Medicii ii cer presedintelui Iohannis sa nu promulge Legea Salarizarii Unitare

22 iunie 2017 | 0 comentarii |

Sindicatele medicilor sustin ca aceasta lege este neconstitutionala, intrucat este astfel formulata incat incalca Codul muncii si nu respecta principiile juridice si transparenta in stabilirea drepturilor salariale.

 

Guvernul Grindeanu a fost demis, iar luni incep consultarile la Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Pana la formarea si votarea unui nou cabinet va mai trece, probabil, o luna de zile, asa ca deocamdata ministerele functioneaza la cota de avarie.

Legile iesite din laboratoarele cabinetului Grindeanu si aprobate in Parlament isi vor face insa efectul. Una dintre cele mai controversate dintre acestea este Legea Salarizarii Unitare, despre care fostul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu, si presedintele PSD, Liviu Dragnea, spun ca estecea mai buna lege in domeniu de dupa 1990, dar pe care sindicatele din toate domeniile o contesta, considerand-o departe de a fi corecta si mai ales multumitoare, in ciuda faptului ca a fost intens dezbatita si negociata in comisiile parlamentare.

Una dintre categoriile nemultumite de forma in care a fost aprobata legea de parlamentari este si cea a medicilor, care mai spera ca aceasta sa nu fie promulgata de presedintele Romaniei. In acest context, sindicatele medicilor solicita presedintelui Klaus Iohannis sa intoarca aceasta lege in Parlament pentru a fi modificata si sa sesizeze Curtea Constitutionala, referitor la unele prevederi din Legea Salarizarii Unitare.

 

Intr-un memoriu remis presei, Camera Federativa a Medicilor din Romania ii solicita presedintelui Romaniei, ca institutie abilitata, sa nu promulge Legea Salarizarii Unitare in forma in care ea a fost aprobata in Parament si sa o trimita „la controlul de constitutionalitate, din urmatoarele motive: Legea salarizarii introduce prin Anexa II Capitolul II, art.5 alin.(2) alta prevedere privind timpul de lucru decat cea existenta in Codul Muncii. Aceasta noua reglementare prevede pentru medicii angajati in unitati sanitare unde se organizeaza linii de garda (pentru continuitatea asistentei medicale), program de lucru de 48 de ore/saptamana obligatoriu (norma legala de munca de 35 ore pe saptamana si garzi obligatorii pana la 48 de ore pe saptamana)“,considerand ca aceasta lege incalca principiul egalitatii in drepturi prin obligarea categoriilor de salariati la efectuarea orelor suplimentare fara acordul prevazut in Codul Muncii.

 

In acelasi memoriu, sindicatele medicilor atrag atentia ca, desi legea ar trebui sa fie in acord cu principiile din Constitutie referitoare la egalitatea cetatenilor, drepturile de natura salariala fiind stabilite prin norme juridice, precum si principiul transparentei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, actul normativ nu garanteaza respectarea acestor principii.

Prin prevederile art. 23 privind sporurile pentru conditiile de munca, se stipuleaza ca marimea concreta a sporului (un drept salarial, al carui stabilire este obligatia si dreptul legiuitorului) se va stabili prin Hotarare de Guvern. Credem ca guvernul poate stabili doar conditiile de acordare a acestuia. Sectorul de sanatate va fi supus dublu rezultatului incalcarii acestor principii. Prin art. 7 Anexa II, Capitolul II Reglementari specifice personalului din sanatate, se eludeaza principiile enuntate la art 6, fiind transferat atributul stabilirii nivelului sporurilor pentru conditii deosebit de periculoase conducerii unitatilor sanitare. Ca atare se elimina instituirea unui cadru legal, nediscriminatoriu, pentru categorii de personal sanitar aflate in situatii similare privind conditiile de munca, dar avand relatii de munca cu angajatori diferiti”, se mai arata in documentul citat.

Potrivit sindicalistilor din sector, lipsa reglementarii prin lege a marimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajatilor care lucreaza in conditii deosebit de periculoase in sectorul de sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*