Taxarea betivilor

11 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Senatul a adoptat, tacit, propunerea legislativa potrivit careia asistenta medicala acordata in cazuri de intoxicatie etilica acuta se suporta, in proportie de 30 la suta, de catre pacient, chiar daca este  asigurat.

Potrivit proiectului, care modifica si completeaza art. 237 din Legea nr.95/2006, privind Reforma in domeniul sanatatii, in cazul in care asiguratul nu achita suma care ii revine, va avea obligatia de a efectua 50 de ore de munca in folosul comunitatii.

Legea, care „taxeaza”  betivii care ajung in spital, a fost aprobata de senatori, desi Comisia de Sanatate a Camerei superioare respinsese initial propunerea de act normativ, pe motiv ca pacinetii care ajung la spital cu etilism ar putea fi victimele unei intoxicatii involuntare. Potrivit unui comunicat de presa, 20 la suta dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40 la suta dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie au probleme cu alcoolul. Statisticile arata ca Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul.

In expunerea de motive a proiectului de lege se precizeaza ca tratarea cazurilor de etilism acut in urma intoxicatiilor cu alcool implica, in general, costuri ridicate pentru unitatile sanitare, anual depasindu-se 25 de milioane de euro cu tratarea betivilor.

„In fiecare an, un oras de 50.000 de locuitori este tratat pentru etilism, ceea ce reprezinta echivalentul mortilor evitabile din Romania”, a declarat  dr. Tudor Ciuhodaru, apreciind ca „discriminarea acestor cazuri este doar pozitiva pentru ca, in timp ce pacientii bolnavi de cancer nu au mediamente, iar varstnicii sunt supusi coplatii, autoritatile prefera sa deconteze aceste cheltuieli din fondul si asa redus asigurarilor de sanatate”.

Legea a fost adoptata in forma propusa de initiator, urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala in acest caz.

 


Categorii: Actual, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*