST este recunoscută în acest an ca fiind cea mai sustenabilă universitate din România, iar în clasamentul internațional ocupă poziția cu numărul 79.

Într-un comunicat remis pe această temă, reprezentanții UMFST precizează că universitatea are elaborat un set de politici de sustenabilitate pe termen lung, având stabilite și o serie de obiective pentru dezvoltare durabilă.

Până la acest moment, la nivelul universității au fost întreprinse o serie de acțiuni referitoare la amplasament şi infrastructură, energie şi schimbări climatice, managementul deşeurilor, consumul de apă, transport, educaţie şi cercetare toate acestea îmbunătățind punctajul acordat universității în clasamentul UI Green Metric.

 

Scopul clasamentului realizat anual de UI Green Metric este ca, prin publicarea on-line a rezultatelor cu privire la starea şi politicile actuale referitoare la Campusul Verde şi la Durabilitate în universităţile din întreaga lume, să se atragă atenția liderilor acestor universități, pentru a acorda mai multă atenţie combaterii schimbărilor climatice globale, conservării energiei şi apei, reciclării deşeurilor şi transportului ecologic.

Astfel de activităţi necesită schimbarea comportamentului şi acordarea unei atenţii sporite durabilităţii mediului, precum şi a problemelor economice şi sociale legate de sustenabilitate. Grija pentru mediu şi promovarea unei vaste agende de sustenabilitate sunt parte integrantă a activităţilor profesionale ale UMFST şi a managementului universităţii. Ne propunem să urmăm şi să promovăm bune practici de sustenabilitate, să reducem impactul asupra mediului al tuturor activităţilor noastre şi să ajutăm studenţii şi părţile interesate să facă acelaşi lucru” se mai precizează în comunicatul UMFST.

 


Adaugati un comentariu


 

*