Medicul veterinar buzoian Florin Sangiu, în boardul Colegiului Medicilor Veterinari din România

28 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta a fost ales președinte al Comisiei Legislative a organizației profesionale a cărei președinție a fost încredințată, pentru încă un mandat, conf. univ. dr. Viorel Andronie.

 

Reprezentanții medicilor veterinari din toată țara au avut o misiune importantă în acest weekend. În cadrul celui de-al IX-lea Congres al Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRO), care a avut loc în perioada 23 – 26 octombrie, la Fundata – Complexul Cheile Grădiștei, județul Brașov, aceștia au doptat un document important pentru profesia de medic veterinar, au analizat activitatea organizației profesionale la nivel național în mandatul care s-a încheiat și și-au ales noua echipă care le va reprezenta interesele profesionale în următorii trei ani.

Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, fost președinte al organizației profesionale locale timp de cinci mandate consecutiv și vicepreședinte al CMVRO în legislatura 2013-2016, actual vicepreședinte al Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, a fost invitat special al Biroului Executiv al organizației profesionale, la eveniment.

 

Dr. Viorel Andronie

În prima parte a Congresului, conf. univ. dr. Viorel Andronie, care a deținut funcția de președinte în mandatul 2016-2019, a prezentat bilanțul activității organizației în cei trei ani de mandat, dr. Andrei Timar le-a prezentat colegilor raportul activității Comisiei de Deontologie și Litigii, iar dr. Cornelia Indreica pe cea a Comisiei de Cenzori, pentru aceeași perioadă.

După votul în urma căruia s-a aprobat descărcarea de gestiune a fostei conduceri a CMVRO, reprezentanții medicilor veterinari din teritoriu au făcut propuneri pentru noua conducere a organizației profesionale la nivel național.

În cadrul Congresului s-a adoptat și Hotărârea CMV nr. 6, pentru aprobarea listei de specializari propusă de organizația profesională în vederea obținerii titlului de medic veterinar specialist, ca urmare a absolvirii cursurilor de specializare în domeniul medical veterinar, cu recunoaștere la nivel național.

 

În urma voturilor liber exprimate, conf. univ. dr. Viorel Andronie a fost reconfirmat în funcția de președinte al CMVRO, iar  funcțiile de vicepreședinți au fost atribuite medicilor Adrian Oros Nechita (propus pentru funcția de ministru al Agriculturii de către premierul desemnat Ludovic Orban), Liviu Harbuz, Ioan Coman și Ludovic Bacusca.

În funcția de președinte al noii Comisii de Deontologie și Litigii a fost ales dr. Andrei Butaru. Această comisie are un statut special și își desfășoară activitatea independent de Biroul Executiv al CMVR.

Medicul buzoian Florin Sangiu a fost ales președinte al Comisiei Legislative și va fi secondat, în calitate de vicepreședinte, de dr. Mihaela Toma, medic veterinar în Târgu Frumos, jud. Iași.

Medicul Ilie Țipleanu a fost desemnat președinte al Comisiei de Liberă Practică, care va colabora cu medicul sibian Marius Badea care deține funcția de vicepreședinte, iar medicului Dumitru Militaru i s-a încredințat șefia Comisiei de cercetare, Știință și Învățământ.

 

Cu excepția președintelui Comisiei de Deontologie și Litigii, care soluționează litigiile, cercetează abaterile de la Codul de deontologie medicală veterinară ale căror decizii la nivel teritorial au fost contestate de cel ăuțin una dintre părți și stabilește eventualele sancțiuni profesionale ce se aplică medicilor veterinari, care pentru abateri grave pot merge până la interzicerea dreptului de practică -, președinții celorlalte comisii sunt propuși de președintele ales și validați de Congres și fac parte din noul Birou Executiv al Colegiului Medicilor din România.

Aceștia au misiunea de a asigura creșterea responsabilității și autorității membrilor săi în îndeplinirea îndatoririlor profesionale, respectarea normelor legale în vigoare pentru apărarea sănătății animalelor, sănătății publice, protecția consumatorului și a mediului înconjurător și păstrarea echilibrului ecologic, organizează cursuri de calificare, recalificare, inițiere, perfecționare, specializare în domeniul medicinii veterinare; organizează cursuri de calificare, recalificare, inițiere, perfecționare, specializare în domeniul medicinii veterinare; urmărește aplicarea și respectarea prevederilor Codului de deontologie medicală veterinară, pentru menținerea prestigiului, onoarei și demnității profesionale; colaborează la elabrarea legislației în domeniu și reprezintă interesele medicilor veterinari în relația cu autoritățile statului.

 

Medici veterinari buzoieni – Congres 2019

De la Buzău, la eveniment a participat o delegație formattă din medicii veterinari Florin Sangiu, președinte ales la nivel județean pentru încă o legislatură, Mihai Caloian, Costel Ghican, Onoriu Țăranu, Gabriel Hueală și Veronel Dragomanu.

Mulțumind președintelui Andronie pentru nominalizarea sa în funcția de președinte a Comisie legislativeși tuturor colegilor din țară pentru încrederea cu care l-au învestit, dr. Florin Sangiu a declarat, pentru SănătateaBuzoiană.ro, că are convingerea că implicarea sa, din ultimii trei ani, în activitatea organizației profesionale locale și naționale a fost apreciată, iar în noua calitate pe care o are în cadrul Biroului Executiv Național promite să dea dovadă că are capacitatea, competența și disponibilitatea de a-și aduce „contribuția, prin participarea efectivă, la reglementarea legislației sanitare-veterinare, prin propuneri pertinente, atât în cadrul Colegiului cât și atunci când ANSVSA  propune, în transparență decitională, proiecte de ordine care vizează profesia de medic veterinar și activitatea pe care o desfășoară reprezentanții acestei bresle. De asemenea, în calitate de medic veterinar de libera practică, voi putea, în cadrul Biroului Executiv, să fac cunoscute problemele colegilor mei din teritoriu, cu care voi avea o comunicare și o colaborare permanentă”.

 


Adaugati un comentariu


 

*