Ministerul Sanatatii, stapan pe achizitii

19 iunie 2013 | 2 comentarii |

Curtea Constitutionala a considerat neintemeiata sesizarea de neconstitutionalitate formulata de 80 de deputati ai PDL, UDMR si PP-DD. Mai trebuie doar ca presedintele Traian Basescu sa promulge actul normativ.

 

instanta mediciMinisterul Sanatatii poate face achizitii centralizate. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, astazi, printr-o decizie definitiva si general obligatorie, ca Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a guvernului privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata, este constitutionala. Urmeaza ca soi presedintele Traian Basescu sa fie de acord cu decizia CCR si sa promulge actul normativ.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost formulata de 80 de deputati PDL, UDMR si PP-DD dupa ce, in 14 mai, plenul Camerei Deputatilor a aprobat Ordonanta de Guvern privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata. Ideea apartine secretarului de stat Raed Arafat, care inca de anul trecut, cand ocupa functia de ministru al Sanatatii, a considerat ca acesta este singurul mod prin care nu se vor mai inregistra disfunctionalitati in aprovizionarea spitalelor cu medicamente si materiale sanitare si mai ales nu se vor mai face achizitii cu preturi si de zece ori mai mari in anumite unitati sanitare, fata de altele.

Unitatea de achizitii publice centralizata incheie acorduri-cadru in numele si pentru unitatile sanitare publice din reteaua ministerului si reteaua autoritatilor administratiei publice centrale”, se arata in textul actului normativ.

Prevederile OUG nu se aplica insa achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fondurile alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte de finantare rambursabila si nerambursabila.

Ministerul Sanatatii incheie acorduri-cadru pentru achizitia centralizata, la nivel national, de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto.
Lista produselor pentru care se organizeaza proceduri de achizitie centralizata se aproba in termen de zece zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, prin ordin al ministrului Sanatatii.

Atribuirea acordului-cadru de catre unitatea de achizitii publice centralizata nu necesita dovedirea existentei sumelor necesare efectuarii platilor, mai precizeaza textul ordonantei. Potrivit initiatorului, scopul masurii il reprezinta gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate, achizitionarea de produse si servicii de calitate si stabilirea unor variatii mai mici de pret.

Ordonanta a fost adoptata si de Senat, dar Camera Deputatilor a fost decizionala in acest caz.



Comentarii (2)

  1. D. Simona spune:

    Cred ca “cineva” din interior are niste stocuri foarte mari cu materiale sanitare si nu se stia ce sa se faca. Ca sa aiba de castigat numai firmele mari, firmele mici sa devina falimentare!
    O sa ajungem sa fim o tara de someri,datorita bunei functionari a guvernului!!!

  2. L. Buzoianu spune:

    Sa vezi acuma debandada dar si profit!!
    Daca pana acum au fost lipsuri datorita slabei finantari, de acum lipsurile se vor datora si lipsei de organizare si comunicare (un lucru la care orice minister se pricepe de minune).
    Pe de alta parte, un alt efect este centralizarea benefiiciilor la nivel de minister (ele nu vor mai fi distribuite in teritoriu unde puteau ajunge si la alte partide, care erau la putere local, ci vor ajunge numai la partidul de guvernamant).
    Debutul acestei actiuni incepe simultan cu ”marea organizare” solicitata de Ponta la nivelul tuturor ministerelor – în consecinta nimeni nu se va ocupa de strangerea de date si achizitii pentru simplul fapt ca nu stie daca va ramane pe post.
    O alta consecinta va fi si disparitia unor firme mici de medicamente si materiale sanitare care din lipsa ”intrarii la minister/partid” vor subcomba.

Adaugati un comentariu


 

*