Atentie buzoieni, a inceput invazia capuselor!

17 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Pana acum au ajuns la spital 18 persoane cu muscaturi de inscte. Anul trecut, in judetul Buzau 914 persoane au fost intepate de aceste insecte, iar medicii au diagnosticat 12 cazuri de Boala Lyme si alte 12 de Borelioza.

 

Vremea frumoasa si caldura de afara trezesc in noi toti dorinta de a fi cat mai aproape de natura si de a petrece timpul liber, pe cat posibil, in aer liber. In parcuri, gradini, la padure sau pe marginea unei ape, toate zonele verzi exercita asupra noastra o fireasca atractie, avand in vedere capacitatea de regenerare  fizica, psihica si spirituala. Pe langa atentia pe care trebuie s-o acordam expunerii la soare, este important sa stim ca plimbarile si iesirile la iarba verde ne expun intr-o anumita masura riscului de a intra in contact cu o insecta  responsabila de producerea unei boli care, din pacate, daca nu este diagnosticata corect si la timp poate avea repercursiuni uneori foarte grave asupra sanatatii.

De la inceputul acestui in judetului Buzau au fost 18 cazuri de intepaturi de capusa, transmite Biroul de presa al Directiei de Sanatate Publica (DSP), mentionand insa ca niciunul dintre pacienti nu a prezentat Boala Lyme sau Febra butunoasa.

 

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor si mai rar, a reptilelor. Capusele sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana spre toamna).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

Borelioza mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” datorita faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli; reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aici si multitudinea de manifestari.

Odata descoperita, afectiunea poate fi tratata cu antibiotice. Tipul tratamentului va fi insa stabilit in functie de stadiul in care a fost descoperita boala, spun medicii.

 

Mihaela Voineagu

Capusele care inca nu s-au atasat de organismul gazdei (si nu s-au hranit) se pot indeparta foarte usor, fara sa existe riscul unor complicatii. Cu cat capusa este inlaturata mai repede, cu atat riscul de transmitere a unor boli scade.

Nu toate capusele transmit boli prin muscatura lor, ci doar acelea care sunt parazitate cu diversi agenti patogeni, cum ar fi cei ai Febrei butunoase (Ricketssia  conorii) sau ai Bolii Lyme (Borrelia burgdorferi) – acestea fiind si principalele boli ce se pot transmite prin intermediul capuselor. Majoritatea muscaturilor sunt inofensive si nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate, ci mai degraba un disconfort local”, explica Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

Capusele trebuie indepartate in intregime, imediat ce sunt descoperite, pentru a se elimina riscul de transmitere a bolilor. Locul trebuie dezinfectat, iar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic. Cel mai bine este sa ne adresam medicului, pentru a nu risca sa ramana sub piele capul parazitului.

 

Principale simptome ale bolilor induse de capuse sunt manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Ele pot debuta din prima zi de la muscatura, pana la trei saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte de urgenta la medic in cazul in care: dezvolta semne de aparitie a socului (mai ales in cazul copiilor); apar tulburari de respiratie (moderate sau severe). au avut un alt episod de reactie alergica severa (anafilaxie) care a aparut intr-o situatie similara (intepatura sau muscatura de insecte); apare o tumefactie importanta a limbii, alaturi de edem laringian; se instaleaza convulsii necontrolate, in care pacientul este complet neresponsiv si inconstient.

Pentru a preveni atatcurile capuselor este bine sa se foloseasca un spray contra insectelor (nu se recomanda pulverizarea pe mainile copiilor), sa se poarte haine si incaltaminte de culoare deschisa, corpul sa fie protejat de imbracaminte, iar spalarea pe maini cu apa si sapun este necesara de cate ori venim de afara. Se recomanda, de asemenea, evitarea zonelor in care s-au raportat cazuri de muscaturi de capusa sau de transmitere a bolilor specifice.

De la inceputul sezonului, s-au prezentat la urgente cel putin 18 persoane acuzand dureri in urma intepaturilor de capusa.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de DSP Buzau, 914 buzoieni au ajuns la medic dupa ce au fost muscati de capuse. In 12 cazuri a fost diagnosticata Boala Lyme, iar in alte 12, Febra butunoasa. In urma analizelor de laborator s-au confirmat 6 cazuri iar alte 6 au fost catalogate ca fiind probabile.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*