Medicii buzoieni si-au ales „judecatorii”: Dr. Victor Ionita, preferat de mai mult de trei sferturi dintre colegi

2 octombrie 2017 | 0 comentarii |

In noua Comisie de Disciplina acesta va face echipa cu medicii Liviu Munteanu, Adrian Dima, Dorin Neacsu, Cristian Stefanescu si Marius Anastasiu.  

 

Dr. Victor Ionita

S-au incheiat alegerile pentru desemnarea membrilor Comisiei de Disciplina a medicilor buzoieni. Daca la primul tur de scrutin au fost prezenti la vot doar 61 de medici, la turul al doilea s-au prezentat la urne 124 dintre cei 676 de membri cu drept de vot ai Colegiului Judetean al Medicilor Buzau. „Procesul de votare s-a desfasurat, pe parcursul celor doua zile in care a fost organizat, fara incidente. In urma numararii voturilor a rezultat o prezenta de 18,34%. Doua voturi au fost invalidate, toate celelalte fiind valabil exprimate”, a precizat presedintele Comisiei Electorale Locale, dr. Horia Mihai Tache.

In urmatorii sase ani,  cei sase membri cu drepturi depline desemnati de cei prezenti la urne vor fi, practic, judecatorii medicilor buzoieni, din punct de vedere profesional.

Medicul Victor Ionita, seful Sectiei ATI din Spitalul Judetean de Urgenta si fost presedinte al Colegiului Judetean al Medicilor Buzau timp de patru mandate, a fost preferatul colegilor, fiind votat de 76,61% dintre cei prezenti la urne. In consecinta, acesta este indreptatit sa fie, in noua legislatura, presedintele acestui for in care se imparte dreptatea din punct de vedere profesional.

 

Comisia de Disciplina este formata din 6 membri cu drepturi depline si trei supleanti, iar in preferintele medicilor buzoieni prezenti la vot s-au mai aflat dr. Liviu Munteanu (58,87% ), dr. Adrian Dima, dr. Dorin Neacsu si dr. Cristian Stefanescu (la egalitate, cu 53,23%) si dr. Marius Anastasiu (47,58%). Medicii Nicolae Enache (37.90%), Ana Adela Lungu Stan (35,48%) si Valentina Micu (33,06%) vor fi supleanti.

Dupa numaratoare, rezultatele au fost transmise Comisiei Electorale Centrale si au afisate pe pagina oficiala a Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, dar validarea alegerilor se va putea face abia dupa expirarea perioadei de contestatii. „Contestatiile se pot depune in termen de 24 ore de la comunicarea rezultatelor, care a fost facuta in data de 2 octombrie 2017, ora 21.30, conform Hotararii Colegiului Medicilor din Romania – Comisia Electorala Centrala. Depunerea contestațiilor se va putea face, asadar, marti, 3 octombrie, la Colegiul Judetean al Medicilor, intre orele 12.00-18.00”, a explicat dr. Mihai Tache, presedintele Comisiei Electorale Locale.

Rezultatele au fost trimise, inca din aceasta seara, prin email, si tuturor membrilor Colegiului, astfel incat acestia sa fie informati in timp util atat despre rezultatele alegerilor cat si despre posibilitatea contastarii acestora, in cazul in care au motive intemeiate.

 

Validarea alegerilor va fi facuta de Comisia Electorala Centrala, dupa expirarea perioadei de contestatii si solutionarea acestora, daca exista. Dupa validare, Comisia Electorala isi inceteaza activitatea, iar noua Comisie de Disciplina isi intra in drepturi. In data de 13 octombrie vor avea loc alegeri pentru Comisia Superioara de Disciplina, pentru care si-au depus candidaturile 26 de medici de diferite specialitati.

Tribunalul profesional al medicilor”, cum este supranumita Comisia de Disciplina, va judeca, in urmatorii sase ani, abaterile medicilor buzoieni de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala, atat in relatiile cu pacientii cat si cu colegii sau cu unitatea medicala in care profeseaza.

Potrivit Codului de deontologie medicala si al regulamentului organizarii si desfasurarii activitatii Comisiilor de Disciplina, aprobat prin decizie a Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, cazurile de abateri de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala sunt judecate in Comisia de Disciplina dupa ce Comisia de Jurisdictie ancheteaza plangerile depuse la Colegiul Medicilor, constituie dosarul de ancheta disciplinara, administreaza probatoriul necesar in vederea solutionarii cauzei si propune solutionarea cauzei.

 

In cadrul fiecarui colegiu teritorial se organizeaza si functioneaza Comisia de Disciplina, independenta de conducerea Colegiului, care judeca in complete de 3 membri abaterile disciplinare savarsite de medicii inscrisi in acel colegiu. Dosarul disciplinar va fi judecat de catre un „complet de judecata” format din 3 membri, care va dispune, in mod obligatoriu, audierea medicului impotriva caruia s-a pornit actiunea disciplinara, iar daca este cazul, si a persoanei care a facut plangerea si a martorilor.

Completul de judecata poate dispune suplimentarea probatoriului administrat cu probe utile si pertinente, iar dupa finalizarea masurilor de cercetare stabileste, prin decizie, dupa caz, respingerea plangerii si stingerea actiunii disciplinare sau admiterea plangerii si aplicarea uneia dintre sanctiunile prevazute: mustrare, avertisment, vot de blam, amenda, interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna pana la un an sau chiar retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania.

Decizia se comunica medicului, persoanei care a facut plangerea, presedintelui colegiului teritorial si presedintelui Colegiului Medicilor din Romania si poate fi contestata in 15 zile de la comunicare.

 

Dr. Ion Japie

La nivelul Colegiului Medicilor din Romania se organizeaza si functioneaza Comisia Superioara de Disciplina, independenta de conducerea colegiului, care judeca in complete de 5 membri abaterile savarsite de membrii organelor de conducere ale colegiilor teritoriale si contestatiile formulate impotriva deciziilor comisiilor de disciplina teritoriale.

Membrii comisiilor de disciplina de la nivelul colegiului teritorial sunt alesi de catre adunarea generala a colegiului teritorial, iar membrii Comisiei superioare de disciplina sunt alesi de catre Adunarea generala nationala. Biroul Consiliului Colegiului Medicilor (teritorial sau national) se poate sesiza si poate dispune inceperea unei anchete disciplinare si din oficiu. In decizia de autosesizare se vor mentiona elementele care au stat la baza luarii acestei decizii, atasandu-se si dovezile corespunzatoare, a explicat dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Medicilor Buzau, mentionad ca in cazul in care se considera ca un medic nu si-a indeplinit obligatiile profesionale ori le-a incalcat cu sau fara buna stiinta, acesta poate fi reclamat atat la Colegiul Medicilor, cat si in instanta.

 


Adaugati un comentariu


 

*