Un pas important in crearea vaccinului impotriva alergiei la ambrozie, facut la Timisoara

2 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Specialistii centrului OncoGen din cadrul Spitalului Judetean Timisoara au reusit sa cloneze, in premiera, primele trei alergene majore din aceasta planta, in baza carora se va putea crea vaccinul.

 

Considerata in antichitate ca hrana zeilor (in greaca, ambrozia inseamna nemuritor), Ambrozia (iarba parloagelor) este de fapt o planta foarte raspandita in zonele temperate, care creste spontan pe marginea drumurilor si pe malurile apelor de campie si, din cauza cantitatii mari de polen pe care il produc florile sale in forma de spic, este o sursa puternica de alergeni. Polenul de ambrozie pare sa fie cel mai puternic alergen din Romania, dand de furca medicilor alergologi, dar mai ales pacientilor sensibili. In cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvolta o reactie neobisnuit de puternica atunci cand polenul ei este inhalat. De aceea, cercetatorii romani incearca sa gaseasca un vaccin impotriva alergiei la ambrozie.

Un pas crucial in crearea primului vaccin impotriva alergiei la ambrozie a fost facut de curand la Timisoara, in cadrul Centrului de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului OncoGen, ai carui specialisti au anuntat, zilele trecute, ca au reusit in premiera sa clonzee primii trei alergeni majori din polenul acestei plante. In componenta polenului de ambrozie mai exista 11 fragmente patologice care provoaca alergia, acestea urmand sa fie clonate la randul lor, pentru ca apoi sa se poata trece la conceprea unui vaccin antialergenic.

 

Dr. Carmen Bunu Panaitescu

Anuntul privind clonarea primelor trei componente alergene majore a fost facut in cadrul unei conferinte de presa de medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, membru al Comisiei Nationale de Alergologie. „In premiera nationala absoluta, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate si produse in OncoGen. Sunt primele alergene clonate in Romania. Ne-am propus ca in acest an sa izolam toate cele 11 fragmente patologice din polen si vom sti ce este rau in ambrozie, apoi vom putea hotari cum trebuie sa arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie. Nu mergem pe extractele care pot duce si la efecte secundare”, a declarat aceasata in cadrul conferintei.

Dr. Carmen Bunu Panaitescu lucreaza de cativa ani la crearea unui vaccin impotriva uneia dintre cele mai puternice alergii, cea provocata e polenul de ambrozie, iar clonarea celor mai puternici alergeni reprezinta un prim pas concret in acest sens.

 

Totodata, medicul alergolog a atras atentia ca in ultimii ani au inceput sa apara cazuri in care copiii dobandesc aceasta alergie la ambrozie inca din viata intrauterina, lansand si un semnal de alarma la adresa autoritatilor, pentru a lua masuri de combatere cat mai eficienta a acestei plante care creaza serioase probleme pecientilor alergici. „Au inceput sa apara copii cu varste foarte fragede cu alergie la ambrozie, care, la doar 2 ani, deja dezvolta alergia la ambrozie, ceea ce inseamna ca la doar un an au fost expusi la acest polen si inseamna ca au dezvoltat alergia inca din viata intrauterina. S-a ajuns mult prea departe cu aceasta nepasare fata de polenul de ambrozie, daca ei au ajuns sa sufere inca din viata intrauterina. Este un subiect care trebuie ridicat si rezolvata expunerea copiilor la polen. Aceasta inseamna ca populatia care sufera din cauza alergiei este de la varste tot mai mici. Ei dezvolta rino-conjunctivita si apoi astm si au o calitate a vietii extrem de alterata in aceasta perioada”, a precizat aceasta.

 

In ceea ce priveste masurile care ar trebui luate, medicul Carmen Bunu Panaitescu vorbeste chiar de o lege speciala care ar trebui adoptata, prin care ambrozia sa fie declarata planta de carantina, fapt ce ar presupune masuri obligatorii pentru eradicarea acesteia inainte ca planta sa ajunga la maturitate si sa produca polen. „Ambrozia ar trebui distrusa prin lucrarea pamantului, nu prin metode chimice care poate ar da si mai multe probleme. Singurul minister care trebuie convins si care spune ca nu are datele, dar noi i le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. El ar trebui sa fie primul care trebuie sa stie ca polenul mai intai exista pentru ca exista planta, iar planta exista pe terenurile nelucrate si din pacate a inceput sa infesteze si culturile”, a mai precizat medicul alergolog.

Totodata, aceasta a reamintit faptul ca ne aflam in plin sezon al alergiilor la polen, iar anul acesta s-a confruntat deja cu cateva cazuri foarte grave, reprezentate de pacienti cu aceasta afectiune, fiind nevoita sa aplice terapie de urgenta, nu doar cea specifica bolii alergice. „In primele doua saptamani ale lunii august se poate incepe tratamentul si nu se mai agraveaza boala. Cei care au inceput tratamentul atunci, sunt mai scutiti de probleme, insa anul acesta au fost cazuri extrem de severe la sfaraitul lunii august”, a declarat aceasta.

 

Dr. Virgil Paunescu

La randul sau, coordonatorul Centrului OncoGen din Timisoara, dr. Virgil Paunescu este de parere ca Romania are nevoie de un sistem de alertare la aparitia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sanatatii populatiei. „Romania este printre putinele tari din UE care nu au un sistem de alarmare a populatiei la aparitia valurilor de polen, in timp ce in vestul Europei tarile si-au pus la punct acest sistem de alarmare la aparitia valurilor de polen, care au consecinte asupra sanatatii populatiei. Romania nu are un astfel de site, care seamana cu cele din meteorologie si include un cod de culori galben-portocaliu-rosu”, a declarat acesta in cadrul aceleiasi conferinte.

In acest sens, echipa centrului OncoGen este decisa sa gaseasca si solutia de a realiza un site util cu resursele pe care le poate avea, intrucat periculozitatea alergiilor este mare, foarte multe conducand la astm bronsic, boala cu consecinte nefaste asupra calitatii vietii

„Sistemul de alarmare trebuie realizat, testat, verificat. Nu poti sa-ti asumi responsabilitatea unor date de interes public fara sa le verifici. Aceste site-uri trebuie sa fie foarte riguroase, iar pentru aceasta au nevoie de senzori de polen instalati in mod inteligent pe teritoriul Romaniei. Asta este o cheltuiala pe care nu ne-o putem asuma noi”, a mai precizat dr. Virgil Paunescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*