Workshop internațional organizat în premieră de UMFST Târgu Mureș

28 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul științific propune o abordare comparativă a terapiei și managementul durerii prin prisma medicinei tradiționale chineze și thailandeze comparativ sau în completarea medicinei occidentale.

 

Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș va găzdui, în premieră, un eveniment ce va reuni lectori din China, Thailanda și România. Aceștia vor prezenta o analiză comparativă a practicilor folosite în medicina tradițională chineză și thailandeză și în medicina modernă occidentală, în ceea ce privește terapia și managementul durerii (TCTM). Este vorba de un workshop care va avea loc în perioada 25-28 noiembrie, în sala de conferințe a centrului de cercetări, iar cei interesați să ia parte la lucrări se pot înscrie on-line, până pe data de 8 noiembrie, pe site-ul UMFST.

Într-un comunicat al organizatorilor se arată că „obiectivul general al workshop-ului constă în a oferi o înţelegere detaliată a anumitor proceduri folosite în medicina tradiţională chineză şi cea thailandeză, pentru promovarea sănătăţii şi managementul durerii, în combinaţie, sau nu, cu principiile şi practicile curente din medicina occidentală”.

 

Medicina tradițională chineză (MTC) a fost practicată în China de peste 2.500 de ani, la fel și medicina tradițională thailandeză (MTT), practicată de multe generații. Cele două practici au evoluat, iar procedurile s-au diversificat de-a lungul timpului, dovedindu-se eficiente în gestionarea durerii și în tratamentul mai multor boli.

Cele mai cunoscute practici specifice celor două medicini tradiționale sunt acupunctura, masajul TUI NA, terapia cu ventuze/ aspiraţie, activarea punctelor de presiune, răzuirea sau  terapia cu plante.

Punerea în aplicare a acestor practici necesită o gamă largă de cunoștințe științifice, însă implică și o latură artistică, aceasta fiind specificitatea medicinei tradiționale (MT) din cele două țări orientale.

Fundamentul succesului practicării MT constă în ajustarea energiei interioare Yin-Yang (de exemplu, prin echilibrarea surselor calde şi reci) şi interacţiunea ei cu diferite organe, pentru a obţine stabilitate şi armonie în organism”, subliniază organizatorii evenimentului, menționând că un management eficient al durerii poate contribui la îmbunătăţirea semnificativă a calității vieţii, precum şi la creșterea paletei de oportunităţi de muncă şi de practicare a sporturilor.

 

Există practicieni foarte bine pregătiți, cu o experiență bogată în aplicarea acestui gen de terapii, iar unii dintre ei vor fi prezenți, luna viitoare, la Târgu Mureș, în calitate de lectori. Între aceștia, dr. Yong Xiao, șeful Departamentului Medicină Tradiţională Chineză, Spitalul Afiliat Nr. 2 și profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Shantou din China și dr. Jiasheng Chen, medic în cadrul Departamentul Medicină Tradiţională Chineză, Spitalul Afiliat Nr. 1, profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Shantou din China. Acestora li se vor alătura dr. Pannawat Chaiyawatthanananthn, dr. Puritat Kanokkangsadal şi dr. Arunporn Itharat, de la Departamentul de Medicină Thailandeză Tradiţională Aplicată al Facultății de Medicină din cadrul Universității Thammasat. Bangkok.

În același timp, specialiștii români vor fi reprezentați de lectorul universitar dr. Horaţiu Popoviciu, UMFST Târgu Mureş, şeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, lector univ. dr. Monica Copotoiu, UMFST Târgu Mureş și dr. Adrian Alecu, medic primar la Clinica Dr. Alecu și Clinica de medicină integrată din Târgu Mureş.

Directorul workshop-ului este prof. univ. dr. William Au, UMFST Târgu Mureș; Facultatea de Medicină, Universitatea Shantou din China, iar directori onorifici, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST Târgu Mureș și dr. Freida Law, director executiv al Fundaţiei Le Ka Shing din cadrul Facultății de Medicină, Universitatea Shantou, China.

Medici care vor participa la workshop vor primi certificate de participare şi 24 de credite EMC, iar ceilalţi participanţi vor primi certificate de participare.

 


Adaugati un comentariu


 

*