Sindicalistii din Sanatate reiau negocierile cu noul ministru al Muncii

Totodata, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a adresat o scrisoare deschisa tututor colegilor, prin care ii indeamna sa ia atitudine.

 

mars protest sanitas (2)Astazi este data la care reprezentantii celor mai importante sindicate si organizatii profesionale din sistemul medical anuntasera o noua runda de actiuni de protest, insa schimbarile survenite intre timp la nivelul guvernului au modificat putin programul acestor actiuni.

Singurii care vor respecta programul anuntat inca de saptamana trecuta sunt sindicalistii de la Sanitas, care vor organiza astazi actiuni in fiecare judet, intre orele 11.00 si 13.00. Acestea vor consta in pichetari ale Prefecturilor din fiecare judet, in timp ce la Bucuresti  va fi pichetat Palatul Parlamentului. La Buzau, sindicalistii de la Sanitas au anuntat ca nu vor picheta sediul Prefecturii, insa vor participa la o intalnire cu prefectul, ocazie cu care ii vor inmana acestuia, in calitatea sa de reprezentant al Guvernului in teritoriu, o lista cu principalele revendicari.

Tot astazi, Federatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor ar fi trebuit sa inceapa o serie de actiuni de protest in fata sediului Guvernului, insa schimbarile facute intre timp in structura Executivului au determinat o modificare de program.

 

Federatia Hipocrat - Ministerul SanatatiiAstfel, in locul actiunii de protest care urma sa aiba loc la Guvern, reprezentantii celor trei organizatii au anuntat ca vor participa la o runda de negocieri cu noul ministru al muncii, Dragos Pislaru, urmand ca protestele sa fie programate pentru a doua jumatate a acestei saptamani. „Salutam decizia de numire a lui Dragos Pislaru in functia de ministru al Muncii. Reamintim ministrului Muncii ca ultimele discutii cu reprezentantii ministerului pe care acum il conduce au fost constructive, in sensul clarificarii atributiilor pe care fiecare autoritate le are in elaborarea unei noi legi a salarizarii si ca una dintre revendicarile supuse atentiei Ministerului Muncii, in acest moment, este aplicarea Legii privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei”, se arata intr-un comunicat remis in acest sens de Federatia Hipocrat.

 

Dr. bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase

Intre timp, un semnal de raliere la actiunile de demarate de organizatiile sus-amintite a venit din partea Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical. Presedintele organizatiei, medicul Bogdan Tanase a dat publicitatii o scrisoare deschisa adresata tuturor colegilor din sistemul public de sanatate, prin care ii indeamna sa ia atitudine si sa se alature medicilor care au ales sa spuna lucrurilor pe nume.

„A sosit momentul sa ne trezim si sa privim realitatea asa cum este ea. Nu, nu suntem importanti pentru stat fiindca nu Sanatate vrea statul roman sa dea cetatenilor sai, ci iluzia de servicii de sanatate, in asa fel incat sa stea linistiti si sa munceasca mai departe. Nu, sacrificiile noastre nu sunt importante pentru nimeni decat pentru noi, fiindca sunt manjite de dezonoranta eticheta a spagii, pe care tot statul ne-o lipeste. Nu, nu conteaza cata scoala am facut fiindca nu pregatirea conteaza in societatea in care traim.

Sunt cativa medici care s-au trezit, care au ales sa spuna lucrurilor pe nume. Care au iesit in strada pentru ei si pentru voi, restul. La inceput au fost 20. Apoi au fost 200. In curand, vor fi 2000. Si asta, pentru ca ideile au forta lor. Ideea ca medicul este si trebuie sa fie important in orice societate este evidenta. Numai o societate bolnava cum a fost cea comunista a putut sustine altceva si numai o societate bolnava cum e cea in care traim poate perpetua o stare de lucruri anormala. Vina este a noastra, in primul rand. Daca aruncam vina intotdeauna pe altii, este o dovada de imaturitate. Vina este a noastra fiindca am ales sa privim in alta parte la 26 de ani de la Revolutie, si multi dintre voi asa privesc. Vina este a noastra fiindca i-am lasat pe altii sa vorbeasca pentru noi” este mesajul transmis de dr. Bogdan Tanase.

 


Adaugati un comentariu


 

*