Romanii sunt nemultumiti de sistemul sanitar, dar dau spaga medicilor din proprie initiativa

14 mai 2013 | 3 comentarii |

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP arata ca 44,3% dintre romani se declara nemultumiti de sistemul de sanatate, iar 63% din populatie a dat spaga medicilor macar o data, pentru ca slujitorii lui Hypocrat.

 

Aproape jumatate dintre romani sunt nemultumiti de sistemul sanitar, dar recunoasc in acelasi timp ca au dat bani sau cadouri personalului medical macar o data, iar asta din proprie initiativa. Totodata, cei mai multi dintre participantii la un sondaj realizat de INSCOP Research, considera ca medicii sunt prost platiti si ca statul ar trebui sa asigure medicamente compensate, se arata in studiul amintit.

Potrivit cercetarii, 44,3% dintre respondenti se declara nemultumiti, iar 15% foarte nemultumiti de sistemul romanesc de sanatate, 34,6% dintre ei sunt multumiti, iar 3,9% declara ca sunt foarte multumiti, in timp ce 2,2% nu stiu sau nu raspund.

Acelasi studiu arata ca 36,5% dintre romani considera ca au o stare de sanatate buna, 45,9% spun ca sanatatea lor este nici buna, nici proasta, iar 14,5% dintre respondenti sustin ca au o stare de sanatate proasta, in timp ce  3,1% nu stiu sau nu raspund.

 

In ceea ce priveste accesul la servicii medicale, 57,6% dintre respondenti considera ca, pentru a avea acces la tratamente de calitate, trebuie sa dea bani la medic, iar 42,4% resping aceasta idee. In acelasi timp, 49,4%  dintre ei sustin ca sistemul medical romanesc este printre cele mai grav afectate de coruptie, in timp ce 50,6% cred ca situatia nu este diferita de sistemele publice din alte tari.

Intrebati daca au dat vreodata bani sau cadouri personalului medical, 63% dintre cei intervievati raspund afirmativ, 32% spun ca nu au dat „spaga”, iar 5% nu stiu sau nu raspund. Dintre cei care au dat cadouri sau bani, 66,6% spun ca au facut-o din proprie initiativa, 31,4%  dintre ei spun ca li s-a cerut, iar 2% nu raspund la aceasta intrebare.

Majoritatea romanilor (87,7%) considera ca statul trebuie sa asigure medicamente compensate si apreciaza ca fiind „proaste” conditiile din spitalele romanesti (86,9%). In ceea ce priveste deficitul de medicamente si dotarile insuficiente din spitale, 54,2% dintre respondenti considera ca acestea au drept cauza lipsa banilor, iar 45,8% pun aceasta situatie pe seama faptului ca se fura. Majoritatea respondentilor cred ca medicii sunt prost platiti (73,5%), dar sunt  bine pregatiti (64%), iar 77,1% spun ca au intalnit medici in Romania care isi fac datoria cu seriozitate.

 

Medicii tineri emigreaza

Referitor la cauzele care ii determina pe medici sa plece in strainatate, 58,7% dintre respondenti au mentionat salariile mici, 19,1% lipsa conditiilor din spitalele noastre, 10,4% dorinta de a munci in alta tara si 5,7% dificultatea de a avansa in cariera in Romania, in timp ce 1,6% au indicat alta cauza, iar 4,4% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la aceasta intrebare.

Potrivit Colegiului Medicilor, din 2007 si pana acum, peste 14.000 de medici au plecat din Romania pentru a lucra in strainatate, iar Ordinul Asistentilor Medicali apreciaza ca in aceeasi peruioada, un numar triplu de asistenti medicali au optat pentru un post in strainatate.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 20-28 aprilie 2013 pe un esantion de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.


Categorii: Actual, Institutii, Medici

Comentarii (3)

  1. Tamara Stoian spune:

    Ascultati aici cat se plateste pt o femeie la o clinica medicala privata ca sa faca un consult anual ginecologic “cu tot ce implica asta?” Vreti sa auziti? 725 LEI!!! Da, ati auzit bine!!!!!!!! nu e o clinica pt VIP-uri ci MEDICOVER.RUSINE ROMANIA! Iti bati joc de cetatenii tai!!!

  2. Elena Banu spune:

    Asa e! E saracie mare in sistemul sanitar, ca in toate, de altfel! Dar, uneori, ma intreb, omenia, unde e?! Aceea e tot pe bani? Se pare ca da!….

  3. N. Oprea spune:

    Parlamentarii nu fac nimic pentru medici!

Adaugati un comentariu


 

*