Un cercetator de la UMF Timisoara cauta remediul pentru una din cele mai severe alergii

Este vorba de alergia la ambrozie, pentru care profesorul universitar doctor Carmen Bunu testeaza un vaccin ce ar putea rezolva problema dupa patru inoculari.

 

Dr. Carmen Bunu (foto: medicis.ro)

Dr. Carmen Bunu (foto: medicis.ro)

Cercetarea medicala romaneasca este la un pas de a cunoaste o noua afirmare pe plan international, o echipa de alergologi din care face parte si prof. univ. dr. Carmen Bunu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, ajungand in faza de testare a unui vaccin impotriva alergiei la ambrozie.

Ambrozia este o buruiana care creste de obicei pe terenurile lasate in paragina, inclusiv in marile orase, asa cum este si Timisoara, iar polenul purtat de vand poate provoca nenumarate neplaceri persoanelor alergice, chiar la mare distanta de locul in care aceste plante cresc necontrolat. Specialistul alergolog din cadrul UMF Timisoara spune ca in acest caz putem vorbi de una din cele mai severe alergii din Europa, putand duce in aproximativ cinci ani la aparitia astmului bronsic in cazul persoanelor alergice. Dr. Carmen Bunu mai precizeaza ca in prezent, in cazul acestor persoane alergice la ambrozie se aplica tratament prin imunoterapie, care dureaza trei ani, si ca o solutie mai eficienta ar fi combaterea ambroziei, insa acest lucru este mai greu de realizat, avand in vedere faptul ca vorbin de o planta care creste necontrolat iar terenurile pe care aceasta se poate dezvolta sunt nenumarate.

 

ambrozieIn Timisoara, problemele provocate de „iarba parloagelor” au inceput sa fie luate foarte in serios in ultimii ani, dat fiind faptul ca 15 la suta din locuitorii orasului prezinta alergie la polenul acestei buruieni. Astfel, s-a ajuns la infiintarea in urma cu trei ani a primului Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia si polen alergen din Romania, care functioneaza si in prezent in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, furnizand populatiei si institutiilor interesate informatii privind concentratia de polen alergen din aer.

Totodata, au aparut si preocupari in gasirea unui remediu mai eficient pentru combaterea acestei alergii la ambrozie, dr. Carmen Bunu efectuand o serie de cercetari impreuna cu o echipa de specialisti alergologi din Viena.

 

vaccinuri1Recent, cercetarile desfasurate au dus la un prim rezultat promitator, materializat in crearea unui vaccin care a intrat acum in faza de testare. Specialistul din cadrul UMF Timisoara spune ca este vorba de un vaccin bazat pe biologia moleculara, explicand ca „din aceste plante alergenice se extrage exact acea structura care induce reactia alergica. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculara si apoi se urmareste asamblarea sa intr-un vaccin real, ceea ce inseamna patru injectii care vor duce la vindecarea acestei alergii atat de severe”. Dr. Carmen Bunu a mai precizat ca vaccinul realizat impreuna cu specialistii austrieci se afla inca in faza studiilor de laborator si de testare, iar la finalul acestor etape am putea vorbi de un remediu care vindeca definitiv persoanele alergice la polenul de ambrozie, scutindu-le de o serie de probleme, inclusiv de riscul de a dezvolta, in timp, astm bronsic.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Cami spune:

    Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. Se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate.

Adaugati un comentariu


 

*