Medicii avertizeaza autoritatile ca „preocuparea pentru sporuri nu tine locul unei strategii pentru venituri”

Sindicatele reprezentative ale medicilor sustin ca noua Lege a salarizarii, intrata in vigoare la inceputul acestei luni, nu face decat „sa tulbure si mai rau apele”.

 

Concomitent cu ingrijorarea aparuta in randul rezidentilor cu privire la bursele pe care le-au primit pana acum, doua sindicate reprezentative ale medicilor si-au facut publice nemultumirile si ingrijorarea fata de prevederile Legii salarizarii unitare, care a intrat in vigoare de la 1 iulie.

Sindicatul Promedica si Uniunea Sindicala a Medicilor din Romania „Alianta Medicilor”, au remis un comunicat in care isi exprima ingrijorarea si nemultumirea fata de consecintele dramatice pe care le-ar putea avea aceasta lege pentru corpul medical.

Confuzia introdusa in ceea ce priveste numarul de garzi obligatorii pentru medicii din spitale, sistarea platilor privind titlul stiintific de doctor, atat ca suma compensatorie, cat si ca spor, prevederile confuze si lipsite de pragmatismul necesar privitoare la efectuarea si plata orelor suplimentare in sistemul sanitar si lipsa de concizie si claritate in ceea ce priveste cuantumul total al sporurilor ce nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza sunt principalele aspecte care ii nemultumesc pe sindicalisti si in privinta carora cer lamuriri suplimentare.

 

Acestia spun ca noua lege nu va spulbera incertitudinea si insatisfactia continua referitoare la nivelul actual al salarizarii medicilor si al personalului sanitar superior din Romania, iar promisiunile  facute de autoritati „nu vor tine niciodata loc de nivel de trai si de pregatire si nu vor opri exodul celei mai pretioase resurse a Romaniei”.

Din contra, noua lege vine sa tulbure si mai mult apele, iar medicii atrag inca o data atentia ca sistemul sanitar este deja aproape de marginea prapastiei, situatie in care, in randul corpului medical nu este nevoie de noi tensiuni, care pot genera revolta. Medicii spun ca sunt marcati de o demotivare grava, manifestata prin accelerarea exodului si „prin accentuarea senzatiei de abandon, tradare si dezinteres al clasei politice in ansamblul ei fata de salvatorii unei tari care considera, se pare, ca merita sa ii piarda”. Un nou val de nemultumiri, generat de noua lege a salarizarii, nu poate avea decat consecinte si mai negative, se arata in comunicatul remis de sindicatele medicilor

 

Semnatarii atrag atentia si asupra faptului ca doar jumatate dintre medicii Romaniei profeseaza in spitalele publice, in timp ce restul, de 50%, sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate care nu beneficiaza de prevederi de salarizare bugetara, desi presteaza servicii medicale publice. Sindicalistii solicita, de aceea, ca autoritatile sa ia in considerare toate aceste categorii si sa elaboreze o noua strategie, moderna si reala, a tarifarii serviciilor medicale, in vederea activarii unei distributii echitabile intre veniturile medicilor romani.

Am sustinut intotdeauna principiul conform caruia salariul de baza, si nu sporurile, sa reprezinte modalitatea de recunoastere financiara a valorii profesiunii de medic. De abia cand venitul de baza va fi conform cu solicitarile noastre anterioare vom sti ca statul roman a recunoscut eforturile medicilor romani, precum si devotamentul inegalabil de voluntariat in slujba tarii, vreme de 27 de ani. Sporurile nu reprezinta o recunoastere a valorii profesiunii si sunt elemente care sunt volatile si discriminatorii, scindand corpul medical. Consideram ca preocuparea pentru sporuri nu poate tine locul unei strategii a veniturilor pentru medici”, se mai precizeaza in comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*