Încă 100 de teste gratuite de secvențiere genetică, disponibile la centrul OncoGen din Timișoara

28 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Testele se efectuează în cadrul unui proiect transfrontalier româno-sârb, având ca scop diagnosticul personalizat al pacienților cu cancer.

 

În luna februarie a anului trecut a fost lansat un program transfrontalier derulat de Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului „OncoGen” din Timişoara, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa și Spitalul General din Pozarevac, republica Serbia și Ministerul Sănătății din țara vecină.

Denumit „Iniţiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”, programul  beneficiază de o finanțare de peste 12 milioane de euro, din care un sfert pentru centrul OncoGen, și are ca scop asigurarea diagnosticului personalizat al cancerului pentru mai mulți pacienți din cele două țări. Procedura s-a dovedit foarte eficientă, dând rezultatele scontate în cazul a 70%-80% dintre pacienți, însă principalul dezavantaj constă în costurile foarte ridicate și în faptul că, în România, nu este decontată din fondul asigurărilor de sănătate.

ROSECAN oferă oportunitatea efectuării acestor teste gratuit pentru pacienții din România și Serbia, costurile fiind suportate din bugetul de cercetare alocat acestui program. La mai bine de un an și jumătate de la demararea proiectului, specialiștii de la OncoGen au prezentat un prim bilanț al activități derulate până acum în cadrul centrului de la Timișoara.

 

După cum reiese din datele comunicate, până la acest moment au fost analizate peste 80 de probe, depistându-se peste 100 de mutații genetice în cazul pacienților cu diferite tumori. Dr. Carmen Panaitescu, coordonator adjunct în cadrul centrului OncoGen, a oferit și o serie de amănunte tehnice referitoare la procedurile folosite pentru efectuarea analizelor de secvențiere genetică.

Un număr de 30 de probe au fost analizate folosind sistemul Illumina MySeq, cu ajutorul căruia am obţinut date legate de răspunsul imun al pacientului cu cancer, şi anume numărul şi tipul de clone de limfocite T citotoxice, acestea fiind celulele cu capacitatea de distrugere a celulelor tumorale. 20 de probe au fost analizate folosind sistemul Ion Torrent Studio S5 şi staţia de pregătire automată a probelor, identificând peste 89 de mutaţii genice în peste 30 de gene investigate de la pacienţii cu tumori solide. Staţia de pregătire a probelor s-a dovedit a fi extrem de utilă pentru scurtarea duratei de procesare şi pregătire a probelor pentru secvenţiere, ceea ce a făcut ca timpul necesar de la primirea probelor până la eliberarea rezultatelor să fie de aproximativ şapte zile. Totodată, ADN-ul liber circulant a fost analizat din probele de sânge periferic primite de la opt pacienţi cu cancer, identificându-se mutaţii în 25 de oncogene” a declarat aceasta.

 

Dr. Carmen Panaitescu

Proiectul va continua până în anul 2021, iar la nivelul centrului OncoGen mai pot fi efectuate circa 100 de teste de secvențiere genetică, ceea ce înseamnă că tot atâția pacienți români mai pot beneficia gratuit de această metodă de diagnostic personalizat al cancerului. Costul minim al unei astfel de investigații este de aproximativ 3.000 de euro, bani pe care pacienții trebuie să îi plătească din buzunar, chiar dacă sunt asigurați, așa că derularea acestui program de cercetare poate fi o bună oportunitate pentru ei.

Dr. Carmen Panaitescu a mai explicat că secvențierea genetică oferă informaţii referitoare la mutaţiile care apar în celulele tumorale în cadrul procesului de dezvoltare şi proliferare tumorală. „Pe baza panelului de mutaţii genice apărute la un pacient, acesta devine o entitate unică, cu diagnostic molecular personalizat, beneficiind astfel de un tratament individualizat. Prin noua metodologie pot fi identificate noi ţinte moleculare existente la nivelul tumorilor, astfel putându-se dezvolta strategii terapeutice de tip vaccin personalizat sau imunoterapie celulară”, a mai declarat aceasta.

În cadrul proiectului, OncoGen a primit toate echipamentele necesare pentru diagnosticul personalizat al cancerului prin secvențiere genetică și urmează să achiziționeze și un software unic în țară, dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților cu cancer.

 

Dr. Virgil Paunescu

Printr-un alt proiect, în valoare de 2 milioane de euro, câștigat în 2016 – „Terapie în cancer cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen” -, derulat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt, echipa de cercetători de la OncoGen și-a stabilit aplicarea terapiilor personalizate la pacienți cu diferite tipuri de leucemie.

Rezultatele obținute până acum în cadrul proiectului terapiei cu celule natural killer și limfocite T ne permit trecerea în faza următoare, și anume producerea acestor celule imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților – copii sau adulți – afectați de leucemia limfatică acută cu limfocite B. Cu cât mai repede vom operaționaliza producția acestor vaccinuri personalizate, cu atât vom reuși să salvăm un număr mai mare de pacienți (copii și adulți), care altfel pierd lupta cu această boală letală”, a explicat prof. dr. Virgil Păunescu, coordonator OncoGen.

Un alt proiect transfrontalier derulat la Timișoara, tot de 2 milioane de euro, se referă la imunoterapia în alergiile cu ambrozie și este derulat împreună cu Universitatea din Viena.

În momentul de față, Centrul de la Timișoara, integrat Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, are pregătirea și dotările necesare pentru a aplica aceste noi terapii, dar pentru a le produce trebuie să îndeplinească condiții asemănătoare celor de producție de vaccinuri sau de medicamente, acreditate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*