Nu lăsați infecțiile respiratorii acute și gripa să vă strice Sărbătorile!

15 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că vaccinarea și măsurile preventive sunt singurele metode prin care vă puteți feri de infecțiile respiratorii acute și gripă.

 

Ninge abundent în toată țara și viscolește puternic în zonele de câmpie.  Județul Buzău nu face excepție, iar până duminică seara se află sub cod galben de ninsori, lapoviță și polei, așa că în aceste condiții crește și riscul de îmbolnăvire. Prefectura Buzău a convocat, la începutul săptămânii viitoare, o ședință cu responsabilii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia va fi prezentată situația bolilor transmisibile la nivelul județului și se vor face noi recomandări medicilor și populației, pentru că în această perioadă, problema cea mai acută privind sănătatea publică este cea a infecțiilor respiratorii și gripei.

La nivel național au fost confirmate până acum 28 de cazuri de gripă în acest sezon (cinci cazuri gripă cu virus AH1, două cu virus AH3, 20 cu virus A nesubtipat şi un caz cu virus B), iar 88.387 de români au fost diagnosticați cu infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii). Numai în ultima săptămână de raportare s-au înregistrat, la nivel naţional, 149 de cazuri de gripă clinică, din care 17 au fost deja confirmate, precum şi opt cazuri de infecţii respiratorii acute severe, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Lipsa deceselor în acest sezon s-ar putea explica și prin numărul mai mare de vaccinări. În acest sezon, 1.093.977 de persoane din grupele de risc au fost imunizate antigripal gratuit, iar Ministerul Sănătății recomandă în continuare vaccinarea și respectarea măsurilor preventive, pentru că doar așa vă veți putea bucura așa cum vă doriți, de Sărbători.

 

În fiecare an, gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii, în special pentru persoanele din grupele la risc, poate duce la complicaţii. Specialiștii atrag atenția că gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni) și se raspândește de la o persoană la alta prin contactul direct cu o persoană infectată care tușește sau strănută, sau prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile, de unde virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele vârstnice, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

 

Vaccinarea anuală este măsura de prevenire cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, iar pentru a limita răspândirea gripei și a altor viroze respiratorii, medicii recomandă o serie de măsuri preventive: spălatul pe mâini în mod regulat cu apă și săpun, acoperirea gurii și nasului cu un șervețel atunci când strănutați și aruncarea șervețelului folosit. Nu în ultimul rând, stați acasă când sunteți bolnav, iar dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Deși aproape toți românii știu că vaccinarea este cea mai sigură metodă de protecție împotriva complicațiilor gripei, mulți aleg să nu se vaccineze, din lipsă de informații. Potrivit unei cercetări asupra fenomenului gripei, realizat de iVOX pentru compania farmaceutică Mylan România, populația nu ia în serios această afecțiune, cu toate că, în România, în sezonul rece 2017 – 2018 s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

Potrivit studiului, 52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Motivul cel mai des invocat este convingerea că nu este necesară vaccinarea – 39%, deși peste 50% dintre repondenți au avut gripă cel puțin o dată pe an în ultimii cinci ani.

 

Aproximativ jumătate (45%) dintre participanții la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare, în timp ce aproape 5% dintre repondenți au spus că nu știau că există vaccinuri împotriva gripei. „Oricât de afectați ar fi românii de gripă, ei refuză să o ia în serios, deși numărul cazurilor și deceselor înregistrate este în creștere de la an la an și această informație este disponibilă publicului. Din acest motiv, Mylan și-a asumat un angajament ferm, împreună cu parteneri locali, în două direcții: creșterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei și oferirea celor mai eficiente mijloace de prevenție, ca parte a responsabilității pe care o vedem în poziția noastră de producător de vaccinuri”, a spus Adrian Grecu, directorul general al Mylan în România și Head of South East Europe în cadrul companiei.

Printre principalele concluzii ale studiului se numără aceea că românii nu acționează pentru a combate gripa și recurg doar uneori la informare specializată, 6 din 10 români preferând să caute online informațiile pe care le consideră necesare.

 

Ca modalități de reducere a riscului de gripă, românii preferă aerisirea zilnică a locuinței (58,61%), utilizarea batistelor de unică folosință urmată de aruncarea lor (54,58%) și spălatul pe mâini (50,62%), măsuri utile dar insuficiente, în condițiile în care prevenirea prin vaccinare este recomandată atât de Organizația Mondială a Sănătăți (OMS), cât și de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Jumătate dintre persoanele intervievate conștientizează însă cât de mari sunt costurile asociate gripei și impactul ei financiar, 8 din 10 repondenți considerând că prevenirea gripei înseamnă reducerea vizitelor la medic, iar o bună parte dintre ei iau în considerare și reducerea costurilor medicale legate de complicațiile gripei.

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă.  Potrivit OMS, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între 4 și 5 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

 

Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populație, dar cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor vârstnice, al persoanelor care suferă de boli cronice și al angajaților din sistemul medical și asistență socială. 

Românii nu trebuie să uite că gripa este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri gripale și că poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale. Deși gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, aceasta poate fi prevenită. Înțelegerea modului în care boala este contractată și cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări și decese premature”, subliniază dr. Valeria Herdea, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

 

În plus, gripa este o boală subdiagnosticată, mai spun medicii. „Diagnosticăm viroze, dar nu gripa. De ce? Pentru diagnosticul corect de gripă, avem nevoie de un exudat. Exudatul costă 150 de lei, dar nu se lucrează uzual, ci doar în anumite laboratoare. Avem rezultat în 72 de ore, dacă avem acces la laborator și susținem plata exudatului. Este nevoie de efortul tuturor pentru a reduce numărul mare de îmbolnăviri prin gripă și, mai ales, pierderile de vieți. Fiecare om pe care îl pierdem în acestă epocă în care avem acces la prevenție, nu reprezintă doar o statistică, reprezintă pierderea dureroasă a fiecăruia dintre noi. Ce putem face? Primul pas este să înțelegem cât de serios este riscul de îmbolnăvire, să înțelegem ce înseamnă complicațiile pe termen mediu sau lung când vorbim despre gripă. Gripa nu este doar o boală banală. Se poate răspândi rapid și poate afecta inclusiv persoane tinere, sănătoase, aparent puternice. Boala poate fi prevenită. Din costul unui exudat se pot vaccina patru persoane. Informarea corectă despre boală ne va ajuta să luăm o decizie care să ne protejeze pe noi și pe cei din jurul nostru”, a mai spus dr. Herdea.

Povara complicațiilor gripei asupra economiei și sistemului de sănătate publică este substanțială. Se estimează că, în Europa, costurile (directe și indirecte) asociate gripei se situează între 6 și 14 miliarde de euro anual, dacă se iau în calcul acelea asociate spitalizării și a banilor pierduți în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă.

 


Adaugati un comentariu


 

*